| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Lukov Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 22, 2012 16:06 Заглавие: Няколко въпроса за магнит който трябва да вибрира |
|
|
Здравейте, вярвам, че вие можете да ми помогнете след като четенето из нета не ми помогна.
Идеята ми е следната - с 555 задавам честота в определени граници(5..400Hz), контролирам транзистор свързан като ключ, който ще пуска захранващото напрежение през бобина, която създава електромагнитно поле което ще кара магнит да вибрира. Захранването ще е 9V от батерия което значи, че на бобината ще имам напрежение от около 8V.
Сега и нещата който знам - тока ще се определя от товара(бобината). Примерно искам товара да ми е 4Ом, според тока трябва да се подбере подходяща дебелина намотка. Колкото е по-дебела толкова повече ще са навивките за да докарам тези 4Ом съпротивление.
Стигнах и до нещата които не са ми ясни(оприличавам цялото нещо на усилвател и говорите)
1. За да има по силно електромагнитно поле, повече ток или повече напрежение ми трябва?
2. Ако преди транзистора направя множител на напрежение и го вдигна от 8V на около 40V ще накарам ли магнита да подкача по-силно?
3. При един и същи ток, напрежение и честота, каква ще е разликата между по-слаб и по-силен магнит?
4. Лесно ли се изчислява магнитното поле създадено от бобината и след това какво магнитче е най-удачно да използвам?
Ако има къде да ги чета тези неща не ме мързи! Искам да се уча, но само с четене без практика нещата не стават.
Благодаря Ви предварително ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 22, 2012 18:11 Заглавие: За соленоида |
|
|
| Не е лошо и някой учебник по електротехника, там пише, че съпротивлението на бобината зависи от честотата и индуктивността й, която пък от своя страна зависи от размерите и броя на навивките. И че в бобината се наблюдава едно странно явление, наречено електромагнитна индукция. И други интересни работи... |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Сря Фев 22, 2012 20:34 Заглавие: |
|
|
Това да не е случайно за преписване? Новата мода е с пъхнато магнитче в ухото и бобина която да го манипулира. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
Kacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 22, 2012 20:35 Заглавие: |
|
|
Силата на магнитното поле зависи от броя на навивките Х тока на квадрат.Ако имаш желязна сърцевина в електромагнита,тя се насища в един момент,и после файда йок.Естествено насищането зависи от размера на сърцевината. _________________ [email protected] |
|
|
 |
Lukov Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 26, 2012 16:58 Заглавие: |
|
|
Благодаря за информацията, тези дни ще почета малко повече
Не, не е за преписване. Виждал съм ги тия ама винаги ме е боло страх да си пъхна магните в ухото. Трябваше ми за един номер, фокус, да излъжа едно маце ама май ще се позабавя докато прочета и науча повече Мислех да го навия така, че да мога да го вкарам в раава и уж да накарам магнитче да трепери
Под масата ще се сети да погледне  |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 26, 2012 18:31 Заглавие: |
|
|
Тук магнитите няма да действат.
Ако мацето не кара сърцето ти да тупти като електромагнит на кухо, пиши го бегал. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
|