| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Стенли Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 10:11 Заглавие: Към специалистите по оптични кабели |
|
|
Хрумнала ми е една идея. Ако имаме например сат. приемник в хола и сме изградили вътрешна кабелна мрежа за ТВ в друга стая, то ще гледаме в тази стая, но не можем да превключваме сат. приемника с дистанционното. А не може ли да стане следното:
Изграждаме оптична връзка между двете стаи с оптичен кабел, единият му край е насочен непосредствено към приемното око на дистанционното на приемника, другия край е в другата стая и ако задействаме дистанционното няма ли да се предаде управляващ импулс и сат. приемника да се превключва. Доколкото знам се излъчва ултраред светлина и тя би трябвало да премине по оптичния кабел без загуби. Вероятно ще се наложи на предаващата страна да се изработи нещо като мини лупичка за да се фокусира светлината на оптичното влакно.
По този начин се избягва закупуване на втори приемник и плащане на такса за втори ТВ както е например при Булсатком.
Какво ви е мнението ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 12:32 Заглавие: |
|
|
| Не става . Всъщност виждал ли си оптичен кабел ? |
|
|
 |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 12:42 Заглавие: Re: Към специалистите по оптични кабели |
|
|
| Стенли написа: | ...без загуби.
|
Такова животно нема  |
|
|
 |
Стенли Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 13:02 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Не става . Всъщност виждал ли си оптичен кабел ? | Не съм виждал затова питам. Но съм чел какво представлява. Всъщност кабела представлява сбор от много тънки оптични влакна. И защо да не става ? |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 15:22 Заглавие: |
|
|
Би могло да се получи с този кабел за който си чел , имаше такива преди години но не се ползваха за пренос на данни и сечението им беше около 2 квадратни милиметра , всъщтност те си бяха обикновени световоди , такива вече не се ползват или поне аз не знам да се ползват , "лещичката" обаче или трябва да е бая леща или параболично огледало
По изпълнимо е с приемник , усилвател, кабел и накрая инфрачервен светодиод , само че за да го спретнеш трябва да разбираш от импулсна техника , иначе ще се получи едно мазалооооо последното казано съвсем повърхностно  _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 16:47 Заглавие: |
|
|
| По начало идеята е грешно ориентирана Не е особен проблем да се направи удължител на дистанционното по кабел Има и готови по радиоканал Но това по никакъв начин не решава проблема с гледане на различни програми а още повече спестяване на една такса За да се направи това трябва втори приемник и шеринг на картата Ако става въпрос за гледане или в едната или в другата стая може да се ползува удължител на дистанционното Оптиката поне според мен няма място в цялата работа |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 21:30 Заглавие: |
|
|
| Ако искаш да гледаш в двете стаи едновременно различни програми само с един приемник няма да стане. |
|
|
 |
|