Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Малко колебание относно изчисляването на мощност на резистор
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 18, 2006 21:40    Заглавие: Малко колебание относно изчисляването на мощност на резистор Отговорете с цитат

Имаме следната верига: захранващо напрежение с ефективна стойност Ueff=220V, еднопътен изправител, резистор, последователно свързани Cool Целта на занаята е да изчисля колко вата ще се отелят върху резистора, ако е със стойност 20 000 Оhm
Колебанието ми идва от там, че в дипломната ми работа за изчисляването на мощността, отделена върху тиристор, се използват навсякъде не ефективни, а средни стойности на изправеното напрежение, а нали точно ефективната стойнот е тази, която определя загряването на елементите.
Както и да е, ето моите сметки:
--------------------------------------------------------------------------------
Изчисляване със средна дтойност
Средната стойност на еднопътен изправител е Ео=Umax/pi=310/3,1415~99V
Io=Eo/20k=4,95mA
P=Io^2*R=(4,95mA^2)*20 000=0,49W
-------------------------------------------------------------------------------
Изчисляване с ефективна стойност
Действителната средноквадратична стойност (ефектичната стойност) е
Udrms=0,419*Umax=0,419*310 ~ 130V
Idrms=Udrms/R=130/(20 000) = 6,5mA
P=Idrms^2*R=(6,5mA^2)*20 000=0,845W
Най-интересното е, че в една друга книга пише, че ефективната стойност на тока е
Idrms=Imax/2=(Umax/R)/2=(310/20 000)/2 = 7,75mA
и P= Idrms^2*R = 7,75mA^2*20 000 = 1,2W
-----------------------------------------------------------------------------
Както се вижда, получават се различни токове, а от там и различни мощности. Питането ми е защо при изчисляването на тиристорите се използва средната стойност на тока (навсякъде по книгите го дават така) и кое от горните изчисления ще ми даде най точна представа за мощността, която се отделя върху резистора. Моля да отговаряте само ако сте сигурни в отговора си. Не са ми нужни повече обърквания. Всички формули са взети от достоверни източници. Мерси.

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА

Последната промяна е направена от charli на Сря Юли 19, 2006 21:00; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 18, 2006 22:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи, по отношение на това защо се изчислява тиристора със среден ток си отговорих сам на въпроса, затова отпада - оказа се, че не се връзват нещата нещо. Въпросът си остава

Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 20:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Брей, никой ли не знае или не искате да отговаряте !?
Ха, благодаря на модераторите, че са ми оправили бакиите. Ще пийна едно за ваше здраве Very Happy

Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 21:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе Чарли ,защо не сметнеш бабешката -имаш 220 волта ефективно и пропускаш половината при еднопътно изправяне значи 110 волта ефективно ,делиш на 20000 и умножаваш по 110 ,ще получиш под 0.845 и над 0.5 вата ,мързи ме да ти го смятам ,но мисля ,че това е нормалния ход на мислене ,нали не искаш да ти го смятам с интеграли. Все пак като говорим за средна ,амплитудна и ефективна стойности надявам се ,че имаш предвид синусоидално напрежение ,нали? А и откъде намери тази трета книга -ефективната стойност е равна на амплитудната върху корен от 2 ,не върху 2 -кви 5лева? Пък и трябва да разделиш след това още на 2 заради еднопътното изправяне ще излезе към 5мА

Последната промяна е направена от ELP на Сря Юли 19, 2006 21:17; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 21:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако исках да го сметна така като ти казваш нямаше да пускам темата. Искам да съм малко по-точен, а и мисля, че 200eff не е равно на 110eff
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 21:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо се логни ,второ ти май не гледаш какво си писал кви 200 волта -говориш за 220 ефективни ,при еднопътно изправяне стават 110 ,я помисли пак!
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 21:24    Заглавие: Отговорете с цитат

И откъде си взел този коефициент 0.419 във втората формула ,не трябва ли да е 0.707/1 върху корен от 2/? Ако прибавим и коефициент 0.5 заради еднопътното изправяне става 0.353 ,после получаваш 110 В и нататък ти е ясно! BTW амплитудната стойност на мрежовото напрежение е 311 волта ,ако трябва да сме точни!
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 21:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо се умълча май ,я си преговори основи на електротехниката ,айде стига за днес!
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 20, 2006 16:42    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Все пак като говорим за средна ,амплитудна и ефективна стойности надявам се ,че имаш предвид синусоидално напрежение ,нали?
- точно за синусоидално говоря, а и то се подразбира де.
ELP написа:
А и откъде намери тази трета книга -ефективната стойност е равна на амплитудната върху корен от 2 ,не върху 2 -кви 5лева? Пък и трябва да разделиш след това още на 2 заради еднопътното изправяне ще излезе към 5мА
- това го видях от небезизвестната книга на Начо Начев., Промишлена Електроника и там много добре е написано: " формата на тока не е синусоидална, поради това неговата ефективна стойност се определя съгласно формулата ... " , която съм написал по-горе. Поради това писание, а и поради скромните ми познания, продължавам да твърдя, че мощността не е на половината на тази при двуполупериодно изправяне.
И откъде си взел този коефициент 0.419 във втората формула ,не трябва ли да е 0.707/1 върху корен от 2/ - тази формула съм я взел от един учебник на Стефан Куцаров. Там много добре е написано и изведено, така че лъжа няма - това е още едно потвърждение за написаното от мен.
Не си мислете, че ей така съм пуснал темата, за да сметна някакво си тъпо съпротивленийце. Знам, че дали ще е 0,5 .. 0,6 ... 1 W това е почти без значение... Въпросът е принципен, а и нали трябва да си човъркаме мозъчето с нещо ...

Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 21, 2006 11:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Теоретична електротехника - С.Фархи написа:

Активна мощност P. Тя е равна на средната стойност на моментната мощност за един период.
.....
Количество топлина върху активен товар:
W = R . integral(i(t)^2 . dt) в граници от 0 до Т.

Най-добре го сметни с този интеграл като го разделиш на две части - във втория полупериод тока е нула. То по принцип от този интеграл се извежда ефективна стойност.

За вентили (диоди, тиристори) винаги се смята среден ток (Едит: средноаритметичен, не средноквадратичен като ефективната стойност) - незнам точно защо, но избор на такъв елемент от каталог се прави по среден ток.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети