| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
electro Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 29, 2006 9:26 Заглавие: Дефект МОНИТОР IBM |
|
|
Донесоха ми дефектирал монитор IBM Model Type: 6547-01N.След като го пусна екрана не се раширява докрай- в хоризонтална посока.Има намазване на цветовете.Сходимостта също не е както трябва.Леко мирис на бакелит.След около 1 минута изкл.смисъл потъмнява напълно като високото си го поддържа!!
Нямам подръка нещо като схема.Ако е обичаен дефекта нека някой колега да даде напътствия!!Благодаря!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 29, 2006 9:58 Заглавие: |
|
|
| Така както го описваш намирисва на TXO.Тези монитори са доста ремонтонепригодни, имат много вертикално разположени платки всичко е опасано с ламарина.Според мен на първо време го прегледай за лоши споики или около мощните съпротивления да не е нагорял гетинакса, че той като прегори става проводим.Ако монитора не му е хубав кинескопа хич не се залавяй защото ще си скъсаш нервите. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Май 29, 2006 10:02 Заглавие: |
|
|
| Забравих да напиша ,провери системата за размагнитване дали работи може от това да е размазал цветовете и да намирисва на бакелит но това няма нищо общо с потъмняването. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Май 29, 2006 13:20 Заглавие: Monitor IBM |
|
|
Досега доста съм се потрудил и май ми намирисва на ОС.Вероятността каква е не знам.Намерих един съмнителен резистор R1 на платката на ОС на самия кинескоп на стойност 38 ом.По платката не мога да намеря следи от нагар, макар да намирисва на бакелит. Ако някой разполага със схема нека изпрати.Ако знаете нещо"стандартно" по случая моля...
[email protected] |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Май 29, 2006 13:40 Заглавие: |
|
|
| Това ОС какво означава. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Май 29, 2006 13:47 Заглавие: IBM |
|
|
| Отклонителна система. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 29, 2006 14:17 Заглавие: |
|
|
| Пипни ОС ,ако е нагряла ,та не се трае ,тя ще е . Преди време един такъв IBM ми взе здравето ,като свалих отклонителната се виждаше овъгляването. Държеше се както го описваш- свит по хоризонтала и спира след 1-2 минути. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Май 29, 2006 14:19 Заглавие: |
|
|
| Според мен откл система е последното нещо което може да дефектира .За да не му стига хор размер или не му достига захранването В+ или ТХОто не наред или самото то се товари от нещо:вторични захр ,стъпала за корекция и т. н. Прверихте ли големите нелектролитни конд.включени в колектора на крайния на ТХО.Този дефект е специфичен за голяма част от мониторите и всеки път горе долу причината е различна.Точно за този модел не знам да има нещо повтарящо се свързано с гореописанато.Лека работа. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Май 29, 2006 14:41 Заглавие: |
|
|
| pepi_voinishki1957 написа: | | Според мен откл система е последното нещо което може да дефектира .За да не му стига хор размер или не му достига захранването В+ или ТХОто не наред или самото то се товари от нещо:вторични захр ,стъпала за корекция и т. н. Прверихте ли големите нелектролитни конд.включени в колектора на крайния на ТХО.Този дефект е специфичен за голяма част от мониторите и всеки път горе долу причината е различна.Точно за този модел не знам да има нещо повтарящо се свързано с гореописанато.Лека работа. |
Oбщо взето сме на едно и също мнение.кондензаторите които са към колектора на крайния тр. са керамични предимно и затова търся някаква лоша спойка от към вътрешната страна , поне на дроселите във веригата.Откъм страната на спойките нещо видимо не се забелязва
Ако занам със сигурност, че е от О.С. въобще няма да си играя ами го хвърлям..
Вероятно ли е да е от ТХО то????.Искам да отбележа, че няма никакво скърцане. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Май 29, 2006 15:05 Заглавие: |
|
|
| Ами знам ли,Включи осцилоскопа и мери импулсите на краиния на ТХО.Виж на базата как са и на колектора.Ако на колектора са смачкани значи че ТХОто товари или вторичните му вериги.С колектора внимаваи да не заискри, че може да го гръмнеш. |
|
|
 |
|