Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

тест програми
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Сря Авг 10, 2005 18:08    Заглавие: тест програми Отговорете с цитат

Смених си ram-а и процесора и сега искам да ги тествам по някакъв начин ако можете да ми препоръчате някакви тест програми
Върнете се в началото
YoggA
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: IMS

МнениеПуснато на: Чет Авг 11, 2005 0:15    Заглавие: Отговорете с цитат

За паметта - Memtest86+ - от дискета е, не иска Windows.
Пускаш я вечерта и като се прибереш на другия ден от работа - гледаш дали е дала събщения за грешка.

За процесор-чипесет-памет - Prime95
Работи под Windows.
Да поработи поне едно денонощие.

Ако не се появят съобщения за грешки - значи тези компоненти от системата ти са стабилни.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Чет Авг 11, 2005 17:41    Заглавие: Отговорете с цитат

благодаря за информацията
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Чет Авг 11, 2005 18:40    Заглавие: Отговорете с цитат

извинявам се но какви настройки да му направя и необходимо ли е да работи 24 часа.Защото след 15 минути температурата стана 59 градусаа не знам Семпрона на колко държи.Става вапрос за Prime95 Crying or Very sad
Върнете се в началото
YoggA
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 19, 2005 23:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
извинявам се но какви настройки да му направя и необходимо ли е да работи 24 часа.Защото след 15 минути температурата стана 59 градусаа не знам Семпрона на колко държи.Става вапрос за Prime95 Crying or Very sad

Първо - дъната рядко мерят точно температурата.
Най-добре пипни с пръсти основата на радиатора. Ако е 59*С - няма да можеш да си задържиш пръстите на радиатора.

Ако не си вдигал повече от 0.10 волта захранването на процесора - почти всеки охладител ще го държи в допустимите граници.

Ако дъното ти може да мери температурата от термосензора на процесора - тогава вече може измерването да е по реално и процесора да е наистина горещ ...
Но ако мери от термодатчик, дето го слагат под процесора, почти винаги показва нереални температури.

Метода с пръста е достатъчен.
За всеки случай провери дали добре си сложил пастата и дали добре си монтирал радиатора.

С Prime95, след като работи 20-30 минути, тряба да можеш да си задържиш пръстите върху основата на радиатора. След това време температурата няма да се променя съществено и ще зависи от околната температура.

Кажи какво ти е дъното, процесора и охладителя ... и колко волта подаваш на процесора.
Може да се окаже, че е добре да смениш вентилатора на радиатора ... или целия охладител.
Добре е да имаш проветрение на кутията ...
Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Авг 19, 2005 23:32    Заглавие: Отговорете с цитат

А може радиатора да си е напълно студен ако не контактува добре с CPU-to..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Севлиево

МнениеПуснато на: Пет Авг 19, 2005 23:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм напълно сигурен, но мисля, че Sempron-ите имат вграден термодиод. Поне AthlonXP има, предполагам, че и всички нататък.

Според мен ако температурата се мери от термодиод то тя освен, че е по-точна е нормално да бъде и по висока от тази на радиатора. Например на моя Dothan термодиода показва най-редовно 53-60 градуса при натоварване (21W TDP), но радиатора никога не достига и 40. Аз съм свалил и напреженията с около 0.1-0.2 V при различните честоти, за да грее по-малко и да пестя батерията. Ти няма да имаш фин контрол, но ако не овърклокваш може да пробваш да махнеш някоя десета и да тестваш стабилността на системата.

Така че 59 градуса е съвсем приемлива температура ако е на самото ядро. Просто то е с малка маса (в сравнение с радиатора) и се охлажда и затопля много бързо. Най-добре измери температурата на радиатора и я сравни с тази която ти показва компютъра и бързо ще разбереш къде я мери.

Относно тестването Prime95 наистина е добра идея. Чак 24 часа тестване е грубичко, предполагам че ако има проблем и няколко часа ще са достатъчни той да се появи. Просто от един момент нататък температурите не се вдигат вече и системата се стабилизира.

Също така ти препоръчвам да си пуснеш и 3DMark и AquaMark, за да включиш и видеокартата в цялата работа. Така ще се убедиш, че захранването ти има достатъчно резерв.
Върнете се в началото
YoggA
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 20, 2005 2:27    Заглавие: Отговорете с цитат

cvetomirconev написа:
Не съм напълно сигурен, но мисля, че Sempron-ите имат вграден термодиод. Поне AthlonXP има, предполагам, ...

Боб ли хвърля или имаш кристална топка ... т.е., как разбра какъв процесор и дъно има Госта ... Laughing Laughing Laughing
Върнете се в началото
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Севлиево

МнениеПуснато на: Съб Авг 20, 2005 9:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Да му се невиди, вече няма да поствам като ми се спи толкоз, че ми се сливат темите Wink
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Авг 20, 2005 13:44    Заглавие: Отговорете с цитат

YoggA написа:
cvetomirconev написа:
Не съм напълно сигурен, но мисля, че Sempron-ите имат вграден термодиод. Поне AthlonXP има, предполагам, ...

Боб ли хвърля или имаш кристална топка ... т.е., как разбра какъв процесор и дъно има Госта ... Laughing Laughing Laughing

Anonymous написа:
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети