| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Пон Авг 28, 2006 10:19 Заглавие: |
|
|
| Извинете за некомпетентния въпрос, но какво значение има дали ще се обърнат изводите на говорителя? Като го направя не намирам разлика във звука. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
valentin subashov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 28, 2006 15:39 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | | Извинете за некомпетентния въпрос, но какво значение има дали ще се обърнат изводите на говорителя? Като го направя не намирам разлика във звука. |
Значение има.Ако е с две намотки и обърнеш само едната звука(баса) ще изчезне напълно или ще се чува съвсем слабо,но ако обърнеш и двете намотки(говорим за размяната на местата на + и-) едновременно ще изчезнат честотите около среза на филтъра който използваш(акустическо късо съединение) породено от взаимодеиствието на този високоговорител с останалите озвуч. тела от системата(все пак това зависи и от разделителния филтър от какъв ред е-при някои се обръщат изводите за да работи правилно). |
|
|
 |
tsarya Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 28, 2006 21:57 Заглавие: |
|
|
Ако някои, като мен чакат да чуят за идеята на "veskobx"... Дано дочакам  _________________ There's never time to do it right, but there's always time to do it again!... |
|
|
 |
rudiem Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 18, 2006 14:08 Заглавие: |
|
|
| При двунамотковите говорители с успоредно или последователно свързване не се цели само "нагаждането" на импенданса, а също така и малката промяна на чувствителността на драйвера. |
|
|
 |
tsarya Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 18, 2006 18:30 Заглавие: |
|
|
BL факторът неминуемо се мени в зависимост от свързването. _________________ There's never time to do it right, but there's always time to do it again!... |
|
|
 |
hapy_boy_21 Опитен потребител

Регистриран на: 22 Май 2005 Мнения: 448 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Сеп 20, 2006 10:12 Заглавие: г |
|
|
Двете намотки наистина са за да нагаждат импеданса на говорителя. Относно свързването на две намотки към два отделни канала:
дори и с еднаква фаза на двата сигнала, между тях винаги има разлика.... резултата от това Ви е известен, така, че намотките могат единствено да се използват за нагаждане на импеданса. _________________ http://extrahost.bg |
|
|
 |
free style Гост
|
Пуснато на: Пет Сеп 22, 2006 15:00 Заглавие: |
|
|
| Незнам аз вече си го слушам и на двата канала от доста време и си усилвам и си няма грешка.Спазил съм полюсите,има си ниски честоти, всичко си е наред.Незнам дали не товари драивера или усилвателя но и да е така въобще не се забелязва.То с филтъра остава само бас, а много рядко при баса има стерео.Ако някой е сигурен че така не може да си каже доводите. |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 28, 2006 13:41 Заглавие: |
|
|
| free style написа: | | Незнам аз вече си го слушам и на двата канала от доста време и си усилвам и си няма грешка.Спазил съм полюсите,има си ниски честоти, всичко си е наред.Незнам дали не товари драивера или усилвателя но и да е така въобще не се забелязва.То с филтъра остава само бас, а много рядко при баса има стерео.Ако някой е сигурен че така не може да си каже доводите. |
Всякак може , но единственото правилно решение е - никога два канала върху обща шпула .
Най разумно е да се постави пред входа на усилвателите смесител за двата канала последван от лентов филтър , фазовъртящо стъпало и да се захранят стъпалата диференциално , а с намотките на говорителя да се съгласува импедансно системата в зависимост от изходното съпротивление на самите стъпала .
Разбира се всичко това е необходимо единствено ако целта е верен звук , ако целта е повече джангър , просто не се рентира , хората които тъсят последното едва ли ще усетят разликата  _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
asenc Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 30, 2006 15:38 Заглавие: |
|
|
зщо не помислиш и на двата канала да пуснеш един и същ сигнал (за да си сигурен че на края няма да са дефазирани) и след това да ползваш и двата канала на усилвателя по отделно за единя и другия вход на говорителя.
и внимавай за " + " " - "
не сам го пробвал ама има логика
успех _________________ човек живее само в сегаштния момент,всичко останало или вече е минало или неизвестно дали ще бъде...Марк Аврелии |
|
|
 |
nikolovs Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 03, 2006 21:26 Заглавие: Re: Двунамотков басов говорител |
|
|
| Freestyle написа: | Здравейте! Имам мощен стерео усилвател и бас туба с двунамотков говорител.Искам да товаря и двата канала еднакво и затова мисля да свържа едната намотка на говорителя към единият канал, а другата към другият.Имам филтър , който реже честоти над 200Hz надявам се под тази честота стерео ефектът да се губи и двете намотки да не си оказват влияние.Опасявам се ако все пак има лек стерео ефект да не би да едната намотка да индуцира ток под влияние на другата и да го връща към усилвателя.А усилвателят е доста скъпичък и не ми се ще да го товаря излишно като по този начин може би се влошава и звука.
(НЕ ЗНАМ ДАЛИ СЪМ ИЗБРАЛ ПРАВИЛНИЯТ ФОРУМ. МОЛЯ НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ ДРУГ АКО Е ТАКА) |
Защо направо не свържиш двата канала на усилвателя успоредно и ги вържи към филтъра ,а изходите им към двунамодковия говорител,но при условие ,че се спазва порялитета на говорителя.Така би трябвало да свири по добре и да има повече басс. |
|
|
 |
|