Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

BIOS за дъно NF52-A2 SE

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Сря Юни 01, 2011 17:24    Заглавие: BIOS за дъно NF52-A2 SE Отговорете с цитат

Дъното е спряло да работи след смяна на BIOS. Търся BIOS като bin файл за да го запиша във флаша. Флаша е 4Mbit MX25L4005. На страницата на BIOSTAR има файлове за BIOS с разширение .bs - мисля че не са за запис с програматор а посредством програма за обновяване на BIOS за конкретното дъно. Прилагам и файла,прочетен от чипа. Приемам и други идеи за съживяване.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Сря Юни 01, 2011 19:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Smile
Сваляш този N52DAB13.BS Преименуваш го на .zip и вътре имаш bin файла Wink

Сега забелязох, че това което си качил също е .BS Smile Затова наливай директно .BS файла Smile Сам може да се увериш Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 01, 2011 21:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Сбъркал съм модела на дъното - NF520-A2 SE a не NF52-A2 SE - извинявам се за грешката . Сега за файла - това,което съм качил е rar архив на bin файла,прочетен от флаша - bin-a e 512KB. Не знам как се вижда като .BS Преименувах файла N52DAB13.BS на zip и като го отворя действително изглежда , че има архивиран bin но размерите на файловете са странни - архива е по-голям от архивирания файл - самия той също има ненадежден вид като се отвори с някакъв редактор. Може и да греша нещо но мисля , че не това е начина за оправяне на проблема.
Върнете се в началото
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 0:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Да го беше зашил досега.
.bs си значи по подразбиране 512К,ако това има някакво значение.
Файлът си е ОК,идва от официалният сайт,с нужният размер.Не се виждат засади,не е хитро архивиран.Трябва да работи.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 8:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Оказа се,че собственика е спазил процедурата и е свалил и запазил стария файл от флаша преди да го смени.С него дъното тръгна. *.BS файла явно не е във формат за програматор. Прилагам работещия файл.
Върнете се в началото
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 11:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
.BS файла явно не е във формат за програматор
Току що записах биос с разширение .305 на един Асус и си работи.*.305 формат за програматор ли е?Трябва да си изясниш някои детайли от теорията и евентуално да смениш програматора.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 13:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно се изразявам неправилно - не става дума за това какво е записано като разширение - *.bin или *.bs или *.305 - може и нищо да не е записано - въпроса е в структурата на файла. Може да се отворят файловете goodbios и N52dab13 примерно с HexWorkshop - в началото са съвсем различни - след адрес 10000 са почти еднакви.Те файловете няма как да са еднакви - единия все пак е от работил компютър със записани конкретни настройки.Може частта в която се различават да няма значение за правилното стартиране на дъното - аз поне не съм компетентен по въпроса а и не ми се правят проби при вече решен проблем.А относно теорията и програматора - винаги е добре човек да знае повече и да работи с по-добра техника - но никой не знае всичко и едва ли някой има всичко най-добро за даден вид работа.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети