Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Електромотор и шантава идея
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
alexandar888
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 23, 2010 23:07    Заглавие: Електромотор и шантава идея Отговорете с цитат

Искам да си направя колелото на ток Laughing

Разполагам с моторче, с червячна предавка 28:1, като ротора развива до 5000об.мин. което са 178 оборота след предавката.

Работи на ~220V, има и някакъв мрежов филтър, който махнах, пресвързах намотките и го подкарах на 18V прав ток. Трудно се спира с ръка.

Идеята е слдената:
Захранването на мотора: акумулатор 12V, импулсен преобразувател на ~180V, грец, 220V прав ток под товар.

Обаче имам съмнения, че мотора може да се опече на правия ток, така че може ли някой теоретично да обясни, дали ще работи? Или напрежението трябва да е на половина?

Какъв и колко амперчаса, акумулатор ще ми трябва за целта? Колко струва такъв?

Последната промяна е направена от alexandar888 на Сря Юли 28, 2010 0:22; мнението е било променяно общо 5 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Съб Юли 24, 2010 1:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Laughing
Какво мислиш, че ще направиш с тези 30W?
Smile)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
alexandar888
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 24, 2010 1:13    Заглавие: Отговорете с цитат

32W ли е или 250W според посочените 1.15А, къде е истината?
Върнете се в началото
higsound
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: КАРЛОВО skype GARH.LTD

МнениеПуснато на: Съб Юли 24, 2010 1:30    Заглавие: шантава идея Отговорете с цитат

Здравейте,интересна идея но не и със това моторче Very Happy ето тук хората се опитват да осъществят твоята идея,и аз съм ЗА но всичко изисква доста умения и финансови средства
http://mazeto.net/index.php?topic=2980.0

за велосипед си става въпрос ама пробвай пак да я погледнеш темата

Последната промяна е направена от higsound на Съб Юли 24, 2010 1:48; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
alexandar888
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 24, 2010 1:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Една проста сметка - с каква сила натискам педалите, за да върви колелото - ако е за 20 - 25км/ч - почти никаква, под 5кг.
Защо ми е тогава мотор 1kW Question

Последната промяна е направена от alexandar888 на Сря Юли 28, 2010 0:23; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Съб Юли 24, 2010 8:32    Заглавие: Отговорете с цитат

220-тте волта на колелото са си чист мазохизъм,да не казвам по-силни приказки.Щом си го подкарал на 18V-опитай така.Малко е необичайно напрежението,но има гел-акумулатори по 12 и 6V,с еднакъв капацитет,така че мисията не е невъзможна.Сметките не са ми силна страна (то пък и кое ли ми е силно Question Evil or Very Mad ),но може и да се сметне всичко.На теб не ти трябват големи скорости.За какви 60 км./час приказваме?По нашите пътища с дупките ще се претрепеш на момента.20 км./час е една реална и добра скорост,предавката ще увеличи въртящият момент за сметка на понижените обороти.Аз съм за опита,единствено ако се налага да купуваш акумулатори само заради теста....Малко се замислям все пак!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
kita20008969
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Съб Юли 24, 2010 9:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,много време чета форума но рядко пиша.Преди около 30 г.си бях правил колело Балканче,правеха ги в Ловеч с моторче от чистачки на НИСА(по възрастните от вас сигурно помнят тоя "микробус").Ходех от село до реката за риба.Около 6-7км растояние и с акумулатар 55Аh,правех спокойно 2-3 курса.Е, верно движех се с около 12-15 км/ч по раавен терен,но ми вършеше перфектна работа.На времето нямаше такава електроника и всичко се свеждаше до подходящи верижни предавки.Сега като се замисля,бяха незабравими моменти и се чувсвах като гений Laughing.УСПЕХ в начинанието.
Върнете се в началото
alexandar888
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 24, 2010 9:21    Заглавие: Отговорете с цитат

На 18V върти, но няма мощност - спира се с ръка. Трябва си му напрежение.

П.П. Аз се занимавам с лампови усилватели, работил съм с 600V, така че напрежението никак не ме притеснява Very Happy

П.П.2 Преди да се купуват акумулатори, ще се тества на мрежов токоизправител Exclamation

А защо искам да е на постоянен ток - КПД:
Забелязвам, че на постоянен ток, върти много по силно, а трансвертера, ако трябва да дава синусоида 50Hz, това би било страшно неефективно - ще трябва голям ламелен траф, мощни транзистори и големи радиатори, които ще греят яко... За това - импулсен преобразувател на 100kHz. Само че не мисля, че мотора може да работи с променлив ток при такава честота, затова изправяне и филтрация с кондензатор.

Ето нещо, като базисна идея:

Ще ми свърши ли работа или трябва да се ползва друг тип импулсно? Дросела, с каква жица трява а бъде навит (разполагам с 0.90)?
Върнете се в началото
bai_tishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Юли 24, 2010 10:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти си работил с 600в ама у вас н масата.Я си представи че си караш и изведнъж се изсипе един дъжд-с тези инвертори и това напрежение ще светнеш като факла-камикадзе.Това че имаш този мотор не оправдава замисъла.Върху идеята мисли да сложиш друг мотор.Искаш на едно копче да зашиеш балтон Confused А и КПД-то.С това дет си го замислил ще отидеш от вас до кръчмата на площада и на връщане ще трябва да го тикаш.
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Съб Юли 24, 2010 12:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз имах същия ел.двигател и го превърнах в това:

Тамън с един тиристорен регулатор оборотите стават към 2500, което е перфектно за шкурката. При нужда може да се регулират оборотите.
Smile
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети