Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ProPic2 програматор под WinPic800

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Мар 03, 2015 17:13    Заглавие: ProPic2 програматор под WinPic800 Отговорете с цитат

Здравейте! Споделям един проблем, при ползването на Winpic800 с програматор Propic2. Досега съм ползвал самоделни "непълни" програматори - направени да обслужват определени процесори. Например, в куплунга за програмирания процесор не са свързани всички изводи, а само необходимите, или е опроводено само Vpp2. Тия дни, в свободното време налепих един програматор в пълния му вид (схемата е сред най-разпространените в нета). Проверих работата му с Propic2XP (той за друго не става), но като го включих към Winpic800, винаги остава включен Vpp3. Това е проблем при програмиране на 40 пинови процесори, тъй като 13V се подават на 18 крак и могат да повредят процесора и (или) да замине транзистор от самия програматор (случват се най-често и двете). След прекъсване на веригата от 7 пин на куплунга към принтерския порт, проблема не съществува. При нужда връзката се възстановява, но обикновено не се налага защото обслужва демодирани вече процесори - PIC14XXX и такива в 14 пинов корпус, каквито не съм срещал.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Мар 03, 2015 19:20    Заглавие: Отговорете с цитат

а мен ме интересува когато пиша с win pic 800 почти всеки път става грешка. От конфигурационния файл намалявам драстично скоростта но пак дава грешки ...
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Мар 03, 2015 20:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм се сблъсквал с проблем при запис на процесори от фамилиите 16FXX и 16FXXX. Трябва да се провери захранването на програматора (поне 17V и по-твърда харастеристика). При описания дефект в горния ми пост не можеше винаги да изтрива чипа преди запис, защото заради излишната консумациа във веригата проблемния Vpp3 падаше напрежението 13V и на необходимото Vрр2.
По принцип "флашовите" процесори" не търпят бърз процес на записа и, ако може да се избира, скоростта трябва да е минимална. С процерорите с друг вид памет (серии С, СR и др.) нямам опит. В една забележка към ProPic2 програматора бяха указани минималните захранващи напрежения за различни типове процесори (между 14 и 18V на първи електолит преди стабилизаторите). Странно е, но съм го установил от практиката, големината на това напрежение има значение при някои "по-тегави" процесори - обикновено втора употреба, които дълго време са били с една програма, след което по-трудно се изтриват. Тогава се е налагало да вдигам това напрежение до 20V. Изглежда това помага при импулсния характер на товара - има повече запасена енергия и напрежението след стабилизаторите не "кляка".
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети