Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

фенерчета (отцепена тема)

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 20, 2011 9:59    Заглавие: Отговорете с цитат

rd128 написа:
Ето какво представлява въпросното "германско чудо".

Щеше да е изненадващо да е нещо сериозно. Преди 2-3 години се бяха появили едни прозрачни фенерчета с един бял светодиод, които бяха "плод на най-нова технология"(според надписа върху опаковката) и с разклащане се зареждала батерийката. Вътре се разхождаше нагоре-надолу едно лъскаво цилиндърче, а се виждаше и намотка, която би трябвало да индуцира напрежение. От любопитство отворих да видя как е направена и се оказа, че "акумулаторната" батерия, всъщност е CR2032, ако не греша-съвсем обикновена, за еднократна употреба. А двата края на намотката завършваха към общ извод върху едно парче печатна платка, което дори нямаше пътечки към батерията. Лъскавото цилиндърче беше най-обикновено галванизирано парче желязо, отрязано изключително неграмотно - все едно с ъглошлайф и после покрито.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Сря Апр 20, 2011 10:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Виждал съм такива, които даже работят, но пак с 2032 батерийка Very Happy Има и по-грамотни, направени като клещи (виждал съм и руски джелезни на тоя принцип) които също работят без батериите... помпиш и то свети Very Happy Мислех да си правя зарядно за телефон от такова фенерче...
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Сря Апр 20, 2011 13:43    Заглавие: Отговорете с цитат

emil74 написа:
...Преди 2-3 години се бяха появили едни прозрачни фенерчета с един бял светодиод, които бяха "плод на най-нова технология"(според надписа върху опаковката) и с разклащане се зареждала батерийката. Вътре се разхождаше нагоре-надолу едно лъскаво цилиндърче, а се виждаше и намотка, която би трябвало да индуцира напрежение.

А аз попаднах на истинско такова.
Намотките са 3, цилиндърчето си е от магнит, от намотките тръгват 3 извода и влизат на платка. На платката има трифазен мостов изправител, доста корав кондензатор, няколко транзистора, дросели и NiCd батерия на 3,6V.
От опит установих че като се подмята в багажника на колата се зарежда най-добре Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Апр 21, 2011 14:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Струва ми се, че пооцапахме темата за вицовете. Нека модераторите да отцепят последните мнения, може да ги сложат към тази тема. Евентулно да се ползва като тема за откровено подвеждащи и набутващи "изделия". Сигурно не са само тези, които коментираме.
По отношение на фенерчетата (аз им викам чикиджийски Smile ), нещата са точно така, както казва plamil. Имам едно оригинално (по-точно - работещо; за оригинално ми се досвидяха 30 евро) и две пълни ментета. Бях се наканил да "модна" ментетата с по един кондензатор 1F, намерих подходящи магнити, даже и намотката ми пренавиха, ама тъй и не съм го събрал. А работещото ме спаси един път като закъсах с колата. Идеятя е хубава - то е ясно, че няма да разцепиш мрака с такъв фенер, но в аварийна ситуация ще спаси положението. Няма да те издънят протекли батерии, които си забравил да смениш, най-много да те заболи ръката Smile А за багажника си е истина. Ето и снимки, остава да разпознаете истинското и ментето.
Върнете се в началото
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет Апр 21, 2011 15:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз пък съм по-доволен от ментето, отколкото от първообраза!
Подариха ми едно такова на Velamp http://www.velamp.it/newsite/prodotto.php?id_prodotto=196&lingua= Solar & 3,6V LIR2032 accu. След по-малко от 6 месеца акумулатора си замина, а почти не е ползвано. В момента в МЕТРО се продават за около 7-8лв. Китайчето струва 2,6лв., не е с корпус имитация на гума (soft touch), но свети вече почти година! Very Happy
Ето и останалата им продукция, като имат соларни и с механично зареждане http://www.velamp.com/ Обаче цените са ...

Относно течащите батерии - до момента само Duracell и оригинални японски не са ми протичали. Държа едно фенерче в колата и батериите са поне на година след срока на годност, а нямам проблеми. С ментетата Toshiba у нас едва не скапах скъпа апаратура. Бяха се разтекли година преди expire date. Добре, че си ги пазя в найлонова торбичка извън уредите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 21, 2011 15:41    Заглавие: Отговорете с цитат

мульо написа:
...Ето и снимки, остава да разпознаете истинското и ментето.

При мен ментето изглеждаше по този начин:
[
Вярно е, че свети 7-8 месеца, преди да го разглобя, но във всеки случай не беше това, за което го представиха.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Апр 21, 2011 17:00    Заглавие: Отговорете с цитат

На първата снимка са сглобени, а на следващите две в разглобен вид. Горното е работещото, долното е ментето с жиците накъсо, без кондензатор и с парче желязо вместо магнит (на снимката желязото липсва).
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети