|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Funtast Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 18, 2013 15:50 Заглавие: Избор на поялна станция |
|
|
Привет!
Откакто започнах да се занимавам с хоби-електроника, съм ползвал все евтини(предимно китайчета) поялници(броят се на пръсти), сега ползвам подобен на този х-ки: 50вата, терморегулатор 200-450градуса
Обаче, започнах да се занимавам и с SMD елементи, оттогава си търся добра поялна станция
Сега на темата: това е станцията за запояване.
това са изходите на подобна на тази поялна станция, предполагам, че избраната от мен работи на същият принцип.
Главното което ме интересува е: Видях доста модели поялни станции, всичките изглежда работят на един и същ принцип, но има разлика в изходите на пулта, захранващ поялника. Предимно са с 5 извода(2 за нагревател, 2 за датчик за температурата и 1 за заземяване), обаче има модели със 7 извода(за тези които ще кажат, че всеки производител избира сам за себе си, ще отговоря, че повечето марки се придържат към едни и същи, може би вече стандарти). За какво служат тези изводи, ако се използват изобщо
Също търся съвети за по-добри варианти, дали е надежден този модел
ПС: работих на същата станция при един познах, първите ми впечатления са доста добри, пистолета за горещ въздух, който ползвах за първи път оправда очакванията ми, много е полезен  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 18, 2013 17:20 Заглавие: |
|
|
Темата вече е обсъждана.
Потърси с търсачката. |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 18, 2013 22:37 Заглавие: |
|
|
| За SMD стават клонингите на Hakko 907 от ибей за 12 лв. Човки има много разновидности. Близките до оригинала са с PTC термо сензор, а останалите с термодвойка. Hakko поялник с човки Т12 също не са лоши понеже са много бързозагряващи ( около 15 секунди). Ако не искаш да си губиш времето с глупости си вземи ръкохватка Weller pes 51+ оригинални човки , и я върши към някоя китайска станция. |
|
|
 |
Funtast Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 19, 2013 15:34 Заглавие: |
|
|
Благодаря за съветите, ще ги имам предвид.
Рових се във форума, обаче така и не открих разликата между 5пин-овите и 7пин-овите ръкохватки
Главните ми приоритети за ръкохватката са:
Първо - да загрява бързо
Второ - да има добра термопроводимост нагревател-човка
Трето - да е удобна, лека, практична... (повечето са почти идентични, без забележки)
Професионалните станции имат датчик на стойката за поялника и когато е върху стойката, автоматично минава в режим заспиване(температурата се поддържа на 170градуса с цел да се удължи живота на човката), когато поялника се вдигне температурата скача 170-350градуса за около 3секунди Имам идея да си взема метална стойка, когато поялника я допре, тя се заземява и затваря управляващата верига на обикновено реле, което изключва захранването на поялника...)
Последно питане: Мога ли да сменя ръкохватката на показаната по-горе поялна станция с по-мощна?
ПС: Благодаря предварително за отделеното време  |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 19, 2013 16:30 Заглавие: |
|
|
По повод последното ти питане ...
Ми това ти трябва да го прецениш ... Знаеш закона на Ом и съответно дали трансформатора колко може да понесе като мощност ... И не само тои ... Но все пак е китайско и ... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|