|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Юли 21, 2006 13:11 Заглавие: |
|
|
Мисля че истината се крие някъде в това че след еднопътното изправяне на 220 V те не стават 110 V. Ако беше така то какво става :
много хора слагат по един диод на китайското си поялниче 40 ватово. Какво следва от това ? Ако напрежението спадне двойно и тока спада двойно, значи мощността спада 4 пъти и поялника става 10 вата, при което дали би загрял достатъчно, при положение че е 40 вата ?
Мисля че напрежението след еднопътното изправяне спада до около 150-160 (колкото и странно да изглежда това ) или 220 делено на кореден от 2 (т.е. делено на 1.41) волта нещо такова (даже съм го мерил). Мощността спада 2 пъти защото товара получава захранване през 2 пъти по-малко време. Промяната в съпротивлението на нагревателя вследствие заграване не е толкова голяма и затова я пренебрегнах. В твоя случай съпротивлението е постоянно. То е 20 кOm.
Каква е мощността при двупътно изправяне: U квадрат /R = (220х220)/20 000 =48400 /20 000 = 2,42 W
След като изправителя е еднопътен то раздели мощността на 2 т.е. 2,42 / 2 = 1,21 W
220 / корен от 2 = 220 / 1.41 = 156 V
P= U квадрат / R = 156x156 = 24336 / 20000 = 1.21 W (Пак се получи забеляза ли ) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 21, 2006 14:43 Заглавие: Re: Малко колебание относно изчисляването на мощност на рези |
|
|
Делиш напрежението на корен от 2, защото делиш мощността (квадр. на напрежението) на две.
Сметката е правилна, но не е обоснована за | charli написа: | | ...дипломната ми работа... |
С интеграла по-горе се получава същото. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 21, 2006 15:05 Заглавие: |
|
|
| Е та нали точно от този интеграл при полагане i(t)=Im.sinwt за граници от 0 до 2пи на t се получава този корен от 2 отдолу и Im отгоре Ако формата обаче не е синусоидална ,затова питах в началото ,пак с този интеграл може да се изведе ,стига да знаеш i(t) като формула. Не мога да коментирам книгите които си цитирал ,защото си извадил формулите от контекста ,сканирай цялото извеждане и прати да го видиме ,тогава може да обсъждаме пак! Интересно Славчо с какво си мерил тези 150 волта след еднопътен изправител ,това изказване няма ама капка логика ,дори трябва да е по-малко от 110 ефективни ,ако туриме загубите в изправителния диод ,ама айде ,нали работим теоретично. Предполагам че си го мерил с уред без true RMS опция ,а еднопътно изправеното напрежение не е синусоида и измерването на тези уреди се базира на измерване на средната стойност и преизчисляване към ефективна с коефициент който е точен само за синусоидална форма ,затова си мислиш че е 150 волта! Всъщност точно такава мощност получи и по сметките си-като за средна ,не за ефективна стойност.Само че не съм сигурен че формулата за разсейваната мощност Ueff^2/Rt важи и за Uo^2/Rt ,май тук се бъркат всички! |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 21, 2006 19:06 Заглавие: |
|
|
Благодаря на Стойчо, че се е потрудил по въпроса и е стигнал до правилния отговор, но пак има едно Но. Проблема е, че нещата малко се напасват, а нямаме логическо обяснение за това. Според мен то се крие накъде в дълбоката математика и физика ...
Напасване може да дойде и между втората и третата мощност, изчислена от мен. Връзката между тях е точно корен от 2. Мисля си, че точно това число ни обърква, в смисъл, че това е просто едно съвпадение на връзката между максимкалната стойност и ефективната за синусоидален сигнал и ефективната стойснот на еднопътен изправител - просто така се е получило математически.
Позамислих се малко как може да избегна всичките нагаждания и като прочетох пак книгата на Начев (само темата де) си казах: Защо израза за ефективната стойност на тока да не важи и за това на напрежението, та на ли по форма те са еднакви, само дето са различни дименсиите, а в книгата не пише ефективната стойност на напрежението. И наистина ако Ieff=Imax/2, то и Ueff=Umax/2 (забележете, че не ефективната разделяме на две, а максималната)
Сега вече получаваме крайния резулат:
Ueff=311/2=155,5V
Ieff=Ueff/R=Imax/2=0,775A
P=Ieff^2*R=1,209W
------------------------------------------------------------------------------------
Активна мощност P. Тя е равна на средната стойност на моментната мощност за един период.
.....
Количество топлина върху активен товар:
W = R . integral(i(t)^2 . dt) в граници от 0 до Т. - тази формула не ни върши работа, защото има огромна разлика между Активна мощносът и количество отделена топлина, която е обвързана със времето, т.е. колкото повече време минава, толкова повече е топлината. W=I^2*R*t
-------------------------------------------------------------------------------------
Все пак си остава въпросът защо навсякъде по литературата се използва средната стойност за изчисляване на мощността, отделена върху диоди, транзистори, тиристори ...
Както видяхме разликите в мощностите са огромни.
------------------------------------------------------------------------------------
Остава и въпросът защо Стефан Куцаров изчислява, че ефективната стойност на еднопътен изправител е 0,419*Umax.
-------------------------------------------------------------------------------------
ELP, нямам с какво да сканирам литературата. Имам възможност да направя снимки, но не знам дали ще се вижда нещо. В момена нямам свободно време.
Иначе и на мен ми е много интрересно как Стойчо е измерил ефективната стойност на еднопътен изправител. Единственото, за което се сещам е, че е използван мултицет на Fluke (или друга марка), който е бая скъп, за да може да мери такова нещо.
---------------------------------------------------------------------------------
До утре  _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Последната промяна е направена от charli на Съб Юли 22, 2006 8:19; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 21, 2006 22:01 Заглавие: |
|
|
Чарли написа : | Цитат: | И наистина ако Ieff=Imax/2, то и Ueff=Umax/2 (забележете, че не ефективната разделяме на две, а максималната)
Сега вече получаваме крайния резулат:
Ueff=311/2=155,5V |
Чарли при такива бисери ,извинявай но не ми е ясно какви извинения очакваш от мене?
The RMS voltage of a pure‡ sine wave is approximately .707*peak voltage. If you read voltage with a voltmeter you are generally given the RMS voltage of the wave form. Some meters display an 'average' voltage which is very close to RMS. When reading voltage with a voltmeter, the display indicates the RMS or average voltage not the peak or peak-peak voltage.
Повече можеш да прочетеш на http://www.bcae1.com/voltages.htm |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 22, 2006 8:14 Заглавие: |
|
|
Хубаво е да се доуточнява точно за какво се говори, за да не се получават такива безсмислени неща, а и когато нещо съм ядосан много не отборам от майтап и такива неща.
Ако някой след време попадне на темата и може да отговори на другите въпроси, нека го направи. Аз мисля, че си отговорих на няколко въпроса, за което благодаря на всички, участвали в диспута. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Последната промяна е направена от charli на Съб Юли 22, 2006 9:59; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 22, 2006 8:44 Заглавие: |
|
|
| Като писах бисери ,нямах предвид нито правописа ,нито словореда ,а формулите ,които си дал там . Радвам се ,че си си изяснил нещата,дано да съм ти бил полезен ,ако съм те обидил с нещо извинявай и ти! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|