|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 13:04 Заглавие: Дайте идеи за ТХО на Кристал |
|
|
Последния път купих само намотките. Не съм сигурен, но мисля че даже нянаше и крачета. Ферита е лепен и естествено се счупи не където трябва. С голям зор го събрах и сложих друг магнитопровод. Наложи се изкуствено да увеличавам и хор. размер.
От форума разбрах, става ТХО от ВТ 84, след като се разменят изводите на захр. и колектора на BU-то и след като се добавят намотки за ВО.
При разглеждане на схемите изводите на Сф.84 съвпадат 1:1 с изводите на ТХО-то на Кристал. От форума разбрах, че ТХО от Сф.84 съвпада ТХО на Е-н 380. Дали ТХО от Е-н няма да стане на Кристал?
Дайте някои проверени идеи, защото въпросното ТХО го няма никъде по магазините. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
dima Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 13:14 Заглавие: |
|
|
Във Варна ги навиваха и то не лошо,така че помолете някой колега за информация,а феритите дръжте известно време накиснати в оцет. _________________ Димитър |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 13:59 Заглавие: |
|
|
| За да разлепя ферита аз го нагрявам на котлона но внимавам да не се нагре прекалено.А като се накисне в оцет какво става, лепилото ли се разтваря. |
|
|
 |
dima Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 14:06 Заглавие: |
|
|
Да по-леко се отделят феритите. _________________ Димитър |
|
|
 |
tocho Опитен потребител

Регистриран на: 11 Юли 2005 Мнения: 328 Местожителство: Varna 0888 950800
|
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 19:24 Заглавие: |
|
|
Шегата на страна ,но ферита на Кристала се отделя като се вари в оцет и то оригинален.  _________________ Баш-Майстора умря, но шапката остана.
Стойко Димитров |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 20:48 Заглавие: |
|
|
| С духалка или пистолет за сваляне на боя пробвахте ли? Аз така се оправям със залепени феритни трафове. |
|
|
 |
yugo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 21:41 Заглавие: |
|
|
| Наистина можеш да присадиш електронско ТХО.Кристалът не вади почти никакви вторични напрежения.Остава да огледаш двете схеми и да накачиш кабелите. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Май 21, 2006 19:53 Заглавие: |
|
|
И така колеги не знам дали трябва да ви занимавам, но след като съм отворил тема трябва да докладвам:
Първо: В горния пост съм писал Сф84, а всъщност съм гледал схемата на Сф85. Захранването на ВО на Кристала по схема го дават от 5кр. на ТХО-то, но по пистите на платката се вижда, че 5кр. е свободно, а захр. на ВО всъщност се подава от 3-то кр. на ТХО-то. От схемата на Сф85 се вижда, че ако преди монтажа се отреже 4кр. / за да не отива на маса/, а след монтажа 5кр. се даде на маса, всички напрежения и изводи съвпадат с тези на Кристала. Не знам дали това ще свърши работа на някой, но ако му се наложи може да го пробва.
Второ:ТХО от Е-н не пробвах, поради горната причина, че съм сбъркал схемите на Сф85 и Сф84. Освен това ТХО-то на Е-на има много първични, но няма достатъчно вторични намотки за захранване на ВО. Теоретично е възможно да стане, ако се разменят краката и се добавят намотки за ВО. Понеже разполагах с ТХО от ВТ84 отидох на третия вариант.
Трето: dimitar_cher написа: | Цитат: | | сираков, чергаров съм. никъде ги няма. последното го е купил някой от гълъбаров преди един месец и ми се наложи да му присадя от ВТ 84. всичко си отива на место като внимаваш само входа и изхода към bu да ги инвертираш. 180 волта си отива към видеоусилвателите, отоплението на кинескопа си е нормално и няколко намотки трябва да добавиш на ферита , за да увеличиш напрежението за вертикалното tda 1760. в противен случай леко подгъва отгоре. много е лесно и става от раз. проблема е изстрадан. чакам да ме поканиш писмено за ски. успех. |
Досега си мислех, че и двата Кристала са с едно и също ТХО, но явно съм бъркал. Оказа се следното:
1-ви капан: Преди монтажа на ТХО-то трябва да се отреже 3кр., защото подава 140-те волта към отоплението на кинескопа.
2-ри капан: За 8 кр. от ТХО-то няма дупка на платката и трябва да се вкара на мястото на 7-мо.
3-ти капан: Жиците за отопление на кинескопа трябва да се преместят от 1 и 2 кр. на 5 и 6 кр., които отговарят на 10 и 11 кр. на ВТ84. В противен случай 200-те волта за видео-усилвателите на ВТ ще отидат за отопление на кинескопа.
4-ти капан: Захранването на ВО на ВТ84 е 30 волта от ТХО-то и се подава през 68 ома. За Кристала излезе най добре през 47 ома /около 22 волта на ИС /. Не е необходимо навиването на доп. намотки.
Разместването на 10 и 12 кр. към ВU-то е валидно. Хор. р-р е по- малък, но се регулира само с потенциометъра, без допълнителни играчки.
Оставям темата отворена. Знам, че има колеги, които са работили във Ворошилов и могат да дадат повече информация по въпроса, а Сираков и Чергаров да кажат дали са ходили на ски. |
|
|
 |
vlad_o Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 22, 2006 11:52 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Досега си мислех, че и двата Кристала са с едно и също ТХО, но явно съм бъркал. Оказа се следното:
1-ви капан: Преди монтажа на ТХО-то трябва да се отреже 3кр., защото подава 140-те волта към отоплението на кинескопа.
2-ри капан: За 8 кр. от ТХО-то няма дупка на платката и трябва да се вкара на мястото на 7-мо.
3-ти капан: Жиците за отопление на кинескопа трябва да се преместят от 1 и 2 кр. на 5 и 6 кр., които отговарят на 10 и 11 кр. на ВТ84. В противен случай 200-те волта за видео-усилвателите на ВТ ще отидат за отопление на кинескопа.
4-ти капан: Захранването на ВО на ВТ84 е 30 волта от ТХО-то и се подава през 68 ома. За Кристала излезе най добре през 47 ома /около 22 волта на ИС /. Не е необходимо навиването на доп. намотки.
Разместването на 10 и 12 кр. към ВU-то е валидно. Хор. р-р е по- малък, но се регулира само с потенциометъра, без допълнителни играчки........................... |
Струва ли си това упражнение...? _________________ ДЕИСТВАЙ СМЕЛО И СМАХНАТО
SKYPE vvvlado53 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Май 30, 2006 13:19 Заглавие: |
|
|
Струва си, ако имаш свободно ТХО и ако знаеш какво точно трябва да направиш. Естествено, че не си струва, ако вярваш на свободни съчинения като тези на Чергаров. От двe места получих информация, а вчера видях и лично с очите си, че двата Кристала са с едно и също ТХО, т.е. заложените капани важат и за двата Кристала. Тогава възникват следните въпроси:
1.Защо Чергаров е написал: | Цитат: | | всичко си отива на место |
след като за АBL-а няма дупка на платката и трябва да се премести от 8-ми на 7-ми кр.?
2. | Цитат: | | 180 волта си отива към видеоусилвателите |
200в. за видео-усилвателите и на двата Кристала се подават от импулсното захр., а не от ТХО-то.
3. | Цитат: | | няколко намотки трябва да добавиш на ферита , за да увеличиш напрежението за вертикалното tda 1760. |
Защо са тези намотки след като ТХО-то на ВТ84 подава 30в. към ВО, а за TDA1760 на Кристала са необходими 22в.???
4. | Цитат: | | отоплението на кинескопа си е нормално |
Ако не се отреже 3 кр. на ТХО-то на ВТ84 ще подаде 140в. към отоплението на кинескопа.
5. | Цитат: | | отоплението на кинескопа си е нормално |
Ако не се премести отоплението на кинескопа от 1 и 2 кр. към него ще отидат 180-те волта от ТХО-то на ВТ84.
Оставям темата отворена, защото случаят е принципен. Може да си добър техник, но не е нормално да пишеш за нещо, което никога не си правил: | Цитат: | | проблема е изстрадан | и | Цитат: | | много е лесно и става от раз |
Ако някой обича свободните съчинения, моля да използва литературния форум, а не форума за електроника. Освен това не е спазено и основно правило за създаване на тема: | Цитат: | | След като решите проблема, опишете накратко как е бил решен и основните моменти |
Очаквам Чергаров да се извини не само на мен и на Сираков, а на целия форум, защото не е изключено и други колеги да са използвали неговите насоки за ТХО на Кристал  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|