Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпроси за FM.

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mitko29
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2011 14:33    Заглавие: Въпроси за FM. Отговорете с цитат

Здравейте,наскоро си направих в домашни условия един фм предавател от 88 - 108 MHZ,така заработи с наместването на антената,първият проблем ми е че излъчването може да се осъществи от 50 до 200 метра което не е много малка за лична полза.

Искам да попитам по какъв начин мога да усиля сигнала да кажем 500 метра и така ако въобще е възможно. Very Happy
Второ коаксиалният кабел който ползвам с дължина от 50 см по моите сметки за 108 mhz - е доста нестабилен смисъл когато ръката ми се доближи до устройството настава пращене наясно съм че де стабилизирам нещата но не знам как мога да е направя по стабилна а най вече може и начина по който слагам антената (вертикално на платката) да не е вярно - също така аз го правя в затворено помещение а може би то трябва да е на открито .......

И на последно място може ли някакво обяснение по какъв начин трябва да направя приемник на тази честота.(не искам схеми - е освен ако не е някоя изпипана за целта която ми трябва се налага да може колкото се може по малко.)

Благодаря на всеки отговорил предварително. Cool Cool
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2011 17:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Всеки стандартен УКВ приемник за концертни станции работещ на този обхрат е достатъчно качествен и чувствителен. Въпроса е, доколко е разрешено да изработваш предавател и да го използваш на този обхват. Глобите за нерегламентирани излъчвания са солени.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mitko29
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2011 18:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз смятам да вкарам в 21 век на баща-ми ресторанта като сервитиорите ще имат и приемник и излъчвател както и в кухнята и ще могат да се правят поръчки цаката е,че закона забранява нерегламентирани излъчвания само ако те са публично по деяние ,тоест може да се хване от всеки но не и ако само определени устройства могат да приемат този сигнал.

Та някой може ли да ми каже как да използвам правилно антената,защото докато е сложа правилно I шум да стане по ниско виждам големи мъки и най вече как мога да разширя обхвата не 200 метра ами 500 може би някакъв RC усилвател (за да мога да направя така наречените Антенни усилватели).
Но в какво ще се целя в увеличаване на dB ?
Искаше ми се и някакви просто приемниче да измисля тъй като предавателя е около 2,5 см захранва се с компактна 9 волтова батерия.(за удобство иначе 4,5V) и исках да си пастнат по размер за да мога да ги екипирам както подобава , също ми се искаше и антената да е направя не толкова претенциозна .
За това моля дайте някакви отговори,най вече очаквам тези който са се занимавали с подобни неща и те да кажат нещо. Wink
Върнете се в началото
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2011 20:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Купуваш на сервитьорите часовници с вградени PМR радиостанции и не се занимаваш с глупости. Обхват километър и не са забранени.
Върнете се в началото
mitko29
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2011 20:43    Заглавие: Отговорете с цитат

А къде остава забавлението в това Very Happy

Exclamation Arrow Не се отговаря с този бутон Exclamation
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2011 21:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Забавлението ще го усетиш, когато започнеш да излъчваш в забранен диапазон (например 88-108) Smile
Има си модули приемник/предавател за свободните честоти, може да ги използваш тях.
Върнете се в началото
mitko29
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2011 21:45    Заглавие: Отговорете с цитат

ststefanov написа:
Забавлението ще го усетиш, когато започнеш да излъчваш в забранен диапазон (например 88-108) Smile
Има си модули приемник/предавател за свободните честоти, може да ги използваш тях.

Това не е забранен диапазон - при положение че има радиа който работят на 90 mhz -92 едва ли ще имам проблем при положение,че само аз си го чувам това е добре де и хора който са в сградата ама колко човека слушат радио докато примерно качват стълбите или обядват....

Искам аз да си го направя не искам да ходя да давам пари за китайски боклуци и дори и да не са (то не че моето ще е по добро но поне ще знам че аз съм си го човъркал и аз ще мога си го оправя.)
Както и да е аз вече си сглобих,ясно че от тука няма хора дето да разбират от това.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2011 21:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно нито имаш намерение да обърнеш внимание че някой ти върви след задника и коригира,нито пък мислиш да се съобразяваш с отправената забележка.Още повече че ти е правена и други пъти в други теми,така че викам да получиш едноседмична почивка от форума.
А мнението ти за потребителите на този форум и от какво разбират(или не разбират)те съветвам да си го задържиш за себе си.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети