Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Дайте идеи за ТХО на Кристал

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 19, 2006 13:04    Заглавие: Дайте идеи за ТХО на Кристал Отговорете с цитат

Последния път купих само намотките. Не съм сигурен, но мисля че даже нянаше и крачета. Ферита е лепен и естествено се счупи не където трябва. С голям зор го събрах и сложих друг магнитопровод. Наложи се изкуствено да увеличавам и хор. размер.
От форума разбрах, става ТХО от ВТ 84, след като се разменят изводите на захр. и колектора на BU-то и след като се добавят намотки за ВО.
При разглеждане на схемите изводите на Сф.84 съвпадат 1:1 с изводите на ТХО-то на Кристал. От форума разбрах, че ТХО от Сф.84 съвпада ТХО на Е-н 380. Дали ТХО от Е-н няма да стане на Кристал?
Дайте някои проверени идеи, защото въпросното ТХО го няма никъде по магазините.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dima
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Пет Май 19, 2006 13:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Във Варна ги навиваха и то не лошо,така че помолете някой колега за информация,а феритите дръжте известно време накиснати в оцет.
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 19, 2006 13:59    Заглавие: Отговорете с цитат

За да разлепя ферита аз го нагрявам на котлона но внимавам да не се нагре прекалено.А като се накисне в оцет какво става, лепилото ли се разтваря.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dima
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Пет Май 19, 2006 14:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Да по-леко се отделят феритите.
tocho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Varna 0888 950800

МнениеПуснато на: Пет Май 19, 2006 19:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Шегата на страна ,но ферита на Кристала се отделя като се вари в оцет и то оригинален. Shocked
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 19, 2006 20:48    Заглавие: Отговорете с цитат

С духалка или пистолет за сваляне на боя пробвахте ли? Аз така се оправям със залепени феритни трафове.
Върнете се в началото
yugo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: shumen

МнениеПуснато на: Пет Май 19, 2006 21:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Наистина можеш да присадиш електронско ТХО.Кристалът не вади почти никакви вторични напрежения.Остава да огледаш двете схеми и да накачиш кабелите.
Върнете се в началото
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 21, 2006 19:53    Заглавие: Отговорете с цитат

И така колеги не знам дали трябва да ви занимавам, но след като съм отворил тема трябва да докладвам:
Първо: В горния пост съм писал Сф84, а всъщност съм гледал схемата на Сф85. Захранването на ВО на Кристала по схема го дават от 5кр. на ТХО-то, но по пистите на платката се вижда, че 5кр. е свободно, а захр. на ВО всъщност се подава от 3-то кр. на ТХО-то. От схемата на Сф85 се вижда, че ако преди монтажа се отреже 4кр. / за да не отива на маса/, а след монтажа 5кр. се даде на маса, всички напрежения и изводи съвпадат с тези на Кристала. Не знам дали това ще свърши работа на някой, но ако му се наложи може да го пробва.
Второ:ТХО от Е-н не пробвах, поради горната причина, че съм сбъркал схемите на Сф85 и Сф84. Освен това ТХО-то на Е-на има много първични, но няма достатъчно вторични намотки за захранване на ВО. Теоретично е възможно да стане, ако се разменят краката и се добавят намотки за ВО. Понеже разполагах с ТХО от ВТ84 отидох на третия вариант.
Трето: dimitar_cher написа:
Цитат:
сираков, чергаров съм. никъде ги няма. последното го е купил някой от гълъбаров преди един месец и ми се наложи да му присадя от ВТ 84. всичко си отива на место като внимаваш само входа и изхода към bu да ги инвертираш. 180 волта си отива към видеоусилвателите, отоплението на кинескопа си е нормално и няколко намотки трябва да добавиш на ферита , за да увеличиш напрежението за вертикалното tda 1760. в противен случай леко подгъва отгоре. много е лесно и става от раз. проблема е изстрадан. чакам да ме поканиш писмено за ски. успех.

Досега си мислех, че и двата Кристала са с едно и също ТХО, но явно съм бъркал. Оказа се следното:
1-ви капан: Преди монтажа на ТХО-то трябва да се отреже 3кр., защото подава 140-те волта към отоплението на кинескопа.
2-ри капан: За 8 кр. от ТХО-то няма дупка на платката и трябва да се вкара на мястото на 7-мо.
3-ти капан: Жиците за отопление на кинескопа трябва да се преместят от 1 и 2 кр. на 5 и 6 кр., които отговарят на 10 и 11 кр. на ВТ84. В противен случай 200-те волта за видео-усилвателите на ВТ ще отидат за отопление на кинескопа.
4-ти капан: Захранването на ВО на ВТ84 е 30 волта от ТХО-то и се подава през 68 ома. За Кристала излезе най добре през 47 ома /около 22 волта на ИС /. Не е необходимо навиването на доп. намотки.
Разместването на 10 и 12 кр. към ВU-то е валидно. Хор. р-р е по- малък, но се регулира само с потенциометъра, без допълнителни играчки.
Оставям темата отворена. Знам, че има колеги, които са работили във Ворошилов и могат да дадат повече информация по въпроса, а Сираков и Чергаров да кажат дали са ходили на ски.
Върнете се в началото
vlad_o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Май 22, 2006 11:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Досега си мислех, че и двата Кристала са с едно и също ТХО, но явно съм бъркал. Оказа се следното:
1-ви капан: Преди монтажа на ТХО-то трябва да се отреже 3кр., защото подава 140-те волта към отоплението на кинескопа.
2-ри капан: За 8 кр. от ТХО-то няма дупка на платката и трябва да се вкара на мястото на 7-мо.
3-ти капан: Жиците за отопление на кинескопа трябва да се преместят от 1 и 2 кр. на 5 и 6 кр., които отговарят на 10 и 11 кр. на ВТ84. В противен случай 200-те волта за видео-усилвателите на ВТ ще отидат за отопление на кинескопа.
4-ти капан: Захранването на ВО на ВТ84 е 30 волта от ТХО-то и се подава през 68 ома. За Кристала излезе най добре през 47 ома /около 22 волта на ИС /. Не е необходимо навиването на доп. намотки.
Разместването на 10 и 12 кр. към ВU-то е валидно. Хор. р-р е по- малък, но се регулира само с потенциометъра, без допълнителни играчки...........................

Струва ли си това упражнение...?
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 30, 2006 13:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Струва си, ако имаш свободно ТХО и ако знаеш какво точно трябва да направиш. Естествено, че не си струва, ако вярваш на свободни съчинения като тези на Чергаров. От двe места получих информация, а вчера видях и лично с очите си, че двата Кристала са с едно и също ТХО, т.е. заложените капани важат и за двата Кристала. Тогава възникват следните въпроси:
1.Защо Чергаров е написал:
Цитат:
всичко си отива на место

след като за АBL-а няма дупка на платката и трябва да се премести от 8-ми на 7-ми кр.?
2.
Цитат:
180 волта си отива към видеоусилвателите

200в. за видео-усилвателите и на двата Кристала се подават от импулсното захр., а не от ТХО-то.
3.
Цитат:
няколко намотки трябва да добавиш на ферита , за да увеличиш напрежението за вертикалното tda 1760.

Защо са тези намотки след като ТХО-то на ВТ84 подава 30в. към ВО, а за TDA1760 на Кристала са необходими 22в.???
4.
Цитат:
отоплението на кинескопа си е нормално

Ако не се отреже 3 кр. на ТХО-то на ВТ84 ще подаде 140в. към отоплението на кинескопа.
5.
Цитат:
отоплението на кинескопа си е нормално

Ако не се премести отоплението на кинескопа от 1 и 2 кр. към него ще отидат 180-те волта от ТХО-то на ВТ84.
Оставям темата отворена, защото случаят е принципен. Може да си добър техник, но не е нормално да пишеш за нещо, което никога не си правил:
Цитат:
проблема е изстрадан
и
Цитат:
много е лесно и става от раз

Ако някой обича свободните съчинения, моля да използва литературния форум, а не форума за електроника. Освен това не е спазено и основно правило за създаване на тема:
Цитат:
След като решите проблема, опишете накратко как е бил решен и основните моменти

Очаквам Чергаров да се извини не само на мен и на Сираков, а на целия форум, защото не е изключено и други колеги да са използвали неговите насоки за ТХО на Кристал Twisted Evil
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети