Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

трансформаторен променливотоков стабилизатор
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 3:48    Заглавие: трансформаторен променливотоков стабилизатор Отговорете с цитат

Има едни стари стабилизатори които преди се използваха за телевизорите, а може би още намират приложение.
Идеята ми е да стабилизирам 60В по този начин но немога да съчиня схемата на свързване, но изискването е да е с трансформатори от гледна точка по просто схемно решение и икономия на полупроводникови елементи.

че ако някой му се намира идейна схема или се сеща за въпросният трансформаторен стабилизатор, който беше с 3 трансформатора и няколко кондензатора, ще съм благодарен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 8:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако е въпрос за икономия,след стабилизатора включваш трансформатор 220/60 волта и си готов,но стабилизаторите от ферорезонансен тип не са най доброто решение,следващото поколение стабилизатори с превключване на намотки е по-добро решение,като можеш да използваш българския "СТАБИТРОН"за основа на начинанието,ако намериш захвърлен такъв някъде по мазите.Схемата на стабилизатора можеш да намериш тук. http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=15758&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=%F1%F2%E0%E1%E8%F2%F0%EE%ED350&topicshow=%F1%F5%E5%EC%E0%20%E7%E0%20%D1%D2%C0%C1%C8%D2%D0%CE%CD-350
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 19:58    Заглавие: Отговорете с цитат

идеята беше да няма полупроводникови елементи и идеята е да се стабилизира напрежение с честота 60килохерца, като схемата работи с 100% полупериод, тоест не е широчинно импулсно а със самовъзбуждане и постоянни генераций.
Проблема който срещнах е следния, че при промяна на входното напрежение се изменя и изходното.
Идеята е да се запазят малките размери на схемата и да се използват минимален брой полупроводникови елементи и никакви интегрални схеми.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 20:10    Заглавие: Отговорете с цитат

TIReX, употребата на полупроводникови елементи е в пъти по-икономична от какъвто и да е трансформатор Rolling Eyes даже и на
Цитат:
60килохерца

В първия си пост пишеш за
Цитат:
едни стари стабилизатори които преди се използваха за телевизорите
т.е. мрежови стабилизатори от ферорезонансен тип както ти написаха вече (най-вероятно), сега се появяват някакви термини като:
Цитат:
да се стабилизира напрежение с честота 60килохерца

Цитат:
схемата работи с 100% полупериод, тоест не е широчинно импулсно
Shocked
Цитат:
със самовъзбуждане и постоянни генераций
Shocked
и всичко това което само по себе си е доста неясно без активни елементи Rolling Eyes
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 20:33    Заглавие: Отговорете с цитат

исках да използвам идеята от онези старите стабилизатори, че ти си свикнал да ти се говори с термини е друг въпрос, какво може да е 100% полупериод - ами целия полупериод е запълнен това разбира аз
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 20:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Това импулсно захранване ще работи от мрежата, така ли?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 20:49    Заглавие: Отговорете с цитат

TIReX написа:
исках да използвам идеята от онези старите стабилизатори, че ти си свикнал да ти се говори с термини е друг въпрос, какво може да е 100% полупериод - ами целия полупериод е запълнен това разбира аз

TIReX, идеите са хубаво нещо, но те са именно такива защото работят в конкретни приложения. В случая (пак според мен) общото е като в онзи стар виц - за Киркор и Гарабед - приликата е само в това, че и двамата са Арменци.
Много по-просто и лесно би било ако споменеш (повърхностно) поне какъв е замисъла, защото има и една друга максима, че отговорите са според въпросите и няма глупави отговори, а ....
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 17, 2006 22:46    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
TIReX написа:

TIReX, идеите са хубаво нещо, но те са именно такива защото работят в конкретни приложения. В случая (пак според мен) общото е като в онзи стар виц - за Киркор и Гарабед - приликата е само в това, че и двамата са Арменци.
Много по-просто и лесно би било ако споменеш (повърхностно) поне какъв е замисъла, защото има и една друга максима, че отговорите са според въпросите и няма глупави отговори, а ....

...a ти си бавно загряващ
Мерси че ми осра поста с критики, вече можеш и да го изтриеш категоризиран разбирачо, защото 90% от постовете ти са критики а много рядко се намираш да помогнеш. Файда че имаш 4000 поста празни приказки!

грешно си разбрал че няма полупроводникови елементи, а ако четеш по няколко пъти ще разбереш че става дума за стабилизатора
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 18, 2006 8:01    Заглавие: Отговорете с цитат

TIReX написа:
...a ти си бавно загряващ ..... вече можеш и да го изтриеш категоризиран разбирачо, защото 90% от постовете ти са критики а много рядко се намираш да помогнеш.......
грешно си разбрал че няма полупроводникови елементи, а ако четеш по няколко пъти ще разбереш че става дума за стабилизатора

Вероятно, щом ти го казваш - няма начин да не е така.

TIReX написа:
Идеята ми е да стабилизирам 60В по този начин но немога да съчиня схемата на свързване, но изискването е да е с трансформатори от гледна точка по просто схемно решение и икономия на полупроводникови елементи.

TIReX написа:
идеята беше да няма полупроводникови елементи и идеята е да се стабилизира напрежение с честота 60килохерца, ....Идеята е да се запазят малките размери на схемата и да се използват минимален брой полупроводникови елементи и никакви интегрални схеми.

Нямам никакво намерение да трия безценните ти постове.
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 18, 2006 12:57    Заглавие: Отговорете с цитат

хей, TIReX, малко по спокойно Wink RC може и да е малко рязък ама и ти няма смисъл да се палиш толкова...

Колкото до стабилизатора... идеята беще готина ама и аз ти казах ония ден, че нещо не е както трябва след като не се използва от 30 години.

Друг проблем за такъв тип стабилизатор за случая е, че честотата не е постоянна 60кХц, а се изменя от 60 до 25.... ако беше за постоянна честота можеше и да може да се изчисли с някаква резонансна схема, ама така май няма да стане.

И след като още навремето са отхвърлили тоя метод и са преминали към превключване на намотки... работата е ясна, че така няма да го бъде.

За протокола - стабилизацията ще я правим ШИМ по един или друг начин.

и все пак идеята беше интересна, според мен си струваше да се обсъди Wink
Ако все пак някой даде малко по-задълбочено обяснение защо са я изхвърлили навремето тая схема и аз ще съм благодарен.[/b]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети