Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Към специалистите по оптични кабели

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Стенли
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 11, 2006 10:11    Заглавие: Към специалистите по оптични кабели Отговорете с цитат

Хрумнала ми е една идея. Ако имаме например сат. приемник в хола и сме изградили вътрешна кабелна мрежа за ТВ в друга стая, то ще гледаме в тази стая, но не можем да превключваме сат. приемника с дистанционното. А не може ли да стане следното:
Изграждаме оптична връзка между двете стаи с оптичен кабел, единият му край е насочен непосредствено към приемното око на дистанционното на приемника, другия край е в другата стая и ако задействаме дистанционното няма ли да се предаде управляващ импулс и сат. приемника да се превключва. Доколкото знам се излъчва ултраред светлина и тя би трябвало да премине по оптичния кабел без загуби. Вероятно ще се наложи на предаващата страна да се изработи нещо като мини лупичка за да се фокусира светлината на оптичното влакно.
По този начин се избягва закупуване на втори приемник и плащане на такса за втори ТВ както е например при Булсатком.

Какво ви е мнението ?
Върнете се в началото
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Авг 11, 2006 12:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Не става . Всъщност виждал ли си оптичен кабел ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ботевград

МнениеПуснато на: Пет Авг 11, 2006 12:42    Заглавие: Re: Към специалистите по оптични кабели Отговорете с цитат

Стенли написа:
...без загуби.

Такова животно нема Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Стенли
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 11, 2006 13:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Не става . Всъщност виждал ли си оптичен кабел ?
Не съм виждал затова питам. Но съм чел какво представлява. Всъщност кабела представлява сбор от много тънки оптични влакна. И защо да не става ?
Върнете се в началото
raxell
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Авг 11, 2006 15:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Би могло да се получи с този кабел за който си чел , имаше такива преди години но не се ползваха за пренос на данни и сечението им беше около 2 квадратни милиметра , всъщтност те си бяха обикновени световоди , такива вече не се ползват или поне аз не знам да се ползват , "лещичката" обаче или трябва да е бая леща или параболично огледало Wink

По изпълнимо е с приемник , усилвател, кабел и накрая инфрачервен светодиод , само че за да го спретнеш трябва да разбираш от импулсна техника , иначе ще се получи едно мазалооооо Very Happy последното казано съвсем повърхностно Very Happy
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Пет Авг 11, 2006 16:47    Заглавие: Отговорете с цитат

По начало идеята е грешно ориентирана Не е особен проблем да се направи удължител на дистанционното по кабел Има и готови по радиоканал Но това по никакъв начин не решава проблема с гледане на различни програми а още повече спестяване на една такса За да се направи това трябва втори приемник и шеринг на картата Ако става въпрос за гледане или в едната или в другата стая може да се ползува удължител на дистанционното Оптиката поне според мен няма място в цялата работа
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пет Авг 11, 2006 21:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако искаш да гледаш в двете стаи едновременно различни програми само с един приемник няма да стане.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети