Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

микрофон
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bad_boy_2
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Нед Май 14, 2006 16:22    Заглавие: микрофон Отговорете с цитат

Здравейте, наскоро ми се наложи да направя микрофон за един усилвател. Схемата която реализирах се самовъзбужда като е усилен много. Как да отстраня този проблем. Другото което искам да попитам е има вход PHONO той за мокрофон ли е и ако е може ли да се свърже директно електретен микрофон към този вход ? Благодаря !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Astor
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 14, 2006 23:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Естествено че PHONO -то е за микрофон - на този изход усилването е по голямо
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Май 14, 2006 23:39    Заглавие: Re: микрофон Отговорете с цитат

Астор,
bad_boy_2 написа:
... може ли да се свърже директно електретен микрофон към този вход ? ...

Едит: По принцип e за грамофон този вход. Динамичен микрофон бо трябвало да стане, но електретен - мисля, че не. Виж
http://www.epanorama.net/circuits/#audiocir за някой-друга идея.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Май 15, 2006 7:21    Заглавие: Re: микрофон Отговорете с цитат

bad_boy_2 написа:
Схемата която реализирах се самовъзбужда като е усилен много.

Микрофония ли става?
Цитат:
Другото което искам да попитам е има вход PHONO той за мокрофон ли е и ако е може ли да се свърже директно електретен микрофон към този вход?

Този вход е за громофон, най вероятно за динамична доза. Има много дълбока честотна корекция, така че какъвто и микрофон да включиш в него няма да звучи добре, електретен микрофон просто няма да звучи, тъй като тези микрофони изисквот поляризиращо напрежение.
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Май 15, 2006 7:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Махането на микрофонията е сложна работа, особено за любители като теб. Обикновено "опасната" честота се върти по фаза.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 15, 2006 10:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Колеги, някой може ли да ми обясни понятието "електретен" микрофон.Според мен микрофоните биват :динамични,кондензаторни и фантомни.Пиша не да се заяждам а дане би да има нещо ново по въпроса а аз да съм пропуснал.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 15, 2006 11:53    Заглавие: Отговорете с цитат

pepi_voinishki1957, ами считай го "кондензаторен".
Най-грубо казано се използва входния (гейтовия) капацитет на МОС транзистор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 15, 2006 12:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи може би понятието електретен някъде се използвува вместо фантомен, по начина ,който е описал RC по горе със захранване от 48V.Просто не бях срещал това понятие, а тя темата все пак си беше за нещо друго.
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Май 15, 2006 12:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Принципът му е като на кондензаторния. При постоянен заряд върху кондензатор при изменение на разстоянието между плочите за да се запази заряда се променя напрежението между изводите му. Кондензаторния работи с външно поляризиращо напрежение. При електретните се използва свойството на някои диелектрици (електрети) да ”запомнят” напрежението върхи тях и заради това не е необходимо външно поляризиращио напрежение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 15, 2006 13:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами да изчерпим съвсем темата ,колега Филипов напишете ми и къде се използвуват,че аз наистина не съм срещал такива микрофони в моята практика,а тя съвсем не малка да не прозвучи нескромно.Никога не късно човек да научи още нещо.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети