Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за температурата на светодиод

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
glizan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2010 21:22    Заглавие: Въпрос за температурата на светодиод Отговорете с цитат

Здравейте,

мощните светодиоди (по-големи от 1W) доста греят.

Интересува ме ако имам един 10 ватов светодиод на който му пусна по-нисък ток така, че да свети с мощност 5 вата, дали ще грее по-малко от един 5 ватов светодиод който си свети с мощност 5 вата?

Дано сте ме разбрали.

Питам защото мисля да си направя нещо като фенерче от мощни светодиоди, но не знам как ще се справя с охлаждането.
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2010 21:32    Заглавие: Отговорете с цитат

5W са си 5W!Остава да се уточнят физическите размери и корпуса на светодиода.Ако хипотетичните два диода са с еднакви корпуси-ще греят еднакво.Ама ще светят различно.Е това е проблем при мощните LED-охлаждането.Виждал съм печатни платки за такива на алуминиева плоча-платка-радиатор.за съжаление се предлагат все още само на фирми в количества промишлени и са недостъпни.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2010 22:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Темата е доста болна найстина .... значи аз се бях интересувал от тоя тип осветление но до колкото ми стана ясно проблема с охлаждането си е голям! Дори някъде бях гледал "лампи" с диоди и някаква течност за охлаждане.. . ...
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Пет Юли 30, 2010 12:51    Заглавие: Отговорете с цитат

SAMSUNG имаха презентация тази година в Русенския университет на тема светодиодно осветление и показаха осветително тяло за улично осветление. То представляваше един масивен радиатор като на автомобилните усилватели тоя дето са по над 400W и няколко редици със светодиоди. Греенето беше доста сериозно. Не знам само защо си мислеха, че при този тип осветление, че покрай лампата няма да се навъртат гадинки както обикновено става. Вярно е не излъчват в UV обхвата уж тези светодиоди, но това едва ли ще спре повечето гадини които са свикнали да кръжат покрай светещ обект.
Това ще е нещо като рай за бай мангал ако почнат да слагат подобно осветление. До като преходи една улица и туко виж си набрал ХХХ кг. алуминии Very Happy
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 30, 2010 13:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи, ако си му пускаш тока който му е нужен, но през половината от времето, ще свети 2 пъти по-малко и ще грее на половина. Обаче. На теб за какво ти е да ти свети постоянно? Ползвай го на импулси. Окото след определена честота ще ги слее. Нещо като блиц ефект. Тогава хем ще виждаш, хем ще грее малко. Заради времето през което се охлажда. Трябва да ползваш подходящи комутационни елементи, щото земе та се окаже, че т'ва дето не греял диода го грее транзистора...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Пет Юли 30, 2010 14:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Тук се говори за : "нещо като фенерче"!... И ако ще трябва да е мобилно... Rolling Eyes Да каже поне къде и как ще го ползва...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети