|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 05, 2014 13:44 Заглавие: Запаралелване на грецове |
|
|
От известно време ме вълнува следния въпров. Удачно ли е с цел получаване на по голям ток за по малко пари да се запаралелят, свържат крак в крак два и повече греца от един и същи модел разбира се. Например да заместя грец от 100 амперови диоди с три 50 амперови греца вързани в паралел. Какво мислите за такава идея удачно ли е или не? _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 05, 2014 15:06 Заглавие: Re: Запаралелване на грецове |
|
|
Всички теории твърдят, че не трябва, заради т.н. thermal runaway.
Виждал съм колеги да използват диоди в паралел, но не при такива мощности, а по-скоро да намалят пада на напрежението върху тях, а от там и загубите (става дума за шотки диоди в ключови стабилизатори).
Диодите задължително трябва да са топлинно свързани (на общ радиатор).
Попаднах на интересна идея - грецовете да се използват като диоди. В един чип те са с доста близки параметри и това би намалило ефекта thermal runaway:
http://electronics.stackexchange.com/questions/50747/bridge-rectifier-in-parralel
Но трябва да са 2 или 4 греца. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 05, 2014 16:27 Заглавие: |
|
|
Да и аз за това си помислих. Тъй като диодите не може да са абсолютно еднакви то и ще пекат различно. Тока през тях няма да се разпределя равномерно особенно при големи тоци. То при малки тоци е безсмислено да се прави това. Но при условие, че 4 100А диода струват около 70лв. без радиаторите, а четири обикновени греца КВРС 50А са около 30лв. и по-малко. Се замислих за такъв вариант. Примера който си дал е интересен не се бях сетил да се направи грец от два с окъсени АС изводи. На практика диодите вътре се запаралелват. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Сря Мар 05, 2014 18:15 Заглавие: |
|
|
И аз знам, че за грецове не е препоръчително да се пускат в паралел.
Но по неволя съм го правил като на всеки от изводите съм слагал по 0,1ом/10W. За охлаждането задължително както се каза на един радиатор. Иначе в импулсните при еднопътно изправяне си ги слагат в паралел честичко. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
Funtast Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 05, 2014 18:49 Заглавие: |
|
|
Виждал съм вместо диод, да се ползва MOSFET, именно заради ниското си съпротивление, при отпушено състояние...
Въпросът ми е: Може ли да се спретне грец, ама със транзистори?
Относно диодите в паралел, идеята с резисторите, да разпределят тока е доста добра, ама при висок ток не мисля, че е удачно... ...В момента се занимавам с едно LED кубче, на което схемата използва два транзистора в паралел, като базите са отделени със 100ома резистори, виждал съм работещ вариант, който няма проблеми... _________________ 17години,
Upgrading myself! |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 05, 2014 18:49 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | а по-скоро да намалят пада на напрежението върху тях |
Демек да намалят потенциалната разлика за преодоляване на бариерата в P-N прехода.
Или ако вържеш 10 диодя в паралел, преодоляването на бариерата в прехода ще стане по малко от 0,5 0,6 волта за силиция. и 0,2 0,3 за германия.
Тва да не са резистори ... Утре отивам да се запиша в 5-клас при по младата даскалица.
Паралелят се само полеваци ...
диоди и биполярни транзистори се паралелят само с изравняващи токовете съпротивления. Много ме радвате ...
Да добавя че се издразних това thermal runaway е малко тъпо, Аз знам положителен и отрицателен температурен коефициент. Добре че не съм учил повече от 8-ми клас. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 05, 2014 19:32 Заглавие: |
|
|
Бауууууууууууууу.....Ядосахте старшия Я си спомнете какво се прави при паралелно свързване на биполярни мощни транзистори! Ами и с грецовете е така. Shri, искам да те успокоя,че ако си мислиш че с тия "50А" грецове ще свържеш двата края,ще останеш разочарован! Хич не им разчитай! Това не са онези грецове,дето ги купувахме от КОНРАД през 90-тте Наскоро се пробвах с един такъв да спретна зарядно за автомобилни акумулатори и въпреки че заковах греца на дъното на ламаринената кутия 10 мунути му бяха достатъчни да не може да се пипа. При заряд примерно 8А. Тъй че си сложи диодите в коравите корпуси и не си вкарвай таралеж в гащите. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 05, 2014 21:24 Заглавие: |
|
|
Напълно съм съгласен колега и бях почти сигурен, че не е удачно. Но си струва, да се разбере какво мислят и другите. Идеята на колегата от втория пост съвсем не е за изхвърляне със запаралелване на два греца. В някои ситуации това би спасило положението като вариант. Не се ядосвайте и карайте истина се ражда в спора и е полезно за всички, да разберат защо не става. А това, че китайските грецове дет са по магазините са живо менте си е факт. Както и да ги паралели човек пак пекат и пукат. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 05, 2014 21:46 Заглавие: Re: запареляване на грецове |
|
|
RM,
Диодите работещи при ток, близък до максималния по каталог, имат пад на напрежението в права посока, доста по-голям от потенциалната бариера ( 3-4 пъти). Така, че ако се свържат в паралел два диода, падът върху тях ще намалее. Няма да е два пъти, но ще е значително. Разбира се, ако вържем 10, няма да падне 10 пъти, а ще се доближи до бариерата. За изравняващите резистори - разбира се, че е по-добре. За thermal runaway - моля за извинение - не можах да го преведа.
Ето нещо интересно по въпроса:
http://scholar.lib.vt.edu/theses/available/etd-173510281975580/unrestricted/chapter3.pdf
Funtast,
може да се спретне грец с MOSFET транзистори, но е оправдан
при ниски напрежения, при които N-кканалните транзистори имат съпротивление от порядъка на милиомове и падът върху тях е много пъти по-малък от този на диод, дори шотки. Има специализирани схеми за това, например LT4320/LT4320-1. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|