Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Вашето мнение за една схемичка
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Юли 12, 2006 18:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази схема работи с богато разнообразие от биполярни операционни усилватели.Стига да издържат по 15 -18 волта на рамо.741 е най неудачния вариант,пробвай да смениш ценеровите диоди с 15 волтови и да си купиш по качествени BD
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
whitesnake
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 8:11    Заглавие: Отговорете с цитат

И на мен ми се иска да сложа нещо по-добро като операционен усилвател, но тъй като в статията на схемата пише, че друг ОУ не става и затова. Препоръчайте някои по - добър операционен усилвател и по - добри драйверни транзистори. Моля.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 9:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Статията е стара Smile
Инак с тия кръглите дето пише със синьо В741 те имат и знака за благовградския полупроводников завод не съм го подкарвал. А тея Бета 741 със 14 крака правоъгълните с тях също работи, не мисля, че са боклуци, поне тия които съм ползвал а те са от осемдесетте. Сега може да има други сери калпави или ментета.
А тока на покой за да е 80 мА понякога се налага да е със резистори 400-500 ом. Това зависи и от усилването на транзисторите и от консумацията на ОУ.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 10:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Момчета 741 е от зората на полупроводниците,шумен е ,бавен е,крив е.Пробвай с NE5532 води се много "хай-енд"Smile
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 14:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти по-добре да беше разгледал схемата и да кажеш как параметрите на ОУ като шум ,бързодействие и прочие оказват влияние върху качеството на този усилвател! Или само си пишеме кои ОУ са по-по-най? А пък понятието
High-end няма нищо общо с операционни усилватели ,най малко пък с 5532 ,5534 е по добър, но High-end .......?!
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 18:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Всичко във всяка схема оказва влияние,човека си я е направил слуша си я с години,са какво да я пусне в кофата ли.А без операционни усилватели не минава нито един звукоизточник да речем CD.Или в high-end-а са забранени и CD-тата ? Laughing Laughing Laughing Казвам че се води,не е мое лично мнение NE5532,но често се поставя на мястото на други във въпросните CD-та от познавачи на High-end-a...пък и струва 80 стотинки,защо не нека сложи NE5534тамън ще легне директно на мястото на 741 ама да е с буква А -най добре..
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 21:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Само общи приказки пишеш- всичко оказва влияние, що ли се занимавам,човека да си възстанови оригиналната схема със 741 ,поне сега се намират под път и над път. Що се отнася до CD и High end -според аудиоманиаците само винил ,така че и тук бъркаш. 5532 са усилватели от преди 20 години ,5534 също ,въобще има далеч по нови разработки със много по-добри параметри ,може би такива ползват днес ,ама тези архиви едва ли!
Върнете се в началото
whitesnake
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 14, 2006 11:01    Заглавие: Отговорете с цитат

На всички ни е ясно, че винаги може повече, когато става дума за операционни усилватели. Аз се интересувам с кой от вече посочените операционни усилватели, схемата би работила въобще и по-добре от използването на 741?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Юли 14, 2006 12:29    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Само общи приказки пишеш- всичко оказва влияние, що ли се занимавам,човека да си възстанови оригиналната схема със 741 ,поне сега се намират под път и над път. Що се отнася до CD и High end -според аудиоманиаците само винил ,така че и тук бъркаш. 5532 са усилватели от преди 20 години ,5534 също ,въобще има далеч по нови разработки със много по-добри параметри ,може би такива ползват днес ,ама тези архиви едва ли!

Пробвал съм със К140УД7 и не работи хубаво, намален е коефициента на усилване (ООВ нещо не го компенсира напълно) спрямо със 741. Не свири така добре някак шумно и като че ли има малко повече изкривявания на високи честоти. Може би има значение. Не съм пробвал със друг. Пробвал съм със 740 но той е с полеви транзистори на входа а гледам стойчо писъл че работи с широк обвхат биполярни. Все пак 740 е със МОС транзистори и може би бях го повредил още преди да направя пробата та затова не стана с него.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 14, 2006 19:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Моето лично мнение за тази схема е ,че става само за експерименти ,не за сериозна работа ,нестабилна е ,лесно се поврежда ,ако ще и супер усилватели да се ползват това не си е работа. Крайните се управляват от консумирания ток на ОУ в режим близък до късо съединение ,доколко този ток следва входния сигнал и доколко е стабилен тока на консумация на ОУ в покой ,който определя началния ток на крайните ,невъзможност за температурна стабилизация въобще странна и несериозна схема!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети