Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Съвет за платки получени по фотометод
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 18, 2006 9:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми обяснението е просто - докато се ецва медта се превръща в нещо друго (не помня точно каква му е химическата формула), имащо вид на черно-кавеникава утайка. В същото време разтвора около ецваното място отслабва, защото вече ецнатата мед му отнема "активните съставки". Когато пистите са надолу или под ъгъл, утайката свободно пада на дъното на съда, и при това си падане повлича със себеси и наситения химикал, като на негово място постъпва свеж.

Пробвай платката вертикално, но сложи камък и въздушна помпичка за аквариум, за да бълбука и разбърква разтвора постоянно. така ще е още по-добре.
Гост

МнениеПуснато на: Чет Май 18, 2006 9:41    Заглавие: Отговорете с цитат

sparky написа:
Може, ама що си мислиш че ще стане по-качествено?

Точно ферихлорида е най-безпроблемен в това отношение. Единствения му недостатък е че адски цапа всичко до което се докосне.

Ако е стар просто си купи нов. Загрей го до към 40 градуса поне. При мен платка се ецва за 5 минути, когато ползвах ферихлорид за последно. С домашно приготвен лак разправията е доста по-голяма според мен, а и докато се научиш как да го правиш ще пръснеш доста пари и време.

Колкото до лампата - купуваш една 250W живачна лампа на SYLVANIA (зелена опаковка мисля че беше)(5-7 лв) - в MrBricolage ги има, както и на доста други места, дросел за нея (към 15-ина лева). и фасунга (2-3лв) и си готов. Само трябва да счупиш външния балон. Експонацията от 30 сантиметра ще е около 2-7 минути с лак POSITIV20, в зависимост от дебелината и колко пресен е лака.

Сега ползвам натриев персулфат, но с него е по-сложно, и е почти за еднократна употреба. След 2-3 дена се скапва. Но не цапа изобщо и е прозрачен. Иначе като скорост е горе-долу като ферихлорида.

За мен това е най-приемливия вариант. Иначе от известно време си правя фрезичка с ЦПУ, ама кога ще стане готова е божа работа, щото няма време. Това вече е най-добрия вариант за единични бройки. Няма химикали, няма лакове, няма лампи, цапане, проби (и грешки), дупченето е автоматично, става в общи линии по-бързо.
Според мен става по качествено защото нанасянето на пистите с маркер не е качествено и нанесения слой става непостоянен.На тези места на мен ми се получават дупки по средата на пистата.
Върнете се в началото
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 18, 2006 9:48    Заглавие: Отговорете с цитат

говорихме за раликата между железен трихлорид и азотна киселина ПРИ ЕДНАКВИ ДРУГИ УСЛОВИЯ. Азотната киселина просто не е за тая работа.
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Май 18, 2006 15:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Азотната киселина яде и от мастилото на маркера. За нея асфалтов лак със сигурност върши работа. Аз използвам маркер и железен трихлорид готов разтвроен. Ако не е подгрят става с нов за 30-60 мин. За подгрят става в буркан а буркана на водна баня на котлона.
И внимавайте с тия химии и тия лампи че и аз веднъж смесих белина и кислол и се отдели отровен силно задушлив газ! За лампите - някой си беше осветил очите само за 5 мин. Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
madjurov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Май 18, 2006 18:56    Заглавие: Отговорете с цитат

А с азотната киселина какви отрови се отделят - не ви е работа! Изобщо не ползвайте азотна киселина за ецване! Най добре е, когато се работи с железен трихлорид, платката да плува на повърхността на разтвора с ецваната страна надолу. За това тя трябва да е суха и много внимателно да се постави на повърхността на разтвора, като преди това се разкарат всички мехури от повърхността на трихлорида. Повърхностното напрежение на течността не позволява на платката да потъне. Ецнатата мед е по-тежка и потъва на дъното на ваната, не затлачва платката и дава възможност на процеса да протича. Трябва, обаче, в началото на ецването да се провери за останали мехури отдолу и ако има - да се изгонят и местата, останали сухи, да се намокрят с трихлорид!
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Чет Май 18, 2006 19:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Ецвал съм и със син камък и сол смесени 1:1 насищането на разтвора е колкото поеме. Проблемът е, че синия камък се разтваря много бавно и ецването е по- бавно от FeCl3
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Май 19, 2006 9:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако разтвора се държи топъл 50-60°С и се разбърква интензивно,процеса се ускорява в пъти.Това е най безопасния разтвор(син камък и сол),а и най евтин.Съотношението е 4 супени лъжици син камък и 8 сол на литър вода.Най напред водата се загрява до кипване и се разтваря синия камък,след това солта.Получава се яркозелено оцветяване.След това се поставя във водна баня и се държи топъл дори горещ.Платката се закача на конец или се хваща с щипка за пране и се цамбурка интензивно,така ецването става за 15-20 мин.Спокойно може да се работи и с пръсти,ако не е толкова горещо,само че ноктите получават жабешко зелен цвят за дълго време Laughing Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети