|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dsmt Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2015 19:51 Заглавие: Помощ за свързване на брава и контролер за дистанционно |
|
|
Здравейте.
Имам проблем със свързването на гореспоменатите устройства.
Контролерът е BulKey BCB.Бравата е дроп болт,тип fail security-когато няма ток болта стърчи,когато и се подаде напрежение,болта се прибира.
http://img.photo-forum.net/site_pics//panorama/1431020574_IMGP1720.JPG
Това е схемата за свързване на контролера с бравата.Не ми е ясно този диод там каква роля играе и най- вече какъв трябва да бъде???
Освен това са написали,че при ползването на тази схема,диода трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се свърже.
Схемата за свързване на брави от другия тип/които са отключени при липса на напрежение и за заключват при подаване на напрежение/ не съдържа диод.
Та молбата ми е някой да обясни за какво е този диод и с какви параметри трябва да е-предполагам е свързано с консумацията на ток от бравата???
Днес писах на продавачите на контролера,но до този момент на са ми отговорили и за това си позволявам да попитам и тук.
Междувременно си поиграх с бравата и дистанционното без да слагам диод.....но това е друга тема [/b] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2015 21:27 Заглавие: |
|
|
Диода, е в обратна посока на полюсите (на бравата). При изключване на напрежението на бравата се индуцира напрежение, което може да се "върне" назад и да повреди нещо.
Може да сложиш примерно 1N5408.
Без диод рискуваш да повредиш нещо. Такъв диод е стотинки... |
|
|
 |
dsmt Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2015 22:02 Заглавие: |
|
|
Не ми е проблем да го купя,въпросът е,че не знам какво точно да купя.
Работното напрежение е 12в.Големината на тока при натоварване на бравата е малко под 1 А.
Вчера не се сдържах и тествах системата без диод.Работи си.Но след няколко минути започна да дими адаптера.Изключих всичко и след кратка пауза пак я включих-отново същия резултат.
Но нали шило в торба не стои-днес реших пак да си поиграя.В резултат адаптера гръмна
Като се сдобия с нов адаптер ще пробвам и с диода....стига бравата и контролера за дистанционното да са оцелели.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|