Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Бърз въпрос за датчик на Хол

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
getzata
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Ное 02, 2010 10:20    Заглавие: Бърз въпрос за датчик на Хол Отговорете с цитат

Датчика на Хол е KMC10C
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/philips/KMZ10C_2.pdf

Захранвам го с 5 волта и на изхода има 2mv , когато до него поставя магнит изходното се изменя до 30mv (нещо много малка ми се струва тази разлика - нормално ли е )

Изкам да го използвам като датчик на ток , за целта си намерих фабрично резнат ферит в който съм поставил датчкика така:
http://www.sypris.com/documents/Image/84/Open-Loop.gif

Обаче при протичане на ток през проводника минаващ през ферита , изходното напрежение се мени много малко - при 5А - 0,3 mv ( при 0А изходното е 2mv , при 5А изходното е 2.3mv )
Нормално ли е да е толкова малка промяната или аз нещо греша.
Ако е така как са реализиране амперклещите които могат да мерят и mA ?

Намерих спасение , като проводника по който тече ток намотах 10 пъти около ферита:
http://img26.imageshack.us/img26/3676/testfitm.jpg
Сега изходното от датчика се изменя около 1mv за 1 А .

Ако някой се е занимавал с такъв датчик , би ли разяснил начин за повишаване на чувствителността (трябва ми да меря токове до 1А) , правилен ли ми е подхода с намотката , и всякакви други особености с този датчик ще ми бъдат полезни.
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Ное 02, 2010 21:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Чувствителността на датчиците хол е функция на интензитета на магнитното поле и на захранващото напрежение, които си имат своите гранични стойности. На използвания от теб датчик тя е 1,5. Според каталожната документация на ZMY20 чувст. му е 4,7. За повишаване на чувств. се използва усилване на изходния сигнал. Така например ако коефициента на усилване е 100, то и чувствителността ще се увеличи 100 пъти, т.е. 1,5*100=150 xV/yH. Много удачно е използването на инструментални операционни усилватели с настройваем коефициент. Такава схема имаш в документацията на ZMY20.
Може да изчислиш при определен ток през проводника какъв интензитет на магнитното поле се създава и да провериш дали е вясно с написаното в спецификацията на датчика. Ще се радвам, ако споделиш резултата. Започваш да увеличаваш тока с по няколко процента и виждаш дали изходното напрежение на датчика се изменя със същия процент. Така може да провериш дали не ти се е наситил феромагнита и си навлязъл в зоната на насищане (нелинейност). Ако направиш всичко това, имаш една ракия от мен. Все се каня да експериметирам с такъв датчик, не е година-две ... Cool

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница/София/

МнениеПуснато на: Вто Ное 02, 2010 23:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Само да отбележа, че това не е датчик на Хол. Тая чип е резистивен мост с чуствителен елемент магнито- резистор. Датчика на Хол е полупроводников прибор. Само дето не ми е ясна чуствителността на тоя чип - обхват По Y -7.5 <-> + 7.5 КА/м => +/- 94.2 Гауса (във въздушна среда) по Х дават само типична стойност на обхвата от 3 КА/м ->37.68 Гауса.
А за чуствитеността е дадена само една стойност ->1.5 (mV/V)/kA/M .
Аз ти предлагам да смениш датчика с истински линеен датчик на хол - предлагат се дори програмируеми с много различна чуствителност. (Стават за ампер клещи и токови сонди за осцилоскопи )
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
getzata
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Ное 02, 2010 23:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Къде мога да намеря тогава датчик на хол , в Пловдив обиколих всички магазини , изкупих какви ли не датчици (а продавачите незнаят за какво даже става въпрос) , този последния ми го дадоха за 8лв с убеждението че е линеен датчик на Хол Evil or Very Mad
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 02, 2010 23:52    Заглавие: Отговорете с цитат

yani kokas написа:
Само да отбележа, че това не е датчик на Хол. Тая чип е резистивен мост с чуствителен елемент магнито- резистор. Датчика на Хол е полупроводников прибор. ...

Този прибор също е полупроводников Exclamation
(Магнтито)Резистистивните елементи са формирани в полупроводникова Si подложка.
P-N преходи също има макар, че не са пряко активни компоненти.
Еквивалентната схема на балансиран резистивен мост е само за по-лесно възприятие на ниво "черна кутия".
Същността на Хол ефекта е свързана с взаимодействието на движещите се токоосители (отклонението им от траекторията) със силата на магнитното поле при което възниква разлика в потенциалите ("напрежение на Хол") в плоскост перпендикулярна на въздействащото магнито поле.
Това води и до промяна на съпротивлението на материала.
За да е по-осезаем ефекта (при нисък интензитет) се използва балансиран мост.
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница/София/

МнениеПуснато на: Сря Ное 03, 2010 7:39    Заглавие: Отговорете с цитат

OFFTOPIC2 :

За да сме напълно коректни към физиката:

1.Ефект на Хол - Ако в надлъжно направление на полупроводникова пластина, намираща се в магнитно поле с индукция В, се пропусне електрически ток I, то напречно на пластината се получава електродвижещо напрежение Uн (напрежение на Хол).

2.Ефект на Гаус - се изразява в промяна на специфичното съпротивление ro на полупроводникова пластина, намираща се в магнитно поле (магниторезистивен ефект).

Относно откъде може да се закупят : Потърси продукти на Melexis (90242, 90251) , Infineon, Micronas.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети