Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Цифрови потенциометри ???

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 21:34    Заглавие: Цифрови потенциометри ??? Отговорете с цитат

Някой ще ми обясни ли какъв е принципа на действие на цифровите потенциометри. Интересувам се от чисто любопитство. Може ли един такъв потенциометър да замени напълно функциите на обикновения или всичко това се прави за по-евтин продукт... Наблюденията са ми, че всички нови ресиври и усилватели са ФУЛЛ ЛОДЖИК,а това на мен много не ми допада. Едно е да хванеш 2 потенциометъра (другите да са ти под ръка) и да преценяваш как се изменят параметрите на звука, друго е всеки параметър (усилване, бас, баланс, среди и т.н) да го мениш индивидуално и тогава да си правиш извода... Та мисълта ми е,че това е една измислица - дислеи на които да ти показва +- колко децебела си усилил даден параметър и темподобни ненормалштини. Според мен една интегрална схема управляваща всичките тези неща е многократно по-евтина от 4-5 качествени механични такива и това е наложило внедряването на ФУЛЛ ЛОДЖИК. Да не говорим за Волумето (нали постоянно критикувате да се пише на Кирилица) ако е с ел. мотор управяван от дистанционно. Това ли са причините да се наложат толкова тези напълно непрактични за мен ( надявам се и за всички останали които разбират от електроника) конструктивни решения.
Очаквам с нетърпение отзиви по темата.... Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bongo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Нова Загора

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2005 23:23    Заглавие: Електронии потенциометри Отговорете с цитат

Хи-Фи уредбите си имат обикновенни(механични) потенциометри, да ама са доста скъпички.....Та затова слагат електронни - не че са по качественни - ПРОСТО СА МНОГО ПО-ЕВТИНИ.......Щото съм виждал разни системки с дистанционно дето струват колкото 2 маркови потенциометъра. Та цената е определяща в случая. Другото е че се управляват по-лесно и с един чип управляват 10-ина параметъра(от което звука не става по-добър обаче). За серийно производство е по-лесно да няма механични части и по-малко ръчен труд.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети