| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Zmeika Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 03, 2006 16:08 Заглавие: |
|
|
Премахваш микрофона, на мястото на R1, (понеже не пише каква му е стойността) слагаш резистор 100 ома. На тази схема масата ти е на плюса.
подаваш сигнала от от единия канал на слушалката върху R1 с маса на плюс и активния край точката R1 и С1.
Обърни внимание обаче много е вероятно плейърът ти да е с минус на маса и ще ти трябва друга батерия за предавателя, а и не храни високи надежди за качеството
Успех , ако има още нещо питай.
А забравих може да се наложи да си поиграеш с нивото на сигнала но това е бял дерт при всяко положение плейъра ще има по силен от микрофона. _________________ Поне опитвам да не го развалям повече |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 03, 2006 18:14 Заглавие: |
|
|
Първо изхвърляш R1, през него се захранва електретния микрофон.
После трябва да се направи подходящ делител, защото сигнала от плеъра е с много пъти по-високо ниво от това на микрофона. За целта запояваш един тример, примерно 10К на мястото на микрофона - единия краен извод към минуса и средния извод към входа на у-вото, а изхода от плеъра включваш - маса към минуса и активния край към другия край на тримера. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 03, 2006 19:58 Заглавие: |
|
|
| Май трябва да се махне цялото стъпало с Т1. |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 03, 2006 23:00 Заглавие: |
|
|
ако се премахне Т1 честотата на предавателя ще стане по капризна за настройка ще почне да "бяга" добре е също да пробва и с тример различни от 10к , примерно 47-100к _________________ http://mikrotik-bg.net/ |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Юли 04, 2006 2:20 Заглавие: |
|
|
Тези схеми са толкова капризни, че колкото да си играеш да ги усъвършенстваш винаги ще има недостатъци. Ако подаваш сигнал от изхода за слушалко може да се наложи делител дори и без Т1 да го има в схемата.Той освен буфер се явява усилвател и става прекалено чувствителна схемата. Почти съм сигурен че въпросната платка не е разработена/направена по правивалата за ВЧ монтаж. Поради тази причина дори и да го има няма да има голям смисъл, така че по-добре според мен без Т1. Трябва да се добави разделителен кондензатор поне 150-220 nF.
Мога да предложа подходяща схема на моя сайт http://selectronics.hit.bg тя също е монофонична. Тя е почти същата но има чиста честотна модулация с варикап което е предпоставка за по-голямо качество. Но тия схеми за да работят добре трябва да са много добре екранирани. За целта най-добре се взима двойно фолиран текстолит. Горната част се нарязва на квадрати универсална платка. Отстрани по крайните проводници се запоява проводник който е маса и е свързан и със долното фолио, на възможно повече места. Захранването го подава през дросел, например навит на високоомен резистор със тънак ПЕЛ. Връзката с антената е най-добре да бъде индуктивна(твърд проводник запоен на маса преминаващ през бобината, другия край запоен към антената) Дори е възможно силата на сигнала да е достатъчна и да не е необходима антена (все пак разстоянието е 1-2м). Още по добре е да се запои тънка ламарина по ръба на платката като се оформя кутийка, дори и капак. Но това не е толкова наложително. Въпроса е да се използва по възможност по голяма бобина, т.е. По-дебел проводник на по голям диаметър. Така се повишава стабилността. В повечето схеми се предлага 0.5-0.7мм но аз използвам 1.3-1.4мм. 7,5мм диаметър на бобината 4 или 5 нав върху молив. Мога да сложа и снимки. На входа също съм предвидил дросел. |
|
|
 |
lio Kler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 06, 2006 15:01 Заглавие: |
|
|
Не го прави. Най-малкото, защото е моно. Качеството ще е далеч дори и от това на радиото. Няма ли начин да му подадеш сигнал та тоя касетофон (в краен случай - с адаптерна касета) ? _________________ Мразя като остават излишни болтчета... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 06, 2006 15:25 Заглавие: |
|
|
| lio Kler написа: | | .... (в краен случай - с адаптерна касета).... ? |
| edims написа: | | .... Имам CD плеър в колата и искам да ползвам този радиомикрофон като го включа в мп3-плеъра ми, и да уловя сигнала с тунера на CD-то.... |
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 06, 2006 18:24 Заглавие: |
|
|
Разбирам, но НЯМА СМИСЪЛ. Качеството ще е отчайващо. Зависи всъщност какво искаш де. Ако си любител на MP3 128kbps, може и да ти хареса. Тури си един механичен чук вместо суббуфер и давай. _________________ Мразя като остават излишни болтчета... |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Юли 06, 2006 21:43 Заглавие: |
|
|
| Ми качеството ще зависи от МР3 плеъра, не мисля, че радиомикрофона ще развали звука. Поне аз като съм правил и съм го свързвал към компютъра смятам, че не влошава качеството. Но затова има вариант и със варикап - чиста честотна модулация (при другия вариант има паразитна амплитудна) за тези които искат съвсем добро качество, аз лично обаче не съм забелязъл разлика и в двата варианта. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 07, 2006 20:09 Заглавие: |
|
|
Ако искате да си усложнявате живота - действайте! Аз не бих си направил подобна играчка.  _________________ Мразя като остават излишни болтчета... |
|
|
 |
|