| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2013 19:48 Заглавие: Измерване на разстояние |
|
|
Имам един проект в университета и трябва да направим робот, който да хвърля тенис топка в един обръч, като разстоянието на робота се променя между 2 и 5 метра.
Засега сме се спрели на ръчно въвеждане на разстоянието, но на мен ми се иска да е автоматично. Доста време търсих схема, която да стане, ама не намерих нищо, което да е изчерпателно написано за обхвата, който ми трябва. Схемата за измерване ще подава информацията на микроконтролер. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
erolchy Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2013 20:06 Заглавие: |
|
|
Преди време четох че това може да се направи с ултразвук, а другия вариант който аз ти предлагам е да сложиш датчици на обръча, ако това е позволено разбира се, така главата която изстрелва топките ще следи постоянно топките...
ако не се лъжа нещо такова търсиш http://www.robotev.com/product_info.php?products_id=161
Последната промяна е направена от erolchy на Нед Яну 06, 2013 20:08; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
bad_boy_2 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2013 20:07 Заглавие: |
|
|
| За схема не мога да помогна но поне идея мога да ти дам. Може да се вземе готова лазерна/ултразвукова или някаква друга електронна ролетка и от нея да се използва показанието за разстоянието. |
|
|
 |
erolchy Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2013 20:25 Заглавие: |
|
|
Като напишеш ''Laser Rangefinder scheme'' ще ти излязат много схеми, аз поне намерих няколко, за да напишеш програмата обаче ще ти трябват и познания от механика 2 или по точно от раздел динамика, за да може да изведеш траекторията на топката и да знаеш във всяка една точка къде ще се намира, за целта ти трябва да въведеш диференциалното уравнение за движението на материална точка и си готов ...  |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2013 21:25 Заглавие: |
|
|
| Или пък парктроник. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Пон Яну 07, 2013 15:31 Заглавие: |
|
|
Диаметъра е ясен - 50см е ринга, на още толкова от земята. Какво точно представлява не знам, ще го мислим това.
Нищо не мога да сложа на ринга, робота трябва да е автономен.
Благодаря на erolchy, че ме насочи, намерих по-голям вариант на датчика, който предложи. Пускам го тука ако някой попадне на темата и му потрябва подобно нещо. http://www.datasheetdir.com/GP2Y0A710K0F+download
Темата може да се смята за приключена, благодаря на включилите се. |
|
|
 |
|