Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Lenovo 3000 N200 0679
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Genia
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Asenovgrad

МнениеПуснато на: Чет Май 13, 2010 21:12    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз имам за ремонт такъв модел, който изобщо няма никакви признаци на живот.Когато меря кондензаторите 220uF и 330, масово на всички има съпротивление от порядъка на 10до150ома.На някои даже има пълно късо, по-точно тези които са до процесора.При демонтаж на процесора пълното късо изчезва, но остава това от 10до150ома.Въпроса ми е дали е скапан проца, което ми се вижда някак много странно.Проца е интелски на 1.83Мхц.Дали е възможно, когато съм мерил по кондензаторите да се е скапал проца от напрежението върху сондите на мултицета?Лаптопа е спрял както си е работил и край...Имаше много прах на радиатора, ама чак да се скапе процесора.Про свален процесор и всичкия друг хардуер, дали трябва да има някакъв живот дъното, като светоидиоди и т.н., защото няма нищо!Единствено захранването вади 1.8V по дънната платка, и 20V стигат до батерията.Някой има ли идея, как да процедирам по-нататък, защото е на мой скъп приятел!? Sad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 13, 2010 21:42    Заглавие: Отговорете с цитат

10-150 ома в много вериги е напълно нормално.Тоците са големи.Виж пълно късо вече не е нормално.Ама да не се окаже пълното късо над 3 ома,щото по захранване на процесора това си е нормално.
Ако 'захранването ти вади' 1.8V,то не може да няма признаци на живот.Щото това значи,че няма късъци,или товар по 3.3 и 5V,иначе би се спрял,това съответно значи,че всички дежурни напрежения се формират нормално,тръгнали са разрешаващи сигнали и т.н.Тръгнало е и вторичното напрежение,което посочваш.Все нещо трябва да светне,да мъцне,макар и за малко.
Според мен не знаеш какво правиш,или нещо не обясняваш.Или нещо не си измерил правилно и трябва да гадаем.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Чет Май 13, 2010 22:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди време и аз имах същия Smile

Ето виж тук какво съм писал...

Цитат:
Проблема е открих и решен. Беше едно smd кондензаторче от 100nF, което беше пробило. Намира се в частта около зареждането на батерията. На платката е означено като PC233 и е в близост до PL17(дросел преди него). Действах на метода на изключването.

В моя случай беше този Wink А при теб Smile Кои знае Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Genia
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 14, 2010 7:34    Заглавие: Отговорете с цитат

mishomvp написа:
Преди време и аз имах същия Smile

Ето виж тук какво съм писал...

...

Точно оттам тръгнах, но проблема не е този за съжаление.Дали трябва да има 3.3V и 5V?Честно казано не ми се занимава изобщо с този лаптоп, ама е на приятел.Незнам дали дъното без закачен друг хардуер дали трябва да светне диодче и т.н.Според мен дъното е заминало, довечера го продължавам пак...
Върнете се в началото
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 14, 2010 9:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Какви 3.3V и какви 5V? Като пуснеш само дъното и закачена батерия, трябва да си почне да си зарежда ... Започни да разкачаш една по една входните захранващи дросели ... Разкачи процесора ... Общо взето, ако не му отделиш достатъчно време няма да стане.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 14, 2010 13:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
.Дали трябва да има 3.3V и 5V
Това май беше Компалска платформа и съоветните напрежения се формират след натискане на бутона за включване.Каква е платформата,напиши номера.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Genia
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 14, 2010 14:21    Заглавие: Отговорете с цитат

mishomvp написа:
Какви 3.3V и какви 5V?....

Там е работата, че му отделих вече три дни и съм в безизходица, но не съм се отказал.Ще продължавам да го правя.Искам да кажа, че съм пробвал и да закача само батерията към дъното, но нея зарежда. Sad Довечера ще продължа и ще дам инфо за номера на платформата както е писал колегата МАРМОТ
Върнете се в началото
Genia
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 16, 2010 13:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Вече има развитие донякъде.Тези 60 ома се оказаха от един пробил кондензатор 100nF, който е на V+ /20пин/ на MAX8734.След смяна се станаха 150ома, но пак не вдигна напрежение повече от 3V na V+ на МАХ-а.След което почнах да свалям входните дросели на отделните захранващи кръгове, и след демонтажа на един дросел се появиха 20V.Оказа се скапан "транзистор" 4800B, който го смених с един подобен но няма номер Shocked и дъното започна да "цъка" като сработила защита на телевизор.Колеги моля помагайте с някакъв аналог на този транзистор. Sad
Върнете се в началото
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 16, 2010 13:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Транзистора сигурно е AO4800B Wink
Така, че търси аналог Smile Виж някое повредено дъно.
Върнете се в началото
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 16, 2010 14:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Или по-скоро SI4800 Smile
Какво му е позиционното означение на платката?
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети