Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

RS 485 релета и температурни сензори
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
igra4a
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Окт 01, 2012 17:08    Заглавие: RS 485 релета и температурни сензори Отговорете с цитат

Колеги, здравейте.
Първо да кажа - търсих за долуизложените неща във форума, но не открих това, което конкретно ми трябва.

Проекта ми ще е подобен на чертежа, изобразяващ RS 485 BUS
http://www.sigma-shop.com/product/47/rs485-8-channel-relay-controller-12vdc-rs485-bus-id-01-relays-1-8.html

Освен релетата, необходими са ми и сензори, които да ги свържа към шината. Все пак няма със scanf или cin да въвеждам данни от клавиатурата. Laughing Laughing Laughing
От необходимите ми компоненти, по магазините разполагат с конвертор RS 232/RS 485 или USB/RS 485 за компютри не разполагащи с 9 пиновия сериен порт.
Дотук добре, но останалото го няма. Дори в магазин за електроника до ТУ-София като споменах за RS 485 RS 232 ме гледат като теле в железница, а там магаре да вържа, трябва поне да ги е чувало тези абревиатури.
Звъннах в магазина на млад конструктор Варна, там имат управление на релета през USB, паралелен порт, но не ме устройват. Както казах - нуждая се от единна шина за комуникация.

Материалите ще минават през обществена поръчка и трябва да ги намеря в магазин да се продават, грубо казано.
Имате ли информация?
Известно ми е, че има хиляди други решения, работил съм с микроконтролери и SNMP агенти.
Искам нещата да са максимално прости в хардуерната част "направи си сам" - без кондензатори, транзистори, интегрални схеми, а само на по 1 бира да ми налепят 2-3 резистора.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Carl_Cox
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Пон Окт 01, 2012 17:44    Заглавие: Отговорете с цитат

я дай пак Rolling Eyes
igra4a
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 01, 2012 17:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Кое не е ясно?

Искам такова нещо или подобно, но да се продава в магазин, а не в електронен магазин.

Върнете се в началото
Carl_Cox
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Пон Окт 01, 2012 17:59    Заглавие: Отговорете с цитат

защо комуникацията трябва да е по rs485,нещо от сорта на pico IP не върши ли работа?
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 02, 2012 18:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
по магазините разполагат с конвертор RS 232/RS 485 или USB/RS 485

Цитат:
като споменах за RS 485 RS 232 ме гледат като

Кое е вярно!
Вярно е първото! Не разбрах защо от обикновен магазин, а не от "електронен". А и още нещо, Комет какъв магазин е?

В 'Млад конструктор' предлагат- " Универсална входно-изходна платка за персонален компютър" Успех!

Правиш шина, ма некой ще трябва да е назначен за началник. Иначе анархия, а тя същвствува във функциониращ вид само по филмите Very Happy,
макар, че точно 485 не я познавам в дейтали,може пък да е анархистка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 02, 2012 19:38    Заглавие: Отговорете с цитат

rs485 е диференциална линия най-просто от сериен порт конвертирането към диференциална шина става с SN75176 чипа е стар и го има навсякъде.

Друг вариант 100 пъти по нов бърз и надежден е CAN. Има чипове MCP2551 които директно от RS232 правят CAN.

Т.е. например към универсално входно изходната платка която е за сериен порт ТТЛ нива се свързва MCP2551 и става CAN.
Към платката можеш да свържеш 7 релета, 5 аналогови (температурни датчици) и 5 цифрови входа.
А и производителят на платката electronicsdesign-bg.com може да я модне така както искаш
igra4a
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 06, 2012 18:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Знаех за въпросната платка и преди да пусна темата. Ако ме устройваше, нямаше да пиша.
Благодаря за отговорите, но...
има ли нещо такова в приложението...

го отхвърлям.

Допустимите инструменти за приложението трябва да бъдат: отвертка, гаечен ключ, клещи, кримпачки, пила, ножовка, трион, чук, тесла.
Запояването да е минимално! За интегралки, транзистори - дума да не става.
Потърсих в интернет разни I O модули. Например тези:
http://www.omega.com/Manuals/manualpdf/0837-03.pdf
Комуникацията е по RS 485 и Modbus RTU протокол. Модула от 31 страница е с 4 изхода - 2 А 250VAC
Върнете се в началото
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Съб Окт 06, 2012 23:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Да не взимаш за 25 000лв. такива платки, че чак обществена поръчка. Като искаш да не спояваш се ориентирай към PLC-та и периферия за тях.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 07, 2012 17:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Пфф..
Това с PLC ще излезе златно.
Защо не обясниш какво точно искаш да правиш и защо търсиш точно искаш такава платка?!
Може да има и по-прост вариант!
А защо си решил, че точно от обикновен магазин трябва да се купи?!
Такива неща има само в магазини за техника и електроника.
Няма ли малко тъпо да изглежда да си го купил по фактура от бакалията?!
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 07, 2012 19:29    Заглавие: За обществената поръчка Отговорете с цитат

Тежко и горко на държавата и на нас, данъкоплатците й, щом изпълнителите на обществени поръчки почнаха да търсят информация по форуми как да ги реализират!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети