|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 17, 2006 3:48 Заглавие: трансформаторен променливотоков стабилизатор |
|
|
Има едни стари стабилизатори които преди се използваха за телевизорите, а може би още намират приложение.
Идеята ми е да стабилизирам 60В по този начин но немога да съчиня схемата на свързване, но изискването е да е с трансформатори от гледна точка по просто схемно решение и икономия на полупроводникови елементи.
че ако някой му се намира идейна схема или се сеща за въпросният трансформаторен стабилизатор, който беше с 3 трансформатора и няколко кондензатора, ще съм благодарен. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
fikret Опитен потребител

|
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 17, 2006 19:58 Заглавие: |
|
|
идеята беше да няма полупроводникови елементи и идеята е да се стабилизира напрежение с честота 60килохерца, като схемата работи с 100% полупериод, тоест не е широчинно импулсно а със самовъзбуждане и постоянни генераций.
Проблема който срещнах е следния, че при промяна на входното напрежение се изменя и изходното.
Идеята е да се запазят малките размери на схемата и да се използват минимален брой полупроводникови елементи и никакви интегрални схеми. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 17, 2006 20:10 Заглавие: |
|
|
TIReX, употребата на полупроводникови елементи е в пъти по-икономична от какъвто и да е трансформатор даже и на
В първия си пост пишеш за | Цитат: | | едни стари стабилизатори които преди се използваха за телевизорите | т.е. мрежови стабилизатори от ферорезонансен тип както ти написаха вече (най-вероятно), сега се появяват някакви термини като:
| Цитат: | | да се стабилизира напрежение с честота 60килохерца |
| Цитат: | | схемата работи с 100% полупериод, тоест не е широчинно импулсно |
| Цитат: | | със самовъзбуждане и постоянни генераций |
и всичко това което само по себе си е доста неясно без активни елементи  |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 17, 2006 20:33 Заглавие: |
|
|
| исках да използвам идеята от онези старите стабилизатори, че ти си свикнал да ти се говори с термини е друг въпрос, какво може да е 100% полупериод - ами целия полупериод е запълнен това разбира аз |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Май 17, 2006 20:39 Заглавие: |
|
|
| Това импулсно захранване ще работи от мрежата, така ли? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 17, 2006 20:49 Заглавие: |
|
|
| TIReX написа: | | исках да използвам идеята от онези старите стабилизатори, че ти си свикнал да ти се говори с термини е друг въпрос, какво може да е 100% полупериод - ами целия полупериод е запълнен това разбира аз |
TIReX, идеите са хубаво нещо, но те са именно такива защото работят в конкретни приложения. В случая (пак според мен) общото е като в онзи стар виц - за Киркор и Гарабед - приликата е само в това, че и двамата са Арменци.
Много по-просто и лесно би било ако споменеш (повърхностно) поне какъв е замисъла, защото има и една друга максима, че отговорите са според въпросите и няма глупави отговори, а .... |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 17, 2006 22:46 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | | TIReX написа: | | исках да използвам идеята от онези старите стабилизатори, че ти си свикнал да ти се говори с термини е друг въпрос, какво може да е 100% полупериод - ами целия полупериод е запълнен това разбира аз |
TIReX, идеите са хубаво нещо, но те са именно такива защото работят в конкретни приложения. В случая (пак според мен) общото е като в онзи стар виц - за Киркор и Гарабед - приликата е само в това, че и двамата са Арменци.
Много по-просто и лесно би било ако споменеш (повърхностно) поне какъв е замисъла, защото има и една друга максима, че отговорите са според въпросите и няма глупави отговори, а .... |
...a ти си бавно загряващ
Мерси че ми осра поста с критики, вече можеш и да го изтриеш категоризиран разбирачо, защото 90% от постовете ти са критики а много рядко се намираш да помогнеш. Файда че имаш 4000 поста празни приказки!
грешно си разбрал че няма полупроводникови елементи, а ако четеш по няколко пъти ще разбереш че става дума за стабилизатора |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 18, 2006 8:01 Заглавие: |
|
|
| TIReX написа: | ...a ти си бавно загряващ ..... вече можеш и да го изтриеш категоризиран разбирачо, защото 90% от постовете ти са критики а много рядко се намираш да помогнеш.......
грешно си разбрал че няма полупроводникови елементи, а ако четеш по няколко пъти ще разбереш че става дума за стабилизатора |
Вероятно, щом ти го казваш - няма начин да не е така.
| TIReX написа: | | Идеята ми е да стабилизирам 60В по този начин но немога да съчиня схемата на свързване, но изискването е да е с трансформатори от гледна точка по просто схемно решение и икономия на полупроводникови елементи. |
| TIReX написа: | | идеята беше да няма полупроводникови елементи и идеята е да се стабилизира напрежение с честота 60килохерца, ....Идеята е да се запазят малките размери на схемата и да се използват минимален брой полупроводникови елементи и никакви интегрални схеми. |
Нямам никакво намерение да трия безценните ти постове. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 18, 2006 12:57 Заглавие: |
|
|
хей, TIReX, малко по спокойно RC може и да е малко рязък ама и ти няма смисъл да се палиш толкова...
Колкото до стабилизатора... идеята беще готина ама и аз ти казах ония ден, че нещо не е както трябва след като не се използва от 30 години.
Друг проблем за такъв тип стабилизатор за случая е, че честотата не е постоянна 60кХц, а се изменя от 60 до 25.... ако беше за постоянна честота можеше и да може да се изчисли с някаква резонансна схема, ама така май няма да стане.
И след като още навремето са отхвърлили тоя метод и са преминали към превключване на намотки... работата е ясна, че така няма да го бъде.
За протокола - стабилизацията ще я правим ШИМ по един или друг начин.
и все пак идеята беше интересна, според мен си струваше да се обсъди
Ако все пак някой даде малко по-задълбочено обяснение защо са я изхвърлили навремето тая схема и аз ще съм благодарен.[/b] _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|