Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за UPS

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
uziiiii
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 15, 2015 16:19    Заглавие: Въпрос за UPS Отговорете с цитат

Здравейте колеги,става въпрос за аварийно захранване на циркулационна помпа за парно .В момента използвам 2 акумулатора 45Ah+инвертор 12VDC-230VAC+система реленца за превключване при отпадане на мрежовото зах ранвсне.Проблема е че след всяко спиране на тока трябва да помня да зареждам акумулаторите,а и когато не се зареждат много време и заряда им пада .след доста търсене попаднах на ето това http://olx.bg/ad/invertoren-kontroler-inteligentno-zaryadno-za-akumulator-ili-ups-s-p-ID53S9y.html .Въпроса ми е дали това устроиство може да контролира безопасно заряда и на двата акумулатора свързани успоредно.Трансформатора който мисля да ползвам е със вторична намотка 16 V\10A.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Пон Юни 15, 2015 16:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е добра идея да свързваш 2-та акумулатора паралелно....
Важи за заряд и разряд.... Добре е всеки по отделно да си ги зареждаш. и разреждаш....
Може да си направиш следене и при разряд на единия да превключва към втория.
На този модул не виждам да пише режим на под заряд...

Трансформатора е ОК. Ще можеш да осигуриш паралелно зареждане на двата с 1/10 от капацитета.

Какви са акумулаторите?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
antonov67
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Пон Юни 15, 2015 20:42    Заглавие: Отговорете с цитат

А не е ли по добра идея да си вземеш един >1000VA UPS. Повечето са с два 12V последователно свързани АБ. Аз ползвам един 1200VA с два акумулатора по 180Ач и единствения ми проблем е че на 3-4 месеца, трябва да им доливам вода.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Юни 17, 2015 19:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей,
Колегата mishomvp е напълно прав ако става въпрос за оборудване което тепърва ще се комплектова за да се постигне най добрата конфигурация, но на мен ми се струва, че твоя въпрос е малко по друг. Ти имаш оборудване което вече е в експлоатация и искаш да направиш подобрения които да ти спестят непрекъснатото следене на състоянието на батериите. Мисля, че това което си посочил би ти решило много добре проблема макар и да не е предвидено точно за такава цел. Има си необходимите защити които са ти необходими, а и цената е прилична. Вярно, че не е предвиден под заряд, но има следене на стойности между 12,6V и 14,4V и батериите се поддържат в тези граници. Това няма да позволи да се случат неприятности причинени от презареждане и особено от недозареждане което може да е доста по лошо. Схемата с паралелно свързване не е много предпочитана заради изравнителните токове които текат между двете батерии, но не е недопустима. Това може да доведе до малко по къс период на експлоатация на самите акумулатори, но не толкова драстично.

P.S. Разбира се, говорим за акумулатори които са в приблизителено еднакво състояние. Ако единия е нов, а другия смего свалили от автомобила за брак и ни се свиди да го изхвърлим, нещата стоят по съвсем друг начин.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети