Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Вашето мнение за една схемичка
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
valentin subashov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Враца

МнениеПуснато на: Пет Юли 14, 2006 19:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата че е странна-странна е,но работи.Както писах в една друга тема за същия усилвател оригиналната схема публикувана в сп."Elector" от 1978 година,брой 10/11 е много близка но не е 100% същата.Та там тази схема вади 100 вата на 4 ома и Коеф. на Нелинейни Изкривявания според автора и е 0,006% при 60 вата(клас АВ).
Най-добре ползвайте оригиналната 741.Аз съм пробвал с 5534 но се самовъзбужда.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Нед Юли 16, 2006 11:04    Заглавие: Отговорете с цитат

С каквъв коефициент на усилване си пробвал, при мен коефициента на усилване е около 15 пъти.Мисля, че схемата доста ефективна и позволява постигане на голяма изходна мощност при сравнително ниско захранващо напрежение. Ще опитам и аз със 5534 да видя дали и при мен ще се самовъзбуди. Някой може ли да пусне оригиналната схема от това списание?
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Юли 16, 2006 11:58    Заглавие: Отговорете с цитат

НЕ Е ВЯРНО ЧЕ НЕ Е ТЕМПЕРАТУРНО СТАБИЛНА. Тази от руското списание не е стабилизирана температурно, тя е със частична ООВ по пост и пром ток не е със 100 % ООВ по постоянен защото бай руснак не се е седил да сложи едно кондензаторче. Тя работи в клас В. Няма диоди за термокомпенсация. Тя е друга схема. Тази която аз говоря и не само аз е със 741. Тя има 100% ООВ по пост ток и затова никога не се налага балансирвка, което е възможно при руската схема. Има диоди за термокомпенсация и ако са монтирани правилно схемата работи стабилно в смисъл тока на покой остава постоянен. Тя работи в клас АВ. Определено не е тази схема която е в списание "радио" 2 брой 1989.
ELP наистина схемата е много нестабилна, при достигане на ограничаването (пълната мощност) става самовъзбуждане, при запускане понякога не тръгва ами бръмчи, лови GSM-a на комшията и тн. наистина е пълна с недостатъци. Но все пак не гори ако е със KUY12/KU607/KD502/2N3055(TESLA истински с голям кристал вътре).

Забелязвал съм следното нещо: ако откача левия вход при пълна мощност се забелязва припукване от левия канал. Което ме навежда на мисълта, че при общо захранване стабилността намалява. Мисля да усъвършенствам схемата като добавя филтри във захранващите вериги.

П.С. Скоро очаквайте да пусна в интернет печатна едностранна печатна платка без мостчета за усилвателя.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юли 17, 2006 7:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-добре някой да попликува ако може вариант дирекно снет от сп.Радио или другите там официални релизи на усилвателя.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юли 17, 2006 8:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Най-добре някой да побликува ако може вариант дирекно снет от сп.Радио или другите там официални релизи на усилвателя.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Юли 17, 2006 12:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази схема,изобщо не е толкова лоша,верно плаши с простотата си но ако малко се пипне може да докара прилични резултати.Много малко време имам в момента,но обещавам да нарисувам нещо.Качеството на ОУ е от съществено значение,особено неговата симетричност и безшумност,което не може да се каже за 741.Принципа на схемата е ОУ да се захранва от източници на ток решението с ценер и резистор не е добро,по добре е да се ползват интегрални стъабилизатори на напрежение свързани като генератори на ток с диоди в регулаторната част които се залепват на радиатора и компенсират схемата температурно,но не и симетрично.Ако е коректно направена платката вида на ОУ не би трябвало да е от значение за писването(разбира се ако някой не забоде чудовището LM7171)ОУ-то изобщо не е нужно да работи с максималния си ток избира се този в който е най линейно изходното стъпало и голям честотния диапазон...
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Юли 17, 2006 12:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Най-добре някой да попликува ако може вариант дирекно снет от сп.Радио или другите там официални релизи на усилвателя.

http://www.selectronics.hit.bg/umz4/umz4-1.gif
http://www.selectronics.hit.bg/umz4/umz4-2.gif
http://www.selectronics.hit.bg/umz4/umz4-3.gif
http://www.selectronics.hit.bg/umz4/umz4-4.gif
http://www.selectronics.hit.bg/umz4/umz4-5.gif
Върнете се в началото
whitesnake
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 17, 2006 16:06    Заглавие: Отговорете с цитат

С нетърпение очаквам какво ще нарисува "Stoy40".
Благодаря и за оригиналния руски вариант на схемата, въпреки, че според мен е най - добре да се нарисува схемата наново като се използват по - съвременни елементи и препоръките изказани в различините теми за тази схема.

Аз имам този въриант направен с отделни обекти на Corel Photo Paint 12 http://www.vesk083.hit.bg/chema.jpg. Ако някой прояви желание да нарисува свой вариант на схемата и да я побликува, мога да му изпратя това, което аз съм направил за да му е по - лесно начартаването само да си остави е-маила.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Юли 18, 2006 14:34    Заглавие: Отговорете с цитат

За сега само картинката:
[img][/img]
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Страница 5 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети