Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Имам едно питане

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
djodjo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 29, 2010 11:12    Заглавие: Имам едно питане Отговорете с цитат

Как мога да проверя дали даден уред би задействал дефектнотокова защита. С какви измервания.
Случаят е следният - въпросният уред при включването му в контакт от новия тип инсталации (монофазна, трипроводна) сработва ДТЗ. Дотук ясно. Включен обаче в двупроводна инсталация със занулен контакт си работи и не "удря ток", нито пада предпазителя. Задачата ми е да го приведа в "приличен вид", без да разполагам с трипроводна инсталация и с ДТЗ. Т.е. да отстраня причината поради която ДТЗ се задейства, като я намеря и чрез други измервания.
Надявам се разбрахте малко тъпия ми въпрос.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Юни 29, 2010 11:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Заглавието на темата няма да се хареса Wink .

Ами явно има учека към корпус . Да беше споменал какъв е уреда все пак , защото ако е някой сешоар за 10лв. просто го хвърли .

Иначе , ако нямаш мегер ( мегаомметър Idea ) , както предполагам , трябва да се поогледа за възможни места за възникване на утечка - прекъсвачи , нагорели клеми и т.н. Може да се направи и импровизиран пробник с газоразрядна лампа ...
Върнете се в началото
djodjo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 29, 2010 12:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, грешката е моя.
Уредът е машина за почистване на под, представляваща двигател с 2 кондензатора - стартов и работен. Машината, разбира се е с трипроводен шнур и корпусът й е занулен.
Сега, да кажа какво измерих - намотките на вдигателя към корпус нямат утечка - мерено с мултицет на 200 мегаома обхват. Знам, че той мери с постоянен ток и измерването с него не е надеждно, мога да намеря и мегер, но не знам какви са допустимите стойности. Ясно ми е, че най-добре е безкрайност, но това е в идеалния случай.
Мисля да измеря напрежението м/у нулевата клема на контакта и корпуса на машината - това ще ми помогне ли? Или да меря тока - корпус-нула? Какви са допустимите безопасни стойности на тези измеврания? Знае ли някой?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети