|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Ное 29, 2005 19:50 Заглавие: |
|
|
И при мен не се отваря, дори я изтеглих, но не се отваря пак.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
quad Опитен потребител

Регистриран на: 20 Ное 2004 Мнения: 233 Местожителство: Varna/Targovishte
|
Пуснато на: Вто Ное 29, 2005 20:35 Заглавие: |
|
|
| gelkov написа: | | ...И има ли някаъде качена платка за този усилвател че не ми се проектира Благодаря Ви предварително! |
Може да се уреди, но не веднага. |
|
|
 |
whitesnake Гост
|
Пуснато на: Пон Юли 03, 2006 12:22 Заглавие: |
|
|
Здравейте!
Надявам се да можете да помогнете.
Усилвателя го ползвам от 3 години някъде и е само един канал.Тока на покой е 10-20мА.
Знам, че схемата е доста проста, но въпреки това върши доста добра работа, обаче напоследък нещо става и постоянно ми гори предкрайния транзистор оцветен в червено, като му пробива прехода база-емитер.Предполагам, че на този преход напрежението се повишава значително за да пробие прехода, но нямам идея защо се получава така.
Схемата е свирела 2 месеца без проблем и изведнъж, просто изгаря само този елемен, без да е загрял или да е усилван.
Като защита ползвам стандартни предпазители за 2А или 3А за всяко рамо.Когато изгаря предкрайния транзистор, предпазителите си остават здрави.
Надявам се някои да предложи нещо като идея за откриването на причината за изгарянето на транзистора и решаването на проблема.
Може и да споделите някоя своя схема, която работи добре на такова напрежение.
Ползвам не стабилизирано захранва с филтрови кондензатори по 15000мФ за всяко рамо.
Благодаря много. |
|
|
 |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 03, 2006 16:21 Заглавие: |
|
|
Нищо странно че не ти изгаря бушона след като гори само Б-Е прехода ...проблемът трябва да се търси в 2 насоки - входната верига на самия транзисто ( на пример прекъснал диод ), но по - скоро на мен ми се струва че проблемът ще да е от самия ОУ, т.като той работи в граничен режим...не съм сигурен, нека някой по - навътре с тази схема да каже, но на практика в нея няма какво да се разваля още повече да гори Б-Е на драйверните транзистори _________________ eng. M.Gelkov |
|
|
 |
whitesnake Гост
|
Пуснато на: Вто Юли 04, 2006 7:57 Заглавие: |
|
|
Няколко пъти ми гори драйверен транзистор, или този , който посочих или на горното рамо, като веднъж ми прегоря прехода Б-К. За 270ома използвам 2W резистори за да не ми горят при възникване на дефекта.
Изкам да попитам , ако случайно захранвщото напрежение на 741 прескочи 18В какво ще стане? |
|
|
 |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 04, 2006 10:56 Заглавие: |
|
|
Зависи с колко прескочи, но може да здаде багажа, до колкото помня +/-18В му е максималното допустипмо захранващо напрежение по каталог _________________ eng. M.Gelkov |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Юли 04, 2006 12:39 Заглавие: |
|
|
Някой има ли представа с какъв операционен усилвател най - добре работи схемата?
Четох из форума, че се използва и разни други модели. Аз имам б741 и 741р. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Юли 04, 2006 16:08 Заглавие: |
|
|
B741 ми казаха, че е български и не знам защо така и не можах да я подкарам с него, на няколко пъти. UA 741 CP пластмасов DIP 8 с него работи. За по-добър някой друг да каже.
А BD139 за да гори има причина и тя може да е в крайния транзистор КD607 ако той е с много малко усилване (бета) то тока през BD139 e голям. Освен това захранващото напрежение 54 V може да не е точно толкова а повече, както и при пускане може да се получи пренапрежение или голям базов ток и това да причини изгаряне. Дори е възможно да се самовъзбуди при включване и това евентуално да е причина. |
|
|
 |
whitesnake Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 05, 2006 8:53 Заглавие: |
|
|
Вчера смених повредения транзистор и като го пуснах си тръгна, но странно беше, че тока на покой беше 10-12mА. При резистори от 300 ома. Пуснах го да посвири малко, но като реча да усиля и се чуваше някакво пукане. Реших да сменя операционния усилвател и да видя какво ще стане. Сложих този б741(оказа се ба741) 14 пинов корпус.След като го смених с него тока на покой скочи до 200mA. Явно операционния усилвател е бил доста кофти.
Ако схемата работи с начален ток от порядъка на 200-300mA ще има ли подобрение на качеството и дали има смисъл от такъв ток?Неможах да го пробвам вчера, защото загря доста и ще ми трябва вентилатор за да работи така.
Тук из форума намерих подобна тема , в която се твърдеше, че тръгвал с операционен усилвател ne5532. Мислите ли, че е възможно? |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 12, 2006 15:47 Заглавие: |
|
|
Тези бета741 са румънски и са върха на боклуците!Изобщо не пробвайте с тях!А като драйверни транзистори може да се опита с BD 237/238-по-добрички са не само от към сила! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|