|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 18, 2006 21:40 Заглавие: Малко колебание относно изчисляването на мощност на резистор |
|
|
Имаме следната верига: захранващо напрежение с ефективна стойност Ueff=220V, еднопътен изправител, резистор, последователно свързани Целта на занаята е да изчисля колко вата ще се отелят върху резистора, ако е със стойност 20 000 Оhm
Колебанието ми идва от там, че в дипломната ми работа за изчисляването на мощността, отделена върху тиристор, се използват навсякъде не ефективни, а средни стойности на изправеното напрежение, а нали точно ефективната стойнот е тази, която определя загряването на елементите.
Както и да е, ето моите сметки:
--------------------------------------------------------------------------------
Изчисляване със средна дтойност
Средната стойност на еднопътен изправител е Ео=Umax/pi=310/3,1415~99V
Io=Eo/20k=4,95mA
P=Io^2*R=(4,95mA^2)*20 000=0,49W
-------------------------------------------------------------------------------
Изчисляване с ефективна стойност
Действителната средноквадратична стойност (ефектичната стойност) е
Udrms=0,419*Umax=0,419*310 ~ 130V
Idrms=Udrms/R=130/(20 000) = 6,5mA
P=Idrms^2*R=(6,5mA^2)*20 000=0,845W
Най-интересното е, че в една друга книга пише, че ефективната стойност на тока е
Idrms=Imax/2=(Umax/R)/2=(310/20 000)/2 = 7,75mA
и P= Idrms^2*R = 7,75mA^2*20 000 = 1,2W
-----------------------------------------------------------------------------
Както се вижда, получават се различни токове, а от там и различни мощности. Питането ми е защо при изчисляването на тиристорите се използва средната стойност на тока (навсякъде по книгите го дават така) и кое от горните изчисления ще ми даде най точна представа за мощността, която се отделя върху резистора. Моля да отговаряте само ако сте сигурни в отговора си. Не са ми нужни повече обърквания. Всички формули са взети от достоверни източници. Мерси. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Последната промяна е направена от charli на Сря Юли 19, 2006 21:00; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 18, 2006 22:00 Заглавие: |
|
|
Значи, по отношение на това защо се изчислява тиристора със среден ток си отговорих сам на въпроса, затова отпада - оказа се, че не се връзват нещата нещо. Въпросът си остава _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 20:57 Заглавие: |
|
|
Брей, никой ли не знае или не искате да отговаряте !?
Ха, благодаря на модераторите, че са ми оправили бакиите. Ще пийна едно за ваше здраве  _________________
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 21:08 Заглавие: |
|
|
Абе Чарли ,защо не сметнеш бабешката -имаш 220 волта ефективно и пропускаш половината при еднопътно изправяне значи 110 волта ефективно ,делиш на 20000 и умножаваш по 110 ,ще получиш под 0.845 и над 0.5 вата ,мързи ме да ти го смятам ,но мисля ,че това е нормалния ход на мислене ,нали не искаш да ти го смятам с интеграли. Все пак като говорим за средна ,амплитудна и ефективна стойности надявам се ,че имаш предвид синусоидално напрежение ,нали? А и откъде намери тази трета книга -ефективната стойност е равна на амплитудната върху корен от 2 ,не върху 2 -кви 5лева? Пък и трябва да разделиш след това още на 2 заради еднопътното изправяне ще излезе към 5мА
Последната промяна е направена от ELP на Сря Юли 19, 2006 21:17; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 21:14 Заглавие: |
|
|
| Ако исках да го сметна така като ти казваш нямаше да пускам темата. Искам да съм малко по-точен, а и мисля, че 200eff не е равно на 110eff |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 21:21 Заглавие: |
|
|
| Първо се логни ,второ ти май не гледаш какво си писал кви 200 волта -говориш за 220 ефективни ,при еднопътно изправяне стават 110 ,я помисли пак! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 21:24 Заглавие: |
|
|
| И откъде си взел този коефициент 0.419 във втората формула ,не трябва ли да е 0.707/1 върху корен от 2/? Ако прибавим и коефициент 0.5 заради еднопътното изправяне става 0.353 ,после получаваш 110 В и нататък ти е ясно! BTW амплитудната стойност на мрежовото напрежение е 311 волта ,ако трябва да сме точни! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 21:33 Заглавие: |
|
|
| Нещо се умълча май ,я си преговори основи на електротехниката ,айде стига за днес! |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 20, 2006 16:42 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Все пак като говорим за средна ,амплитудна и ефективна стойности надявам се ,че имаш предвид синусоидално напрежение ,нали? | - точно за синусоидално говоря, а и то се подразбира де.
| ELP написа: | | А и откъде намери тази трета книга -ефективната стойност е равна на амплитудната върху корен от 2 ,не върху 2 -кви 5лева? Пък и трябва да разделиш след това още на 2 заради еднопътното изправяне ще излезе към 5мА | - това го видях от небезизвестната книга на Начо Начев., Промишлена Електроника и там много добре е написано: " формата на тока не е синусоидална, поради това неговата ефективна стойност се определя съгласно формулата ... " , която съм написал по-горе. Поради това писание, а и поради скромните ми познания, продължавам да твърдя, че мощността не е на половината на тази при двуполупериодно изправяне.
И откъде си взел този коефициент 0.419 във втората формула ,не трябва ли да е 0.707/1 върху корен от 2/ - тази формула съм я взел от един учебник на Стефан Куцаров. Там много добре е написано и изведено, така че лъжа няма - това е още едно потвърждение за написаното от мен.
Не си мислете, че ей така съм пуснал темата, за да сметна някакво си тъпо съпротивленийце. Знам, че дали ще е 0,5 .. 0,6 ... 1 W това е почти без значение... Въпросът е принципен, а и нали трябва да си човъркаме мозъчето с нещо ... _________________
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 21, 2006 11:05 Заглавие: |
|
|
| Теоретична електротехника - С.Фархи написа: |
Активна мощност P. Тя е равна на средната стойност на моментната мощност за един период.
.....
Количество топлина върху активен товар:
W = R . integral(i(t)^2 . dt) в граници от 0 до Т.
|
Най-добре го сметни с този интеграл като го разделиш на две части - във втория полупериод тока е нула. То по принцип от този интеграл се извежда ефективна стойност.
За вентили (диоди, тиристори) винаги се смята среден ток (Едит: средноаритметичен, не средноквадратичен като ефективната стойност) - незнам точно защо, но избор на такъв елемент от каталог се прави по среден ток. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|