Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

USB към RJ11 (nFOCUS adapter)

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
expozito
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 09, 2011 15:53    Заглавие: USB към RJ11 (nFOCUS adapter) Отговорете с цитат

Някой някога виждал ли е подобно устройство:

http://www.astrogene1000.com/products/gcusb_nfocus/gcusb_nfocus.htm

И ако да - знае ли схема по която мога да сглобя едно такова. Работи с ASCOM дривери използвани при астрономите любители. Това специално трябва да свързва PC-то с един мотор (auto-focuser) който автоматочно да фокусира телескопа чрез МaximDL (астро програма)

Идеята ми е този USB към то RJ11 нещо стандартно ли е (макар и да не съм виждал) или си е нещо специфично за тези астро любителски продукти?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Mario-G
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 09, 2011 17:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Щеше да е стандартно, ако беше usb модем, те са с RJ11, а това е RJ12. По-скоро си е "преобразовател" USB към ASCOM, което наподобява на USB към сериен TTL, а схемата на прототипа си я има във втория линк от линка, който си дал. Имаше подобни USB към сериен TTL с оптрони на вход/изхода, но тоя май е само изходи за управление т.е. няма обратна връзка. Иначе има и много видове "auto focuser"-и.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
expozito
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 09, 2011 18:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Mario-G написа:
По-скоро си е "преобразовател" USB към ASCOM, което наподобява на USB към сериен TTL....

Да така е, поразрових се малко...
Mario-G написа:
прототипа си я има във втория линк от линка, който си дал.

Не ми е ясно как може да съм я изпуснал... Много ти благодаря че ми отвори очите. Very Happy
Mario-G написа:
Иначе има и много видове"auto focuser"-и

Знам че има... ама тоя ми дойде барабар с телескопа, аз съм използвал други видове и никoга с RJ... направо ми се струва тъпня да трябва да си купувам отделен преобразовател, за да си използвам фокусера. Ами да го беха вградили вътре и да ми беха поискали 50 $ повече няма проблем, ама да чакам нова доставка от САЩ....

Благодаря!

Всъщност ей сега се сетих защо е с RJ букса.... това е така защото по старите SBIG CCD autogider камери използваха RJ11/12 и съществуват маса контролери направени по тоя стандарт за да се угоди на потребителя преебал се да си купи SBIG (не че са лоши CCD-tata)
Та така... всичко иде от Santa Barbara Instrument Group (SBIG)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Mario-G
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 10, 2011 9:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Като казвам, че има много видове "auto focuser"-и, имах в предвид, че всеки си има някакъв адаптер и драйвери. Някои са с нормален USB към сериен порт, други директно на сериен порт, където се включва адаптера с RJ-то и някои може би да имат и някаква обратна връзка. Като се загледах обаче тоя от сайта, който си дал наистина е с RJ11, а прототипа е с RJ12 и оптроните на първия може би са два, а на втория четири т.е. има по-малко изходи. Може би единия е единичен, а другия се води двоен. Иначе драйвера е един и за двата:
Цитат:
ASCOM driver v5.04 for single and dual nFOCUS:
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети