|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| ЗА или ПРОТИВ строежа на нова АЕЦ |
| ЗА |
|
57% |
[ 60 ] |
| ПРОТИВ |
|
42% |
[ 44 ] |
|
| Общо гласове : 104 |
|
| Автор |
Съобщение |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 21, 2012 0:17 Заглавие: Референдум АЕЦ - ЗА или ПРОТИВ |
|
|
Във връзка с предстоящия референдум мисля че можем да си кажем мнението. Не разделям темата на Белене и нов реактор в Козлодуй.
Нека бъде по-скоро принципно.
Аз съм ЗА. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 21, 2012 2:18 Заглавие: |
|
|
Нали въпроса е нова централа?
Малко съм тъп и не мога да вдяна защо онова самоходно кюфте и в частност управляващите толкова се напъваха да махнат думата "Белене"? Не знам за друго подходящо място, че и лицензирана площадка.
Все пак има доста технически въпроси на които няма отговор. Като се почне от тип на реактори, мощност, съхранение на средно и нискорадиоактивни отпадъци и още много да не задълбавам. Тук сме все пак технически грамотни хора, пък какво остава за останалите.
И си примомням един филм с Еди Мърфи. Като го питаха за или против атомната енергетика е. Ако е за - ще му плаща атомното лоби, ако е против - въглищарското.
А и около въглищарките има доста въпроси - уж една до друга, суровината им на една цена, но НЕК плаща тока 3 пъти по-скъпо на частните спряно държавната.
За възобновяемите събота сутринта при Кошлуков Тренчев каза че имаме инсталирани да захранваме половин Европа - таман 12000MW. Жалко че слънцето и атома не са постоянни колкото атома. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 21, 2012 8:04 Заглавие: |
|
|
| Филипов написа: | | ...Жалко че слънцето и (вятъра ?) атома не са постоянни колкото атома. |
Аз лично си мисля, че за съжаление на този етап и сигурно половин век занапред, атома няма алтернатива. Всички държави които правят слънчогледи и вятърни мелници за мен просто инвестират пари без да се очаква дивидент в тяхна полза. Това е пътя на осъвършенстване на технологиите, но ще е за наша сметка, на клиентите за тока, т.е. за всички ни. Въпреки това, макар че съм все пак грамотен поне на средно ниво по отношение на токове, централи ... още нямам решение за себе си какъв да е пътя на България и децата ни, дай Боже да вивеят в нея!
Ще гласувам със сигурност, няма начин да подвиеш опашка, да се скриеш и да си кажеш "не съм виновен, защото не гласувах" за евентуално неправилно взето решение. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 21, 2012 10:53 Заглавие: |
|
|
Нов реактор в Козлодуй е някакво възможно решение. Но за Белене съм против! Имам някакви тъй да се каже контакти в тая област и нещата не опират само до политика. По-скоро опират,ама дотолкова кой какво договаря и какво ще налапа от тия договорки! Защото токът,добиван от такива мощности-много е добре. Ама отпадъците? Грамотни хора сме и все сме чували колко струва погребването, утилизацията или преработката им. Да не говорим пък изобщо за сигурността при транспорт или съхраняване на тези изключително опасни елементи! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 21, 2012 11:00 Заглавие: |
|
|
| Филипов написа: | | ...не мога да вдяна защо онова самоходно кюфте и в частност управляващите толкова се напъваха да махнат думата "Белене"? Не знам за друго подходящо място, че и лицензирана площадка..... |
Май нещо говориха, че било противоконституционнно да се пуска на референдум въпрос, който изисква експертна икономическа оценка. Затова махнаха конкретиката от въпроса (т.е. дали да се продължава АЕЦ Белене), в следствие на което въпроса стана абсолютна боза, както и референдума стана от безсмислен, по-безсмислен. А червените пък лежат на гордостта на българина "да имаме повече"....
Не че не искам централа и нови мощности - напротив, искам! Но в крайна сметка под предтекст за конфиденциалност, секретност и прочие никой не казва нищо конкретно в полза на ДА или НЕ.
"Всите са маскари" - е казал Алеко преди повече от 100год. и промяна няма  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 21, 2012 12:25 Заглавие: |
|
|
Някъде в зората на демокрацията имаше някъкъв реактор, на който следите се загубиха. Спомням си че 2 години плащахме някъде по дунавско пристанище да го съхраняват и след това някъде зачезна. Доколкото се сещам беше чешки от Шкода и го бяха поръчали за Козлодуй.
А цитираното самоходно кюфте досега е казало толкова лъжи, колкото не са Гьоринг и Гьобелс за цялата им политическа катриера.
И ненапразно споменах ниско и средно радиоактивните отпадъци. Защото високо си ги вземат обратно. Който не знае - след реакцията уранът се превръща в плутоний. А той отива директно за атомни бомби (бойни глави на ракети). _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
rolling_heads Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 21, 2012 17:51 Заглавие: |
|
|
От гледна точка на глобалното затопляне, всяка АЕЦ топли водата яката.
Аз съм против. _________________ "Някои неща не могат да се обяснят"
Стара нигерийска поговорка |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 21, 2012 19:43 Заглавие: |
|
|
А 'щото път ТЕЦ-ът студ прави...
Да разчитаме на соларни и вятърни сме далеч още, а водните е ясно че и те малко дават. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 21, 2012 19:58 Заглавие: |
|
|
Във връзка с глобалното затопляне една АЕЦ практически няма принос в него.
За разлика от АЕЦ обаче примерно само „Топлофикация Русе” за 2010година е изхвърлила в атмосферата 727 000 тона парникови газове.
А колко ли парникови газове е изхвърлила АЕЦ? И още нещо - годишно сгурта и пепелината произвеждана от тецовете на твърди гориво у нас е около 6-7 милиона тона.
А колко тона отпадъци произвежда една АЕЦ годишно? |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Пет Дек 21, 2012 20:42 Заглавие: |
|
|
Аз мисля, че който разбира от двете прости думи - Последици (от атомна енергетика) и Референдум, ще гласува ПРОТИВ.
За пръв път у нас се дава възможност на всеки да гласува не по партизански, а за здравето и за бъдещето на децата си.
Редактирано заради пряка и необоснована агитация  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|