Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

от 12в на 2х12в
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юли 27, 2006 20:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Честно казано незнам на усилвателя как ще се отрази, че няма ОВ, освен че ще криви, друго не мога да кажа.
Може да се направи ОВ лесно, при положение че на теб не ти трябва галванично разделяне от първичната част.
Това, което искаш като мощност не е малко - 400Вт. Схемата във този й вид - с тези транзистори мисля че ще се справи, само с трансформатора ще е малко по-тежка работата, но въпреки всичко според мен това е решението - най-подходящата топология.

Задължително трябва да се предвидят изравн. резистори в сорсовете и може с тях да се направи cycle-by-cycle current limiting - т.е. спиране на импулса ако някой от транзисторите си превиши тока.
Другото, което не ми харесва е че изходния транзистор на 494 управлява едновременно 4 гейта всеки с пиков гейтов ток 12В/10ома.1.2А. Т.е. пиковия ток за драйверния транзистор се получава 5А, което му е множко. Там трябва да се усили външно. Съответно и връщащия външен транзистор и диода трябва да се сменят.

П.С. Може да се направи ако напрежението на акумулатора падне под 10В (примерно по време на стартер) захранването да изключва. Не е фатално да не слушаш музиката докато палиш а това значително ще облекчи работния режим на инвертора.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
TDA2040
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: strajica

МнениеПуснато на: Чет Юли 27, 2006 21:00    Заглавие: Отговорете с цитат

както казах това ми е първият инвертор които мисля да направя и не съм много наясно с тея промени и кои елементи с ккави трябва дасе заменят
и какви трябва дасе добавят и какво трява дасе доработи на трафа Embarassed
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
SVA-BG
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Горна Оряховица

МнениеПуснато на: Чет Юли 27, 2006 21:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Погледни тук http://sound.westhost.com/project89.htm но те съветвам щом ти е за първи път да пробваш нещо 60-70 вата а не 200 Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юли 27, 2006 21:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Карай steb-by-step.
Първо наясно ли си с ШИМ (PWM) регулацията?
После си направи платка с 494 и периферията й. Тестваш виждаш как са импулсите при различни напрежения на входовете на компараторите и ДТ (пин4).
и т.н.

Кажи ми, че имаш осцилоскоп? Без такъв нищо не правиш!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
TDA2040
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 27, 2006 22:06    Заглавие: Отговорете с цитат

ами нямам ама мога да работя с осцилоскоп. Много ми се изка да направя импулсно ама явно няма да стане Embarassed ще се отказвам. нямам необходимите уреди няма кои дами помага при мене незнам от каде да прочета нещо ако трябва Embarassed ще е хубао един осцилоскоп да се сдобия ама дори и това дастане ще трябва да чета(незнам от каде и какво)и някои дами обясняжа това онова
маи само за бадева ви занимавах
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юли 27, 2006 22:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе човече, с 400W се озвучава читалищен салон! Какво ще правиш с тях в една кола!!!?
Върнете се в началото
TDA2040
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 27, 2006 22:50    Заглавие: Отговорете с цитат

А бе човече това прочете ли го тряба да дава около 55/60 волта и 6/7А ако са достатъчни за едно 200ватово стъпало
или си пропуснал

Exclamation
Върнете се в началото
SVA-BG
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Горна Оряховица

МнениеПуснато на: Пет Юли 28, 2006 11:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Има много изписано по тази тема във форума виж на търсачката като за начало ще ти свърши добра работа за добиване на представа Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети