|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
jorojorov Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 01, 2013 16:48 Заглавие: Помощ за DC мотор |
|
|
Здравейте!Става дума за един мой проект ,а именно привеждане в ход на един привод,посредством паразитна оптяжна ролка,клиновиден ремък и DC моторче 12V.Механичната част е готова,моторчето е с вграден редуктор,завършващ с вал с едра резба,по която в същност се изпъва или прибира паразитната ролка,зацепваща ремъка към първичния и вторичния вал.Реверсирането на захранващото напрежение съм го реализирал с две автомобилни релета.Сега идва въпроса ми-каква схема да ползвам,за да накарам моторчето да спира сами при достигане на двете си крайни положения-варианта с крайни изключватели не е добър-искам нещо подобно на схемата,ползвана при стъклата на вратите на автомобилите.За повече инфо при нормален ход ,двигателчето черпи 2 ампера-трябва да изключва при около 10A.Благодаря Ви предварително и дано ме разбирате -беден технически речник  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 01, 2013 17:37 Заглавие: |
|
|
| Я виж това в атача, май е за тази цел. |
|
|
 |
jorojorov Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 01, 2013 18:10 Заглавие: |
|
|
| Eler благодаря ти!Все пак ми е нужно леко разяснение.Двата транзистора реагират на пада на напрежение върху R-4,7ом,при двете полярности на захранването.Релето ,което задействат включва схемичката реализирана с таймера 555,който е тригер с две устойчиви състояния-това ли е идеята? |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 02, 2013 17:08 Заглавие: |
|
|
| Схемата не е моя, даже не съм се занимавал с нея. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|