|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Gancho Гост
|
Пуснато на: Сря Авг 16, 2006 4:58 Заглавие: Hehe |
|
|
| harleybg написа: | Кварца е изправен. Че има бърст има, но не съм казвал, че е с необходимите параметри. На въпроса на toltec, който ми зададе на ЛС:
На 2 крак амплитудадата е 4.2V. На 1ви крак има сигнал с продължителнсот 64us, но формата му не е каквато трябва. Прилагам една картинка драсната от мен. Продължителнсотта на пика е 5us. Кондензаторът променя стръмността на пика, но не и продължителността му.
В datasheet-a на МC1377 на фиг 9 за пин 2 е даден бърст. Така изглежда, че той трябва да се генерира от ПИКа (прав ли съм или греша?). При мен липсва |
Помисли малко , пика с каква естота работи и колко време му трябва да ти извади 4MHz , просто не е възможно, единственото нещо което може да свърши е както каза кякой по нагоре да ти извади обикновен комплексен синхро импулс и разни полета който да са ти цветни след онази интеграла
Ако нямаш бърст а вървят синфро импулси от пика , значи че нещо след MC1377 куца ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
harleybg Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 16, 2006 21:46 Заглавие: |
|
|
Нека да обобщим.
Имам синхроимпулси, които излизат от ПИК-а и отиват към МС1377. Изходният сигнал на генератора изглежда почти така: http://selectronics.hit.bg/pics/pal.jpg . Burst-a няма точно същата форма. Прилагам една рисунка на това как горе долу изглежда. Този сигнал го има и когато е откачен кварца.
Когато е закачен кварца той (кварца) не генерира (със сигурност).
На екрана на телевизора наблюдавам черно-бяло изображение без дефекти в растъра.
Надявам се да съм казал накратко всичко най-важно |
|
|
 |
Gancho Гост
|
Пуснато на: Сря Авг 16, 2006 23:11 Заглавие: Mda |
|
|
| harleybg написа: | Нека да обобщим.
Имам синхроимпулси, които излизат от ПИК-а и отиват към МС1377. Изходният сигнал на генератора изглежда почти така: http://selectronics.hit.bg/pics/pal.jpg . Burst-a няма точно същата форма. Прилагам една рисунка на това как горе долу изглежда. Този сигнал го има и когато е откачен кварца.
Когато е закачен кварца той (кварца) не генерира (със сигурност).
На екрана на телевизора наблюдавам черно-бяло изображение без дефекти в растъра.
Надявам се да съм казал накратко всичко най-важно |
Този генератор е някакъв вид транзисторен като кварца е в базата , в момента в който си боднеш сондата и генерациите умират, спази стойностите по схемата и би трябвало да заработи , единствения начин да видиш дали го има този бърст е на изхода където е комплексния видеосигнал.
Ако имаш полета и не са цветни просто върти с тримера който е последователно на кварца докато се появят  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Авг 16, 2006 23:26 Заглавие: |
|
|
| Gancho, май не си чел темата от началото. Не става с въртене. А и кварца го гледам със сонда 10Мом. До сега не е имало кварц, който генерира и да не съм го видял да генерира. Казах, че има някакъв burst дори и да съм махнал кварца. Според мен този burst е един несинхронизиран сигнал.[/b] |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Авг 16, 2006 23:32 Заглавие: |
|
|
| Схемата я занесох на един опитен телевизионен техник и не успя да ми помогне. Каза ми накрая "трябва да работи, но не работи" |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 17, 2006 6:28 Заглавие: |
|
|
| Опитай с няколко различни кварца ,може този да не генерира в тази схема. Успех! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Авг 17, 2006 13:43 Заглавие: |
|
|
| Пробвах с 3 различни кварца. Според мен интегралната схема има дефект. Когато намеря друга ще пробвам. |
|
|
 |
Gancho Гост
|
Пуснато на: Чет Авг 17, 2006 17:59 Заглавие: Mda |
|
|
| harleybg написа: | | Пробвах с 3 различни кварца. Според мен интегралната схема има дефект. Когато намеря друга ще пробвам. |
Така е както ти казах ,в тази схемна реализация интегралата си има вътрешен генератор с близка до 4.43 честота, като монтираш кварца и просто се стабилизира на честотата на кварца, там където е сложен кварца е база на транзистор , каквато и сонда да сложиш нищо няма да ти покаже, защото сигнала е микроволтове
Но може пък наистина да имаш проблем с интегралата , за всеки случай си прегледай монтажа да не си объркал или забравил нещо  |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 18, 2006 8:38 Заглавие: |
|
|
| Наистина има схеми на осцилатори, при които сондата може да ги спре, но този случай не е такъв. Самия факт че във веригата на осцилатора е вързан С14 който е 220ПФ, говори че импулсите са доста мощни и не би трябвало сондата, която е 10-15ПФ да го смути. От друга страна изхода на осцилатора е Х2-18 крак, там трябва да се мери за да не се променя честотата от допълнително внесения капацитет. |
|
|
 |
Gancho Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 18, 2006 9:05 Заглавие: Hehe |
|
|
| tchav написа: | | Наистина има схеми на осцилатори, при които сондата може да ги спре, но този случай не е такъв. Самия факт че във веригата на осцилатора е вързан С14 който е 220ПФ, говори че импулсите са доста мощни и не би трябвало сондата, която е 10-15ПФ да го смути. От друга страна изхода на осцилатора е Х2-18 крак, там трябва да се мери за да не се променя честотата от допълнително внесения капацитет. |
Че то ако сонтдата е 10 pf не е никак малко спрямо тези 200 а и все пак ако е базата на транзистор както много пъти повторих , направо си отива на друга честота и спират генерациите веднага |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|