Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Дефект МОНИТОР IBM
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
electro
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 29, 2006 9:26    Заглавие: Дефект МОНИТОР IBM Отговорете с цитат

Донесоха ми дефектирал монитор IBM Model Type: 6547-01N.След като го пусна екрана не се раширява докрай- в хоризонтална посока.Има намазване на цветовете.Сходимостта също не е както трябва.Леко мирис на бакелит.След около 1 минута изкл.смисъл потъмнява напълно като високото си го поддържа!!
Нямам подръка нещо като схема.Ако е обичаен дефекта нека някой колега да даде напътствия!!Благодаря!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Май 29, 2006 9:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Така както го описваш намирисва на TXO.Тези монитори са доста ремонтонепригодни, имат много вертикално разположени платки всичко е опасано с ламарина.Според мен на първо време го прегледай за лоши споики или около мощните съпротивления да не е нагорял гетинакса, че той като прегори става проводим.Ако монитора не му е хубав кинескопа хич не се залавяй защото ще си скъсаш нервите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 29, 2006 10:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Забравих да напиша ,провери системата за размагнитване дали работи може от това да е размазал цветовете и да намирисва на бакелит но това няма нищо общо с потъмняването.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
electro
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 29, 2006 13:20    Заглавие: Monitor IBM Отговорете с цитат

Досега доста съм се потрудил и май ми намирисва на ОС.Вероятността каква е не знам.Намерих един съмнителен резистор R1 на платката на ОС на самия кинескоп на стойност 38 ом.По платката не мога да намеря следи от нагар, макар да намирисва на бакелит. Ако някой разполага със схема нека изпрати.Ако знаете нещо"стандартно" по случая моля...
[email protected]
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 29, 2006 13:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Това ОС какво означава.
Върнете се в началото
electro
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 29, 2006 13:47    Заглавие: IBM Отговорете с цитат

Отклонителна система.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 29, 2006 14:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Пипни ОС ,ако е нагряла ,та не се трае ,тя ще е . Преди време един такъв IBM ми взе здравето ,като свалих отклонителната се виждаше овъгляването. Държеше се както го описваш- свит по хоризонтала и спира след 1-2 минути.
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 29, 2006 14:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен откл система е последното нещо което може да дефектира .За да не му стига хор размер или не му достига захранването В+ или ТХОто не наред или самото то се товари от нещо:вторични захр ,стъпала за корекция и т. н. Прверихте ли големите нелектролитни конд.включени в колектора на крайния на ТХО.Този дефект е специфичен за голяма част от мониторите и всеки път горе долу причината е различна.Точно за този модел не знам да има нещо повтарящо се свързано с гореописанато.Лека работа.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Май 29, 2006 14:41    Заглавие: Отговорете с цитат

pepi_voinishki1957 написа:
Според мен откл система е последното нещо което може да дефектира .За да не му стига хор размер или не му достига захранването В+ или ТХОто не наред или самото то се товари от нещо:вторични захр ,стъпала за корекция и т. н. Прверихте ли големите нелектролитни конд.включени в колектора на крайния на ТХО.Този дефект е специфичен за голяма част от мониторите и всеки път горе долу причината е различна.Точно за този модел не знам да има нещо повтарящо се свързано с гореописанато.Лека работа.

Oбщо взето сме на едно и също мнение.кондензаторите които са към колектора на крайния тр. са керамични предимно и затова търся някаква лоша спойка от към вътрешната страна , поне на дроселите във веригата.Откъм страната на спойките нещо видимо не се забелязва Crying or Very sad
Ако занам със сигурност, че е от О.С. въобще няма да си играя ами го хвърлям..
Вероятно ли е да е от ТХО то????.Искам да отбележа, че няма никакво скърцане.
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 29, 2006 15:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами знам ли,Включи осцилоскопа и мери импулсите на краиния на ТХО.Виж на базата как са и на колектора.Ако на колектора са смачкани значи че ТХОто товари или вторичните му вериги.С колектора внимаваи да не заискри, че може да го гръмнеш.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети