Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Реле регулатор за Honda CBR 600 F2
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dido
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 08, 2006 7:38    Заглавие: Реле регулатор за Honda CBR 600 F2 Отговорете с цитат

Heeeeelpp, пръсна ми се реле регулатора на хондата, кофтито е че всичко е интегрирано и нищо не може да се подмени или да се диагностицира. Така че активно търся някакво решение на проблема или със замяна с някакво алтернативно или схема на такова реле. Защото едно оригинално е около 200-250 лв Embarassed Embarassed Embarassed
От генератора ми излизат три кабела (фази) и един друг най вероятно възбуждащ, петият е към акумолатора. Това е най общо описание....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 08, 2006 15:14    Заглавие: Re: Реле регулатор за Honda CBR 600 F2 Отговорете с цитат

dido написа:
Heeeeelpp, пръсна ми се реле регулатора на хондата, кофтито е че всичко е интегрирано и нищо не може да се подмени или да се диагностицира. Така че активно търся някакво решение на проблема или със замяна с някакво алтернативно или схема на такова реле. Защото едно оригинално е около 200-250 лв Embarassed Embarassed Embarassed
От генератора ми излизат три кабела (фази) и един друг най вероятно възбуждащ, петият е към акумолатора. Това е най общо описание....

По подобен проблем писах в някакъв форум за моторетки (специално за Хонда). Оказа се, че там не е нормаллен генератор, а магнет и регулацията не е като на нормалните машини. Мой познат каза, че без регулатор вдигало на пълна газ 150 волта. От там следва, че става само тиристорно стабилизиране с ШИМ. Ако седнеш да си го правиш може да иде месец и много пари и пак да не стане. Горяло защото някакъв си кабел се претривал. Повече не се занимавах с проблема. Продадоха моторетката като и бяха правили някаква магия ...
bucovalov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Шумен , БГ

МнениеПуснато на: Пон Май 08, 2006 23:57    Заглавие: Отговорете с цитат

а аз миналата седмица ходих спешно до Варна да спасявам френда със Хаябусата че реле регулатора беше сдал багажа, 150лв спасиха положението Wink ама при положение че мотора го платиха 10000 тва е капка в морето Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dido
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 09, 2006 7:42    Заглавие: Отговорете с цитат

bucovalov написа:
а аз миналата седмица ходих спешно до Варна да спасявам френда със Хаябусата че реле регулатора беше сдал багажа, 150лв спасиха положението Wink ама при положение че мотора го платиха 10000 тва е капка в морето Smile

Да за това съм съгласен но при положение че тази моторетка струва 3500 максимум как да се разделя с 200 кинта за реле. Че като се има в предвид че и масло и накладки трябва да сменям ..... мъка ми е. Все се надявам че някой е правил такова реле и ще сподели опита си.
Върнете се в началото
mtzakov
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Вто Май 09, 2006 10:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте! И аз имам същия проблем с YAMAHA. Изгоря реле регулатора. Като гледам блоксхемата изправителя (трифазен) и той е вътре.YAMAHA FRZ 600
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dido
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 09, 2006 11:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Да всичко е вградено в този блок (релерегулатор, диоден блок, кой както му харесва). Оказа се че генератора освен че е трифазен ами е и с постоянни магнити. Така че реализацията на схемата малко се усложнява. Във форума на мотомания четах че един пич е успял да направи реле регулатор но от сутринта не мога да се регистрирам и да го помоля да ми даде схемата...
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 09, 2006 12:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Е тя схемата не е кой знае какво. Схема Ларионов изпълнена с тиристори с импулсно управление и обратна връзка по напрежение със защита по ток. Поплачи тук и ще ти я измислят. Т.е. това е истинското решение. Другото са полуфабрикати.
dido
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 09, 2006 13:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз от тази сутрин плача но за сега без ефект ( Shocked Shocked шегувам се). Ваклине подхвърли някоя схемичка че нещо ми се губи такъв вид решение на проблема, защото средната точка в същност е маса и направо нямам достъп до нея....
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 09, 2006 14:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи масата за която говориш не ти е нужна въобще. Тя може да се замасява за по-добра шумозащитеност. Схема Ларионов се състои от 6 диода. На всяка фаза по 2. Един за + и един за -. И получаваш изправено напрежение. От тук нататък трябва да го стабилизираш. Вариантите са 3:
1. Параметричен стабилизатор. Грее и ефект си няма;
2. Импулсен стабилизатор. Феритни трансформатори, разправия ... може, но не е решението
3. Замяна на диодите с тиристори и управлението им. Според мен най-доброто решение.

За съжаление готова схема нямам, няма и кога да я съчинявам. Просто времето ми е толкова кът, че ...

Но пак казвам. Няма нищо уникално. Ако твърдо си решил да я правиш, а не да купуваш то почети тук-там и ще ти се изясни въпроса. Даже и финансово е обосновано, защото тези мотори са евтини и относително масови, а регулацията им (според количеството интернет публикации) гори за страх. Т.е. ще можеш и на други да го продаваш.
angele
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Burgas

МнениеПуснато на: Вто Юли 04, 2006 18:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Правил съм такъв стабилизатор преди 5-6 години,работеше добре,но на високи обороти доста грееше
Схема ларионов,трите диода от трите фази към маса,три тиристора от фазите към + на акумулатора.Съвсем проста схема за управление на трите тиристора с ценери /идеята е когато напрежението на акумулатора превиши 13,7-14.2 волта тиристорите да се запушат.Няма опасност от зареждане на акумулатора с голям ток,защото алтернатора се самоограничава/когато са включени фаровете/фара//.Схемата съм я забутал нейде.
Успех
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети