Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема на телевизионен генератор
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Gancho
Гост

МнениеПуснато на: Сря Авг 16, 2006 4:58    Заглавие: Hehe Отговорете с цитат

harleybg написа:
Кварца е изправен. Че има бърст има, но не съм казвал, че е с необходимите параметри. На въпроса на toltec, който ми зададе на ЛС:
На 2 крак амплитудадата е 4.2V. На 1ви крак има сигнал с продължителнсот 64us, но формата му не е каквато трябва. Прилагам една картинка драсната от мен. Продължителнсотта на пика е 5us. Кондензаторът променя стръмността на пика, но не и продължителността му.

В datasheet-a на МC1377 на фиг 9 за пин 2 е даден бърст. Така изглежда, че той трябва да се генерира от ПИКа (прав ли съм или греша?). При мен липсва

Помисли малко , пика с каква естота работи и колко време му трябва да ти извади 4MHz , просто не е възможно, единственото нещо което може да свърши е както каза кякой по нагоре да ти извади обикновен комплексен синхро импулс и разни полета който да са ти цветни след онази интеграла Idea
Ако нямаш бърст а вървят синфро импулси от пика , значи че нещо след MC1377 куца !
Върнете се в началото
harleybg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Авг 16, 2006 21:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Нека да обобщим.Idea
Имам синхроимпулси, които излизат от ПИК-а и отиват към МС1377. Изходният сигнал на генератора изглежда почти така: http://selectronics.hit.bg/pics/pal.jpg . Burst-a няма точно същата форма. Exclamation Прилагам една рисунка на това как горе долу изглежда. Този сигнал го има и когато е откачен кварца.
Когато е закачен кварца той (кварца) не генерира (със сигурност).

На екрана на телевизора наблюдавам черно-бяло изображение без дефекти в растъра.

Надявам се да съм казал накратко всичко най-важно
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Gancho
Гост

МнениеПуснато на: Сря Авг 16, 2006 23:11    Заглавие: Mda Отговорете с цитат

harleybg написа:
Нека да обобщим.Idea
Имам синхроимпулси, които излизат от ПИК-а и отиват към МС1377. Изходният сигнал на генератора изглежда почти така: http://selectronics.hit.bg/pics/pal.jpg . Burst-a няма точно същата форма. Exclamation Прилагам една рисунка на това как горе долу изглежда. Този сигнал го има и когато е откачен кварца.
Когато е закачен кварца той (кварца) не генерира (със сигурност).

На екрана на телевизора наблюдавам черно-бяло изображение без дефекти в растъра.

Надявам се да съм казал накратко всичко най-важно

Този генератор е някакъв вид транзисторен като кварца е в базата , в момента в който си боднеш сондата и генерациите умират, спази стойностите по схемата и би трябвало да заработи , единствения начин да видиш дали го има този бърст е на изхода където е комплексния видеосигнал.
Ако имаш полета и не са цветни просто върти с тримера който е последователно на кварца докато се появят Exclamation Exclamation Exclamation
Върнете се в началото
harleybg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 16, 2006 23:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Gancho, май не си чел темата от началото. Не става с въртене. А и кварца го гледам със сонда 10Мом. До сега не е имало кварц, който генерира и да не съм го видял да генерира. Казах, че има някакъв burst дори и да съм махнал кварца. Според мен този burst е един несинхронизиран сигнал.[/b]
Върнете се в началото
harleybg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 16, 2006 23:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата я занесох на един опитен телевизионен техник и не успя да ми помогне. Каза ми накрая "трябва да работи, но не работи"
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 17, 2006 6:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Опитай с няколко различни кварца ,може този да не генерира в тази схема. Успех!
Върнете се в началото
harleybg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 17, 2006 13:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвах с 3 различни кварца. Според мен интегралната схема има дефект. Когато намеря друга ще пробвам.
Върнете се в началото
Gancho
Гост

МнениеПуснато на: Чет Авг 17, 2006 17:59    Заглавие: Mda Отговорете с цитат

harleybg написа:
Пробвах с 3 различни кварца. Според мен интегралната схема има дефект. Когато намеря друга ще пробвам.

Така е както ти казах ,в тази схемна реализация интегралата си има вътрешен генератор с близка до 4.43 честота, като монтираш кварца и просто се стабилизира на честотата на кварца, там където е сложен кварца е база на транзистор , каквато и сонда да сложиш нищо няма да ти покаже, защото сигнала е микроволтове Idea Exclamation
Но може пък наистина да имаш проблем с интегралата , за всеки случай си прегледай монтажа да не си объркал или забравил нещо Idea
Върнете се в началото
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 18, 2006 8:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Наистина има схеми на осцилатори, при които сондата може да ги спре, но този случай не е такъв. Самия факт че във веригата на осцилатора е вързан С14 който е 220ПФ, говори че импулсите са доста мощни и не би трябвало сондата, която е 10-15ПФ да го смути. От друга страна изхода на осцилатора е Х2-18 крак, там трябва да се мери за да не се променя честотата от допълнително внесения капацитет.
Върнете се в началото
Gancho
Гост

МнениеПуснато на: Пет Авг 18, 2006 9:05    Заглавие: Hehe Отговорете с цитат

tchav написа:
Наистина има схеми на осцилатори, при които сондата може да ги спре, но този случай не е такъв. Самия факт че във веригата на осцилатора е вързан С14 който е 220ПФ, говори че импулсите са доста мощни и не би трябвало сондата, която е 10-15ПФ да го смути. От друга страна изхода на осцилатора е Х2-18 крак, там трябва да се мери за да не се променя честотата от допълнително внесения капацитет.

Че то ако сонтдата е 10 pf не е никак малко спрямо тези 200 а и все пак ако е базата на транзистор както много пъти повторих , направо си отива на друга честота и спират генерациите веднага
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 5 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети