|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Antonini Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 16, 2013 21:53 Заглавие: Някой ще помогне ли за едно схемно решение |
|
|
Здравейте! Имам един проблем, който май не е толкова труден, но аз не мога да го реша Надявам се тук да има хора които могат да помогнат. Става въпрос за един тригер за правоъгълни импулси реализиран с известния "таймер 555" Ето схемичката която работи идеално в основната си част: http://dox.bg/files/dw?a=131239dba1 Сега ще обясня каква е целта. С така подбраните стойности на елементите таймера прави правоъгълни импулси с интервали около 1 сек. върху един светодиод. След като се включи "рид" релето то с контакта се шунтира двете тример-съпротивления според положението в което са регулирани, и светодиода започва да премигва значително по-бързо. До тук добре. Проблема идва после. Не знам как второто състояние с учестеното премигване да остане за постоянно, докато не се RESET-не от някое друго краче? С две думи РИД релето трябва да има самозадръжка, но тъй като е само с един контакт не мога да я реализирам. А с поставянето на още едно реле което да задържа първото става "каруцарско" с извинение изпълнението. Надявам се някой да предложи интелигентно и простичко решение, може би с допълнителен логически елемент като превключвател. С няколко думи: Има мигалка с два режима на работа: единия бавен, а другия бърз. Ако има събитие с LOG 0 - "маса" да се включи бързия режим на премигване за неопределено време, дори и LOG 0 - "маса" да се повтори отново това да не връща бавния режим. Бавният режим да може от друго краче, а не от същото място да се възстанови, например с прекъсване на захранването. Предварително Благодаря!
Оформи си заглавието съгласно правилата 
Последната промяна е направена от Antonini на Съб Фев 16, 2013 22:28; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 16, 2013 22:07 Заглавие: |
|
|
Трябва ти RS-тригер. Може да се реализира както със схеми 74HCxx за 5V, така и със схеми CD40xx за 12V. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
Antonini Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 16, 2013 22:17 Заглавие: |
|
|
| Да, и аз така предполагам. Имам 7400, но нямам идея как точно да я свържа към таймера, съответно и периферните елементи и стойности. Ще съм ти благодарен много ако "драснеш" някое решение с 7400 примерно. В случай, че не те затруднява. |
|
|
 |
Antonini Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 16, 2013 22:48 Заглавие: Re: Някой ще помогне ли за едно схемно решение |
|
|
Оформи си заглавието съгласно правилата [/quote]
Оформи си заглавието съгласно правилата [/quote]
... И след като веднага си редактирах заглавието като премахнах жаргона след вашата забележка, какво се очаква да стане сега? Темата ми е в някакво си "Модераторсто кошче". Аз трябва да гадая, дали ще я върнете обратно, или да ползвам "Копи/Пейст" на ново? Ако действам без да питам, сигуно отново ще ми бъде отправена критика. Да чакам така, означава, да си чакам.. Ако съм Ви издразнил, най-добре изтрийте всичко от мен и профилат ми, да се ориентирам на друго място. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 16, 2013 23:26 Заглавие: |
|
|
Мъ някой ти е длъжен тука с нещо ли???И трябва да седи на пост като дневален и да дебне да ти възстанови на секундата темата след като си си е редактирал,може би??Колко секунди ми даваш да ти я върна?Под или над времето с което Тайсън Гей минава сто метра??И кво и кат тропна с краче и не ти се върна на секундата жизненоважната тема рече да плеснеш още една ли ?
И кво и редактира на темата??
С това ли се съобрази!?
| Цитат: |
7. Заглавието трябва да е формулирано така, че да отразява същността на проблема и да бъде достатъчно информативно,така че само като се прочете заглавието на темата,без да е нужно да се влиза в нея да се знае за какво се дискутира в темата. |
Или може би с това!?
| Цитат: |
9. Добавяне на "нещо" за което даден потребител се е сетил в последствие става с бутона , а не с писането на нов пост (особено в случаите когато няма други постове след последния му). |
Или може би с това!?
| Цитат: | | 17-Обсъждане на работата на администратори/модератори е забранено. |
Мъ той щял да си чака.Ами ако вместо да ми се налагаше един път да те подканям да се запознаеш с правилата и на втори път след като не благоволи и директно да ти ги изрецитирам,можеше просто с регистрацията тук да ги прочетеш и да се съобразяваш с тях.Нещо което междувпрочем си се съгласил да направиш още в процеса на регистриране на профила ти.
Получаваш официално предупреждение!Засега! _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|