Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Счупен микроелемент на РАМ платка

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
badmadafaka
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 27, 2006 20:50    Заглавие: Счупен микроелемент на РАМ платка Отговорете с цитат

Смених си рамта и на тази, с която съм сега има следния проблем:
Над и около самите чипове има едни малки, подобни на пластмаса пластинки, запоени от двете страни, които предполагам са резистори, но не знам точно какво са (на всички платки - видеокарти, дъна и т.н. ги има)
Та над един от чиповете това нещо се е отчупило (или отпоило). Може и аз да съм го счупил без да искам, не знам... Паметта си работи така, пуснах един мемтест и си мина един пас безпроблемно...

Та въпроса ми е за какво служи това което се е отчупило? Може ли да изгори нещо/ да не работи както трябва без него? Да търся ли начин да го оправям или да не се притеснявам?

Преди малко говорих с мой познат, според който това може да е резистор, диод или кондензатор, но щом работи безпроблемно без него, най-вероятно нямало да има проблем, защото такива неща се слагали за различните напрежения и т.н. (примерно ако работи точно на определено напрежение ще има проблем, а щом сега си работи всичко е ОК), само че човека не е специалист...
какво ще кажете за такъв вариант (или е невъзможен)?

Благодаря за отговорите
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Апр 27, 2006 21:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Сигурно е един от кондензаторите паралелно на захранването. Ако работи нестабилно паметта ще се наложи да се запои друг, даже и обикновен (може би до 10 nF) макар и малко трудно да е. иначе няма проблем.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
badmadafaka
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 27, 2006 22:09    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
Сигурно е един от кондензаторите паралелно на захранването. Ако работи нестабилно паметта ще се наложи да се запои друг, даже и обикновен (може би до 10 nF) макар и малко трудно да е. иначе няма проблем.

под "иначе няма проблем" имаш предвид "ако работи стабилно, зарязвай и не се притеснявай" ли? Защото аз сега тествам на праим и утре ще и пусна поне 12 часа мемтест... та ако е стабилна след това мога ли да го забравя направо тоя компонент?

Благодаря
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Апр 27, 2006 22:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Врътни прайм 95 няколко часа (ако имаш клок на процесора много ясно че ще го разкараш за теста) на бленд или на троут ако искара няколко часа нямай грижи и аз залагам на филтриращ кондензатор би следвало ако си с прилично захранване и дъно да не ти е проблем.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Апр 27, 2006 22:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Aко е стабилно немай дертове Smile А тази програма прайм 95 каква е ? По някаква случайност я имам даже инсталирана и разбрах че е за намиране на някакви числа, но само ми е ясно че явно товари процесора на максимум.
Върнете се в началото
Bily
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет Апр 27, 2006 23:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Prime 95 е програма за математически операции с Мерсенови числа. Служи за тестване на системата(кара процесора така да смята , че му се зима акъла Laughing ). Също може да се ползва за тестване на паметта или за стрес тестове на системата.
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Апр 28, 2006 9:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да я ползваш да си провериш стабилноста на процесора и останалата част от системата след оувърклок пускаш теста и при наличие дори на една грешка програмата спира и казва .че има грешка (значи връщаш няколко мегахерца или подваш някой друг миливолт) Very Happy
Също може да я използваш за проверка на охлаждането на процесора защото найстина цеди здраво системата.
Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Апр 29, 2006 18:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е един от филтровите кондензатори, които се слагат паралелно на захранването на всеки чип. Твърде вероятно е да нямаш никакви проблеми и без този елемент.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети