| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
5kov Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 02, 2010 21:46 Заглавие: Захранване на LED подсвет на графичен LCD дисплей |
|
|
Здравейте,
Налага се да инсталираме на мястото на този дисплей DMF-50773(NF-FW-ACE) ето този дисплей DMF-50773(NF-SLY). Разликата между двата модела е само в типа на подсвета. Дисплеят който беше инсталиран е с подсвет с Cold Cathode Fluorescent Lamp, а този който искаме да инсталираме е с LED Backlight / Yellow-green. LED подсветът има два извода, катод и анод от които трябва да бъде захранен, но в сервизната документация никъде не пише какво трябва да бъде напрежението. В ето този документ Backlight for liquid crystal display, който е публикуван на страницата на производителя на дисплея, е посочено че напрежението трябва да бъде от 4 до 8 волта, и че трябва да бъде свързан резистор последователно и е дадена формула която не ми е особено ясна. Ако някой може да помогне с информация как точно трябва да бъде захранен подсвета на дисплея ще му бъда много благодарен. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 02, 2010 22:04 Заглавие: |
|
|
Във формулата няма нищо неясно, но са необходими две значения Vf и If на всеки светещ елемент (т.н. LED Chip).
Тъй като въпросните елементи могат да са различни цветове (жълт, жълто-зелен, ....) тези стойности са различни в зависимост от цвета в който свети.
За да се направят сметките - трябва да е ясен конкретния елемент с неговите параметри. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
5kov Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 02, 2010 22:12 Заглавие: |
|
|
| Има ли начин да бъдат замерени тези две стойности на цялата верига от светодиоди чрез катода и анода от който трябва да се захранят. Самите ледове са в корпуса на дисплея и за да се види какви са трябва да бъде разглобен. Искам да избегна подобна процедура тъй като дисплея струва 200 $, а разглобяването е свързано с изкривяване на металните зъбчета на корпуса с които е захванат за платката. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 02, 2010 22:39 Заглавие: |
|
|
Нищо не е нужно да разглобяваш!
Има ги дадени в този документ ако това е дисплея който ще се ползва на 6 стр.
Vf (typ) =4.1V @ If = 720mA.
В какви граници може да е тока If също е дадено. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
5kov Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 02, 2010 23:13 Заглавие: |
|
|
Да дисплеят е точно този. С помощта на този калкулатор http://ledcalc.com/#calc пресметнах следното:
При
Supply Voltage = 5V
Voltage Drop Across LED = 4.1V
Desired LED Current = 720 mA
Получих че трябва да използвам резистор 1.5 Ohm.
Правилна ли е тази сметка или нещо бъркам? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 02, 2010 23:46 Заглавие: |
|
|
Абе вие закона на Ом не сте ли го учили
Извинявай, ама никога не съм го разбирал това - как се захващате с подобни начинания нямайки елементарни разбирания какво правите.
Не знам как го смята калкулатора ти, но отговора не е верен(точен).
Най-вероятно (понеже е много учен / не съм го и гледал) закръглява към стандартна стойност от някой ред.
А ако беше дадено следното:
Светещите елементи са:
-5 групи свързани паралелно
-всяка група е съставена от два последователно свързани светодиода
-всеки светодиод е с параметри Vf=2V при If=144mA
При захранване от 10V каква стойност трябва да е резистора (съпротивление и мощност)?
Какъв ще е отговора ползвайки "онази" формула без да се ползват подобни калкулатори и без да се закръглява към стандартна стойност? _________________ RemoteControls |
|
|
 |
5kov Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 03, 2010 0:14 Заглавие: |
|
|
"Ако беше дадно следното..."
Виж сега. Единственото нещо кото ми е дадено Vf (typ) =4.1V @ If = 720mA. Тъй като съм прост човек (след като не знам закона на Ом) ми трябва прост отговор. Ако му сложа един резистор 1.5 ома и му подам 5 волта ще ми изгори ли подсвета на дисплея или не?
П.С. Като казах, че не ми е много ясна формулата имах предвид не че не мога да смятам, а че не ми е ясно от къде да взема неизвестните след като в докуентацията на дисплея не са дадени броя на светещите елементи, параметрите им и начина по който са свързани... |
|
|
 |
|