Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Малко колебание относно изчисляването на мощност на резистор
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Юли 21, 2006 13:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля че истината се крие някъде в това че след еднопътното изправяне на 220 V те не стават 110 V. Ако беше така то какво става :
много хора слагат по един диод на китайското си поялниче 40 ватово. Какво следва от това ? Ако напрежението спадне двойно и тока спада двойно, значи мощността спада 4 пъти и поялника става 10 вата, при което дали би загрял достатъчно, при положение че е 40 вата ?
Мисля че напрежението след еднопътното изправяне спада до около 150-160 (колкото и странно да изглежда това Shocked ) или 220 делено на кореден от 2 (т.е. делено на 1.41) волта нещо такова (даже съм го мерил). Мощността спада 2 пъти защото товара получава захранване през 2 пъти по-малко време. Промяната в съпротивлението на нагревателя вследствие заграване не е толкова голяма и затова я пренебрегнах. В твоя случай съпротивлението е постоянно. То е 20 кOm.
Каква е мощността при двупътно изправяне: U квадрат /R = (220х220)/20 000 =48400 /20 000 = 2,42 W
След като изправителя е еднопътен то раздели мощността на 2 т.е. 2,42 / 2 = 1,21 W

220 / корен от 2 = 220 / 1.41 = 156 V
P= U квадрат / R = 156x156 = 24336 / 20000 = 1.21 W (Пак се получи забеляза ли Smile )
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Юли 21, 2006 14:43    Заглавие: Re: Малко колебание относно изчисляването на мощност на рези Отговорете с цитат

Делиш напрежението на корен от 2, защото делиш мощността (квадр. на напрежението) на две.

Сметката е правилна, но не е обоснована за
charli написа:
...дипломната ми работа...

С интеграла по-горе се получава същото.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 21, 2006 15:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Е та нали точно от този интеграл при полагане i(t)=Im.sinwt за граници от 0 до 2пи на t се получава този корен от 2 отдолу и Im отгоре Ако формата обаче не е синусоидална ,затова питах в началото ,пак с този интеграл може да се изведе ,стига да знаеш i(t) като формула. Не мога да коментирам книгите които си цитирал ,защото си извадил формулите от контекста ,сканирай цялото извеждане и прати да го видиме ,тогава може да обсъждаме пак! Интересно Славчо с какво си мерил тези 150 волта след еднопътен изправител ,това изказване няма ама капка логика ,дори трябва да е по-малко от 110 ефективни ,ако туриме загубите в изправителния диод ,ама айде ,нали работим теоретично. Предполагам че си го мерил с уред без true RMS опция ,а еднопътно изправеното напрежение не е синусоида и измерването на тези уреди се базира на измерване на средната стойност и преизчисляване към ефективна с коефициент който е точен само за синусоидална форма ,затова си мислиш че е 150 волта! Всъщност точно такава мощност получи и по сметките си-като за средна ,не за ефективна стойност.Само че не съм сигурен че формулата за разсейваната мощност Ueff^2/Rt важи и за Uo^2/Rt ,май тук се бъркат всички!
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 21, 2006 19:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на Стойчо, че се е потрудил по въпроса и е стигнал до правилния отговор, но пак има едно Но. Проблема е, че нещата малко се напасват, а нямаме логическо обяснение за това. Според мен то се крие накъде в дълбоката математика и физика ...
Напасване може да дойде и между втората и третата мощност, изчислена от мен. Връзката между тях е точно корен от 2. Мисля си, че точно това число ни обърква, в смисъл, че това е просто едно съвпадение на връзката между максимкалната стойност и ефективната за синусоидален сигнал и ефективната стойснот на еднопътен изправител - просто така се е получило математически.
Позамислих се малко как може да избегна всичките нагаждания и като прочетох пак книгата на Начев (само темата де) си казах: Защо израза за ефективната стойност на тока да не важи и за това на напрежението, та на ли по форма те са еднакви, само дето са различни дименсиите, а в книгата не пише ефективната стойност на напрежението. И наистина ако Ieff=Imax/2, то и Ueff=Umax/2 (забележете, че не ефективната разделяме на две, а максималната)
Сега вече получаваме крайния резулат:
Ueff=311/2=155,5V
Ieff=Ueff/R=Imax/2=0,775A
P=Ieff^2*R=1,209W
------------------------------------------------------------------------------------
Активна мощност P. Тя е равна на средната стойност на моментната мощност за един период.
.....
Количество топлина върху активен товар:
W = R . integral(i(t)^2 . dt) в граници от 0 до Т.
- тази формула не ни върши работа, защото има огромна разлика между Активна мощносът и количество отделена топлина, която е обвързана със времето, т.е. колкото повече време минава, толкова повече е топлината. W=I^2*R*t
-------------------------------------------------------------------------------------
Все пак си остава въпросът защо навсякъде по литературата се използва средната стойност за изчисляване на мощността, отделена върху диоди, транзистори, тиристори ...
Както видяхме разликите в мощностите са огромни.
------------------------------------------------------------------------------------
Остава и въпросът защо Стефан Куцаров изчислява, че ефективната стойност на еднопътен изправител е 0,419*Umax.
-------------------------------------------------------------------------------------
ELP, нямам с какво да сканирам литературата. Имам възможност да направя снимки, но не знам дали ще се вижда нещо. В момена нямам свободно време.
Иначе и на мен ми е много интрересно как Стойчо е измерил ефективната стойност на еднопътен изправител. Единственото, за което се сещам е, че е използван мултицет на Fluke (или друга марка), който е бая скъп, за да може да мери такова нещо.
---------------------------------------------------------------------------------
До утре Smile

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА

Последната промяна е направена от charli на Съб Юли 22, 2006 8:19; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 21, 2006 22:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Чарли написа :
Цитат:
И наистина ако Ieff=Imax/2, то и Ueff=Umax/2 (забележете, че не ефективната разделяме на две, а максималната)
Сега вече получаваме крайния резулат:
Ueff=311/2=155,5V

Чарли при такива бисери ,извинявай но не ми е ясно какви извинения очакваш от мене?
The RMS voltage of a pure‡ sine wave is approximately .707*peak voltage. If you read voltage with a voltmeter you are generally given the RMS voltage of the wave form. Some meters display an 'average' voltage which is very close to RMS. When reading voltage with a voltmeter, the display indicates the RMS or average voltage not the peak or peak-peak voltage.

Повече можеш да прочетеш на http://www.bcae1.com/voltages.htm
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 22, 2006 8:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Хубаво е да се доуточнява точно за какво се говори, за да не се получават такива безсмислени неща, а и когато нещо съм ядосан много не отборам от майтап и такива неща.
Ако някой след време попадне на темата и може да отговори на другите въпроси, нека го направи. Аз мисля, че си отговорих на няколко въпроса, за което благодаря на всички, участвали в диспута.

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА

Последната промяна е направена от charli на Съб Юли 22, 2006 9:59; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 22, 2006 8:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Като писах бисери ,нямах предвид нито правописа ,нито словореда ,а формулите ,които си дал там . Радвам се ,че си си изяснил нещата,дано да съм ти бил полезен ,ако съм те обидил с нещо извинявай и ти!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети