Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема за powerbank

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
darkstar
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 31, 2014 17:08    Заглавие: Схема за powerbank Отговорете с цитат

Здравейте,

имам един проект за направата на powerbank за зареждане на USB устройства – принципно ще се използва за зареждане на raspberry pi конфигурирано като 3G WIFI рутер (вече конфигуриран и работещ) – съгласно спецификацията на това устройство е необходимо 5V с мин 1A, като поради факта, че конфигурацията има и USB 3G модем, които също има консумация и не може да се свърже директно към платката (портовете на RPI са слаби), съм изработил един Y образен кабел. Кабела служи за разделяне на data и power и реално захранва USB 3G модема чрез допълнителено захранване с USB, като същевременно data кабелите комуникират с RPI. Поради тази причина за съответния POWERBANK ми трябват минимум два USB порта 5V 1А минимум. Идеята е да се ползват стари презареждаеми батерии Li ion от дефектирала батерия за лаптоп – предстои закупуване. Тъй като най-често тези батерии са 3.7V (1200 -2000mHa) мисля че 4 броя от тях на първо време ще свършат работа или това са около 15V. От тези 15 волта е необходимо да се преобразуват на 5V на два female USB порта с мин. 1А всеки. След доста търсене из форумите се спрях на варианта:

вариант е да си направя модул по схема в която се ползва voltage regulator:

http://www.robometricschool.com/2013/07/simple-electronic-circuit-of-power-bank.html

но при този вариант посочената схема е за входящи 10V 1A и презареждаема батерия 7.4V (2*3.7V) 4200mHa, което се различава от идеята ми за входящи 12-17 волта с по-голям ампераж от 1A и батерия 4*3.7V с около 6-8000mHa общо, както и е спорен въпроса дали ще може да изкарам две female USB с по 5v 1A.

Уточнявам че за зареждане на съответния POWERBANK ще ползвам външен траф или от лаптоп или нещо подобно с волтаж между 12 и 17 волта 2-3А и че акумулаторните батерии ще са с вградена защита.

Причината да искам сам да си направя POWERBANK е че тези които се продават от Китай са с много ниско качество, а качествените почват от 50-70USD.

Моля дайде съвет каква модификация да направя за да постигна желания резултат.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Яну 31, 2014 17:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Я дай отначало че не мога да вдяна. Теоретичен проект ли ще правиш или искаш да реализираш кочина? Опиши какво и защо трябва да стане, а не начина, по който ТИ си мислиш че трябва да стане.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 31, 2014 17:31    Заглавие: Отговорете с цитат

За получаване на 5V от акумулаторите ще ти трябва нещо подобно на:
http://www.ebay.com/itm/130890589192

За 7805 и подобни - забрави!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
darkstar
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 31, 2014 17:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Трябва ми powerbank и по точно схемата за изготвянето - на посочения адрес има реализирана такава но с по-различни параметри а именно:

1. Входящия волтаж и ампераж е по малък - за мен е по-удобно вместно 10V и 1А траф да ползвам нещо по-мощно - например от лаптоп чиито волтаж и ампераж са малко по-високи.

2. На схемата има само един изход - на мен ми трябва два с по 5v и мин. 1A.

3. акумулаторната батерия посочена в схемата е по-малка като волтаж и капацитет - смятам да ползвам 4бр. елемента със защита по 3.7волта от батерия за лаптоп и съответно общия капацитет ще е по-голям.

На първо време ме интересума схемата и след това ще намеря захранване и акумулаторни батерии, както и останалите компоненти.
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 31, 2014 17:40    Заглавие: Отговорете с цитат

На посочения адрес ти е само схемата на един модул DC/DC. Това няма да ти свърши работа по много причини.

Схемата ти е:
Трансформатор - изправител и филтър - модул за зареждане - батерии - 2 модула DC/DC преобразуватели - USB

Ето и едно примерно зарядно за 4 клетки:
http://www.ebay.com/itm/261191600168

Ако тръгнеш сам да си правиш модулите, по-добре да си купиш готово устройство за $50, ще ти е по-евтино.
Върнете се в началото
darkstar
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 31, 2014 17:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Принципно гледах и това :
http://www.ebay.com/itm/141099475984

кое е по - добро?
използването на такъв модул
означава да изобщо да не се ползва някаква схема - просто да се свържат акумулаторните батерии към горния модула на входа, а самите батерии с трафа. Трябва ли нещо друго да се направи - например ключ които пренасочват дали батериите да се зареждат или да отдават на платката за 5V?
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 31, 2014 18:03    Заглавие: Отговорете с цитат

И твоя модул ще стане.

Трябва да разбереш кое как работи и тогава да свързваш нещата.
Върнете се в началото
Funtast
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Яну 31, 2014 20:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Намираш си добро зарядно за литиево-йонни батерии, ако е нужно на входа(на зарядното) слагаш импулсен стабилизатор, а към батериите твоя(тоя дето си харесал от ибей) стабилизатор, към него свържи рутера(Raspberry Pi)

Не се притеснявай от тока на захранващия източник(било то зарядно за лаптоп или какъвто и да е траф), стига да е повече, а не по-малко от консумирания от зарядното(за литиево-йонните батерии)
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Фев 01, 2014 0:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля, че не е по силите ти. Ако имаше и най-малка представа от електричество щеше да знаеш, че капацитета на батериите се мери в mAh, (милиАмпери*часове), а не както няколко пъти си написал mHa. Това, което си написал е някаква пълна глупост от сорта на милиХенри*година на немски примерно!
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Фев 01, 2014 1:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам тези 2те:
- http://www.zahranvane.com/index.php?route=product/product&path=40_61&product_id=249
- http://www.zahranvane.com/index.php?route=product/product&path=40_61&product_id=250

Батериите ти трябва да са паралено, не последоватено. Зареждат се през микро усб-то
Захранванията са повишаващи.
Може да зареждаш батериите директно. Ще ти трябва адаптер 4,2V поне 3А, за да зареждаш батериите и да работи устройството.
Може да се направи от 5V 3А адаптер

Имам и модели с кутии и по 2 усб изхода, следващата седмица ще седна да ги кача.
Адаптер 3А май нямам.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети