Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Пренавиване на EI образен ферит

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 22:57    Заглавие: Пренавиване на EI образен ферит Отговорете с цитат

EI образен фактически е Ш образен с тази разлика че се състои от едно Ш и едно право - I иначе по форма са си същите като 2 полуполовинки Ш
От много време се занимавам с импулсните от компютър като за момента ми е най-лесно да ги преработя да дават само едно напрежение съответно със стабилизация и ток до 20А (зависи от напрежението) и полезна мощност 150-170Вт. Преди се опитвах да пренавия феритчето но неуспешно само дето изгорих множество захранвания.
Въпроса ми е колко трябва да са вторичните навивки, като знаете че първичната е 40н, честотата е 100khz напрежението(220 променливо) се изправя, след което се дели на 2 и се получава че всеки транзистор затваря по около 150В върху тези 40навивки през кондензатор (вижте линка най-долу) или схемата е half bridge.
Последната ми проба беше с 13 навивки и си ги изкара 40В стабилни но трансформатора бръмчи здраво и като се натовари с 42ом резистор кляка до 33В.
Има и проблем че трудно побирам намотките на макарата, защото няма много място.
Първичните са 2 със средна точка която не е свързана никаде.

Навиването е направено по следния начин отвътре навън както следва:
първична 20н
вторична 2х3н
вторична 2х4н
първична 20н
Феритчето е EI-28

Същото е подреждането на навивките при свичките импулсни трансформаторчета но е различен броя на навивките.
Например за EI-33 са
първична 18н
вторична 2х2н
вторична 2х5н
първична 18н
И самия ферит е с по-големи габарити.

От опит знам само че закона Н1/Н2=У1/У2 за тук не е много подходящ за използване. Не че не изкарва изчисленото напрежение но не държи при натоварване. Попринцип ги изчислявам за двойно по-голямо напрежение и проблеми нямам, но за кръглите ферити. Досега със Ш образни несам се занимавал.

Китайците са преценили че за 12В им трябват 3+4=7н и от там съдя че за 40В ми трябват (40/12)*7=21навивки но тази формула е чисто от логика.
http://store3.data.bg/freeforall/ATXprerabotka.GIF
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Svetoslav40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Берлин/Германия

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2005 18:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Темата е интересна. И аз се пробвам с тия трагчета, само че не се опитвам да преработя самото захранване, а искам да ги ползвам за 12в в кола....
Тая тема сигурно вече е обсъждана но...... Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2005 20:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Повярвай ми тия теми ги следя отблизо и точно за импулсните за комп мога много да помогна. Темата наистина е интересна и небих пренебрегнал въпроса за намотките но мисля че 20 е добре
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2005 21:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Пренавих 2 феритчета със 18нав. Утре имам бал и заминаваме за слънчев бряг за 3 дни, затова следващата седмица ще напиша дали са тръгнали.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
LZ2AAB
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2005 22:59    Заглавие: Отговорете с цитат

До сега съм реработил към три захранвания от компютър,вторичната намотка на феритния трансформатор оригинално е направена да дава 5v и 12v от които петте се следят от схемата.Навивките за 5 волта са 3,след това от тях продължават намотката с още 4 навивки от по-тънък проводник и получават 12 волта.На мен ми трябваше само за 12 волта и ги навивам със по 7 навивки,те се явяват 2x7 на два слоя като се спазват началото и края на намотките.Изводите на тая намотка след това ги свързвам към диодите които са изправяли +5V но те трябва да се сменят с по-високоволтови минимум 200V 20A.След това вече се настройва регулирането на напрейението и защитата по ток.Успех
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети