Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ORION TV8201 Гори транзистора на ТХО
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2005 17:22    Заглавие: ORION TV8201 Гори транзистора на ТХО Отговорете с цитат

Здравейте колеги....Наред със всичките проблеми с телевизори напоследък, най-накрая изгоря и моя Razz Моделът е ORION TV8201, 32".
Преди да премина към проблема, ще поясня че е със отделен бас-бокс в кутията. Звука му е доста силен (и аз доста го напъвам), затова спойките около ТХО отиват на кино през няколко месеца. Конкретната повреда - изгорял транзистор на ТХО - S2000AF. Причината - спойки. Смених транзистора, ТВ работи 30мин. и изгоря. Предположих че е фалшив и сложих BU2527, тоя си замина на втората минута. Смених електролита на базата му - 220uF/50V, TDA8140 и TDA8350.Тук се изчерпвам с идеи какво може да не е в ред (не мисля за ТХО въобще, не ми изглежда логично). Предлагам схема на въпросния блок и бих се зарадвал на малко помощ от вас Very Happy
http://store2.data.bg/predatormf/TV/ORION%20TV8201/2(22).gif

Модерирано от RC
Позволих си да ти редактирам поста като оставя само линка.
Става изключително неудобно за четене, а и цялата тема ще се "повлече" по такъв начин (ако остане като img)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger MSN Messenger
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2005 18:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Само за проба , замени CL5 с 1000 mF и виж дали грее транзистора.
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2005 18:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами пробвано е, проблема излиза след транзистора.

RC, аз съм със 1600x1200 разделителна на 21", не ми е минало през главата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger MSN Messenger
LZ2AAB
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2005 21:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да се окаже че някой от високоволтовите кондензатори в колекторната верига има утечка.
гогог
Гост

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2005 0:01    Заглавие: Re: ORION TV8201 Гори транзистора на ТХО Отговорете с цитат

Predator_MF написа:
Здравейте колеги....Наред със всичките проблеми с телевизори напоследък, най-накрая изгоря и моя Razz Моделът е ORION TV8201, 32".
Преди да премина към проблема, ще поясня че е със отделен бас-бокс в кутията. Звука му е доста силен (и аз доста го напъвам), затова спойките около ТХО отиват на кино през няколко месеца. Конкретната повреда - изгорял транзистор на ТХО - S2000AF. Причината - спойки. Смених транзистора, ТВ работи 30мин. и изгоря. Предположих че е фалшив и сложих BU2527, тоя си замина на втората минута. Смених електролита на базата му - 220uF/50V, TDA8140 и TDA8350.Тук се изчерпвам с идеи какво може да не е в ред (не мисля за ТХО въобще, не ми изглежда логично). Предлагам схема на въпросния блок и бих се зарадвал на малко помощ от вас Very Happy
http://store2.data.bg/predatormf/TV/ORION%20TV8201/2(22).gif

Модерирано от RC
Позволих си да ти редактирам поста като оставя само линка.
Става изключително неудобно за четене, а и цялата тема ще се "повлече" по такъв начин (ако остане като img)

Погледни с осцилограф на базата, провери импулсния трансформатор на входа за късо. Ако телевизорът си работи нормално до изгарянето очевидно транзисторът не е в режим.
Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2005 8:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Нищо не споменаваш за температурния режим на транзистора?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2005 9:40    Заглавие: . Отговорете с цитат

Двата високоволтови кондензатора смени-тоя на обр.ход и тагенсовия-дето е последователно на ОС и си сложи S2000AF от шаси свалян,ама да е точно 2000 да е точно AF и да не е от магазина!!!И разбира се филтражния конд. на захр. на 8140.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2005 10:39    Заглавие: Отговорете с цитат

За S2000AF съм сигурен че е от добра партида, не съм имал проблеми с тях, изпитани са. Почвам да сменям кондензатори на харабията, ще сменя всичките по ОС. Електролита на 8140 е сменен.
Върнете се в началото
weso
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: БОТЕВГРАД, Skype:wesogeo

МнениеПуснато на: Нед Май 22, 2005 9:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Смени RC групата от емитера на S2000 към 3 извод на tda8140 както и съпротивленията в емитерната верига към маса на S2000 които са токова защита и ако не се оправи смени направо TDA8140 защото сигурно се самовъзбужда от много виждане на зор.Просто променени параметри на схемата при леко загряване.Успех
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tvpetrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Нед Май 22, 2005 12:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте! Случайно се сетих, че преди няколко месеца ме отрови един самсунг при подобни обстоятелства. Оказа се както предполагах елементарен проблем, но докато го преборя ми взема здравето Sad Та проблема излезе в това, че емитера на крайния транзистор отива на маса през едно дроселче, което беше така невидимо разпоено откъм масата, че като си сложиш транзистор започва нормално да си работи, но транзистора е в тежък температурен режим. Същия в тоя модел фабрично е без радиатор и аз му сложих такъв. Заблуди ме че съм налетял на фалшива партида транзистори и го оставих така. След 1-2 месеца всичко се повтори веднъж и при потретването следващия път след още повече време успях да разбера къде е проблема. През увеличеното контактно съпротивление на тая спойка той не работеше в нормален режим.След това отново свалих радиатора и всичко си работи нормално.Клиента ми е приятел и ако имаше проблем отдавна да е дошъл.Първоначално и аз си мислех,че всички спойки ми са ок но явно не съм забелязал тази която е в самата маса.Така че огледай по подробно Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети